Melatonina czyli hormon snu

Melatonina czyli hormon snu

Sen to zdrowie, sen to życie. Wystarczy osiem bezsennych nocy i dni, by całkowicie ustała praca najważniejszych organów.
Już jedna nieprzespana noc aż na siedem następnych dni pogarsza funkcjonowanie organizmu. Jak długo trwa proces zasypiania u przeciętnej zdrowej osoby? Nie powinien trwać dłużej niż pół godziny. Jeżeli zasypiasz w czasie krótszym niż 30 minut, to jesteś w grupie szczęśliwców, którzy nie zetknęli się z koszmarem bezsenności.

Witaminy dla kobiety w ciąży

Witaminy dla kobiety w ciąży

Wszystko, czego dziecko teraz potrzebuje, dostaje od mamy. Czy jednak wystarczy, że kobieta w ciąży odżywia się zdrowo, czy też powinna przyjmować preparaty z witaminami? A jeśli tak, to które?

Kobieta w ciąży nie może jeść „za dwoje” – powinna jeść „dla dwojga”. To wielka różnica. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko nieznacznie (dopiero w 2. i 3. trymestrze trzeba jeść o 300 kcal więcej niż przed ciążą). A 300 kcal to niewiele – taką wartość kaloryczną mają trzy szklanki chudego mleka lub dwa banany, albo cztery kromki chleba. Znacznie bardziej wzrasta za to zapotrzebowanie przyszłej mamy na składniki odżywcze, m.in. na niektóre witaminy.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Według obowiązującego prawa, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego charakteryzuje się tym, że – bądź to ze względu na specjalny skład, bądź też sposób przygotowania – wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych.1

Witamina na receptę

Witamina na receptę

Witamina A jest bardzo potrzebna, przede wszystkim dla procesu prawidłowego widzenia. Rozpuszcza się ona w tłuszczach i – w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w wodzie – jej nadmiar gromadzi się w wątrobie oraz tkance tłuszczowej, co może doprowadzić do schorzeń wątroby, jej stłuszczenia i zaburzenia funkcji detoksykacyjnej. W ostatnich latach w Anglii i Francji zaobserwowano, że kobiety po menopauzie, w diecie których znajduje się dużo witaminy A, częściej ulegały złamaniom kości biodrowej niż te, u których ta witamina była na poziomie zalecanego dziennego spożycia (ZDS) lub nawet nieco poniżej normy.

Higiena wzroku w pracy

Higiena wzroku w pracy

Długotrwała praca przy komputerze osłabia i męczy oczy. Pomocne mogą być specjalne ćwiczenia, okulary, a także dieta i suplementy bogate w składniki poprawiające wzrok. Każdy, kto spędza w pracy po 8-10 godzin dziennie przed monitorem komputera, doskonale zna następujące objawy: pieczenie i łzawienie oczu, zamazywanie się obrazu, ból głowy, gwałtowny spadek koncentracji. Są one często określane jako tzw. syndrom widzenia komputerowego (CVS) i znacząco obniżają komfort i efektywność pracy. Co zatem można zrobić, by utrzymać wzrok w jak najlepszej kondycji?

Chcemy stworzyć urząd zdrowia publicznego

Chcemy stworzyć urząd zdrowia publicznego

Suplement diety z definicji jest środkiem spożywczym, który nie ma właściwości leczniczych, nie zapobiega chorobom i nie modyfikuje funkcji fizjologicznych organizmu. Suplementy podlegają prawu żywnościowemu, zatem nie muszą być rejestrowane, tak jak produkty lecznicze, a pełną odpowiedzialność za dany produkt ponosi wprowadzający go do obrotu. Jedynym jego obowiązkiem jest powiadomienie GIS o pierwszym wprowadzeniu na rynek.

Innowacje na rynku OTC

Innowacje na rynku OTC

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że nowości w zakresie leków OTC i innych produktów związanych ze zdrowiem mogą jedynie dotyczyć substancji czynnych, opakowania czy dostępności produktu. Okazuje się jednak, że pole do innowacyjności jest szersze.

Czego organizm potrzebuje zimą?

Czego organizm potrzebuje zimą?

Krótkie dni, temperatura poniżej zera i długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach… Tak wygląda zimowa rzeczywistość w naszym klimacie. Nie sprzyja ona aktywności fizycznej i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na choroby. Zima nie musi być jednak okresem ciągłych infekcji.

Suplementy diety dla kobiet

Suplementy diety dla kobiet

Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest różne dla kobiet i mężczyzn. Zależy ono również od wieku i stanu zdrowia, a także – w przypadku kobiet – od takich czynników, jak ciąża czy okres karmienia piersią.

Interakcje leków z pożywieniem

Interakcje leków z pożywieniem

Przyjmując leki przepisane przez lekarza, warto wiedzieć, że spożywanie niektórych pokarmów, stosowanie preparatów witaminowych oraz suplementów diety zawierających składniki roślinne lub zioła, może powodować występowanie wzajemnych oddziaływań substancji czynnych i składników pokarmowych.

Co kryje w sobie  żelowy miś?

Co kryje w sobie żelowy miś? – witaminy dla dzieci

W aptekach można znaleźć wiele preparatów przeznaczonych dla najmłodszych pacjentów. Półki często zapełnione są syropami, tabletkami zawierającymi witaminy, lizakami na odporność, czy też żelkami – postacią leku najbardziej lubianą przez dzieci.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Jak leczyć AMD?

Jak leczyć AMD?

Jak duży problem stanowi obecnie AMD? Czy mamy do czynienia z epidemią tej choroby?
Odpowiem przewrotnie: do niedawna problem nie był duży, bo nic na niego nie mogliśmy poradzić, pacjenci ślepli pod naszą opieką. Obecnie mamy zarejestrowany jeden lek i możemy myśleć o leczeniu tej choroby. Druga istotna kwestia jest związana z wydłużaniem się wieku pacjentów, występowaniem większej ilości schorzeń będących czynnikami ryzyka wystąpienia AMD, a przede wszystkim wzrostem wymagań pacjentów w stosunku do swojego wzroku. Obecnie 60-latek to człowiek względnie młody, aktywny społecznie i zawodowo. Dobrze ilustrują to dane epidemiologiczne. W populacji pomiędzy 50. a 65. rokiem życia częstość występowania AMD wynosi poniżej 5 proc., a po 80. roku życia – powyżej 30 proc. Opinia o wybuchu epidemii ślepoty jest co najmniej nieprawdziwa; zwyczajnie wzrosło znaczenie tej choroby.

Handel suplementami diety

**Wszystkie apteki, które sprzedają np. suplementy diety albo środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego powinny się wpisać do specjalnego rejestru prowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną – przypomina Naczelna Rada Aptekarska.**

Nowe obowiązki to efekt zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wpisowi na listę zakładów podlegają te placówki, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego. Listy prowadzą powiatowe placówki PIS.

Jak wzmacniać odporność?

Jak wzmacniać odporność?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować organizm do walki z zarazkami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

Budująca dieta

Budująca dieta

Wapń jest ważnym składnikiem naszych kości i zębów. Jego niedobory w organizmie mogą m.in. opóźnić wzrost, prowadzić do deformacji, łamliwości i zniekształcania kości.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi. Wykorzystuje zapas wchodzący w skład układu kostnego. Proces ten osłabia nasze kości, które stają się porowate, podatne na zniekształcenia i złamania.

Omega-3 dla serca i umysłu

Omega-3 dla serca i umysłu

Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Suplementy diety w świetle prawa

Suplementy diety w świetle prawa

Zgodnie z definicją zawartą w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, suplementy diety należą do żywności. Są to bowiem środki spożywcze przeznaczone do uzupełniania normalnej diety. Stanowią skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych oraz innych substancji o działaniu odżywczym lub fizjologicznym.

Dobroczynny błonnik

Dobroczynny błonnik

Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH