choroby cywilizacyjne

Choroby cywilizacyjne pod kontrolą

Choroby cywilizacyjne to problem globalny. Ich występowanie jest powszechne, związane głównie z nieprawidłowym odżywianiem i siedzącym trybem życia, stosowaniem używek, ale również z zanieczyszczeniem środowiska i przewlekłym stresem.

Do chorób cywilizacyjnych zaliczamy m.in.:

  • nadwagę i otyłość,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżycę i jej powikłania,
  • cukrzycę.

Choroby cywilizacyjne rozwijają się stopniowo,

Jak wzmocnić odporność

Jak wzmocnić odporność

Z doc. dr hab. Urszulą Demkow, immunologiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawia Katarzyna Pinkosz.

**Po zimie często czujemy się osłabieni i chcemy poprawić swoją odporność. Ale gdzie znajduje się nasz układ immunologiczny?**

Menomapuza - hormonalna terapia zastępcza

Menopauza – hormonalna terapia zastępcza

Pogłębiający się deficyt hormonów może prowadzić do wielu uciążliwych dla kobiet dolegliwości. Na szczęście współczesna medycyna dysponuje wieloma skutecznymi preparatami, które mogą znacznie poprawić jakość życia kobiet po menopauzie.

Olej ryżowy

Olej ryżowy

Otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.

Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Dane epidemiologiczne wskazują na duże różnice w zachorowalności i śmiertelności w zależności od regionu świata: najwyższymi wskaźnikami charakteryzują się kraje Europy środkowej i wschodniej, a najniższymi – Japonia

Omega-3 dla serca i umysłu

Omega-3 dla serca i umysłu

Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Dobroczynny błonnik

Dobroczynny błonnik

Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.

Aterogenna dyslipidemia

Zaburzenia lipidowe, ujawniające się podwyższonym stężeniem triglicerydów, cholesterolu całkowitego, nieprawidłowymi proporcjami jego frakcji w surowicy krwi, stanowią poważny problem dla ponad 70 proc. dorosłych Polaków i są przyczyną wielu chorób układu krążenia. Ryzyko tych zaburzeń potęguje aterogenna dyslipidemia.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH