Znaczenie kwasów tłuszczowych w naszej diecie

Tłuszcz – słowo, na którego dźwięk przechodzą nas dreszcze. Kojarzymy je głównie
z żywnością niezdrową i nadprogramowymi kilogramami. Tak naprawdę tłuszcze pełnią istotną funkcję w naszej codziennej diecie.

Tłuszcze można podzielić na te „złe” i „dobre”. Te pierwsze powinniśmy ograniczyć. Są one odpowiedzialne za wzrost ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Sprzyjają także rozwojowi cukrzyc oraz obniżają płodność.

Jedzenie ryb sprzyja zdrowiu

Wyższa inteligencja, dobry sen i większa zdolność koncentracji – a to wszystko znajdziesz na swoim… talerzu. Brzmi niewiarygodnie?

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma znaczący wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dotyczy to również ryb, co potwierdzają naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii. Dzieci, które spożywają je raz w tygodniu, osiągają nawet o 4 punkty więcej w testach na inteligencję i mają lepszy sen.

nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – czego jeszcze o nich nie wiesz?

Nienasycone kwasy tłuszczowe niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jednak, póki co jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak znaczący wpływ mogą mieć na nasz organizm. Wiodące instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie nieustannie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. To, dlaczego warto zadbać o ich źródła wyjaśnia ekspert kampanii “Poznaj się na tłuszczach”

oleje roślinne

Olej słonecznikowy, lniany, rzepakowy – moc olejów roślinnych

Olej słonecznikowy, lniany czy rzepakowy to skarbnica niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, gdyż ten nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Jaka jest ich rola w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać cenne oleje w naszej kuchni? Poniżej kilka faktów na temat wartości olejów roślinnych,

Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Ryby w diecie maluchów mogą zmniejszać ryzyko astmy

Dzieci, które jedzą ryby przed 9. miesiącem życia, rzadziej mają świsty oddechowe w wieku przedszkolnym, a w związku z tym są mniej narażone na astmę alergiczną w przyszłości – wynika ze szwedzkich badań.
Z kolei zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają to ryzyko.

Dwie prace na ten temat autorstwa naukowców z Uniwersytetu w Goeteborgu (Szwecja) publikuje pismo „Acta Paediatrica”.

Uroda w czasie ciąży

Uroda w czasie ciąży

Zmiany hormonalne, jakie zachodzą w organizmie kobiety ciężarnej, powodują przyspieszenie przemiany materii, zaburzenia krążenia krwi oraz przyrost masy ciała. Nie pozostaje to bez konsekwencji dla samopoczucia i wyglądu. Zdrowa kobieta, aktywna fizycznie, spędzająca dużo czasu na świeżym powietrzu, która właściwie się odżywia i prawidłowo przyswaja dostarczone produkty, nie wymaga uzupełniania witamin i mikroelementów. Jednak czas oczekiwania na potomstwo – stawia dodatkowe wymagania w zakresie zapotrzebowania na substancje odżywcze.

Wspomaganie koncentracji i pamięci

Wspomaganie koncentracji i pamięci

Nie wszystkie substancje wspomagające aktywność umysłową działają tak samo. Najlepiej więc dobierać je do konkretnych potrzeb pacjentów.
Większość składników, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, powinniśmy dostarczać z pożywieniem (to możliwe, jeśli jest ono urozmaicone). Jednak zdarzają się sytuacje, kiedy warto sięgnąć po suplementy diety. Polecane są one osobom odczuwającym pogorszenie sprawności umysłowej (problemy z koncentracją, bezsenność, apatia) lub które czeka okres wytężonej nauki czy pracy.

Alergie a kwasy omega-3

Alergie a kwasy omega-3

Naukowcy odkryli wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii skórnej bądź astmy.

Jak wzmocnić odporność

Jak wzmocnić odporność

Z doc. dr hab. Urszulą Demkow, immunologiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawia Katarzyna Pinkosz.

**Po zimie często czujemy się osłabieni i chcemy poprawić swoją odporność. Ale gdzie znajduje się nasz układ immunologiczny?**

Pielęgnacja suchej skóry

Pielęgnacja suchej skóry

Obecnie coraz więcej osób zmaga się z problemem suchej skóry. Czynnikami, które mają na to wpływ są m.in.: przebywanie w klimatyzowanych lub ogrzewanych pomieszczeniach i przy świetle jarzeniowym, kontakt z detergentami, niekorzystne warunki atmosferyczne. Sucha skóra jest cienka, matowa, mniej elastyczna, traci miękkość, a w niektórych partiach ciała (dłonie, podudzia) robi wrażenie szorstkiej. Często też pojawia się tendencja do teleangiektazji.

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Wspomaganie koncentracji  i zapamiętywania

Wspomaganie koncentracji i zapamiętywania

Współczesny tryb życia, któremu towarzyszą ciągły pośpiech i stres, powoduje, że coraz więcej osób ma problemy z pamięcią i koncentracją. Na szczęście są środki wspomagające kognitywne procesy mózgu. Każdego dnia mózg człowieka bombardowany jest ogromną ilością informacji. Dzięki pamięci – jednej z najdoskonalszych funkcji poznawczych ludzkiego umysłu – jesteśmy w stanie odbierać, przechowywać i odtwarzać informacje, które dotarły do mózgu.

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Higiena wzroku w pracy

Higiena wzroku w pracy

Długotrwała praca przy komputerze osłabia i męczy oczy. Pomocne mogą być specjalne ćwiczenia, okulary, a także dieta i suplementy bogate w składniki poprawiające wzrok. Każdy, kto spędza w pracy po 8-10 godzin dziennie przed monitorem komputera, doskonale zna następujące objawy: pieczenie i łzawienie oczu, zamazywanie się obrazu, ból głowy, gwałtowny spadek koncentracji. Są one często określane jako tzw. syndrom widzenia komputerowego (CVS) i znacząco obniżają komfort i efektywność pracy. Co zatem można zrobić, by utrzymać wzrok w jak najlepszej kondycji?

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Wyniki badań naukowych dowodzą, że bioflawonoidy – przeciwutleniacze zawarte w aronii – pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Dane epidemiologiczne wskazują na duże różnice w zachorowalności i śmiertelności w zależności od regionu świata: najwyższymi wskaźnikami charakteryzują się kraje Europy środkowej i wschodniej, a najniższymi – Japonia

Jak leczyć AMD?

Jak leczyć AMD?

Jak duży problem stanowi obecnie AMD? Czy mamy do czynienia z epidemią tej choroby?
Odpowiem przewrotnie: do niedawna problem nie był duży, bo nic na niego nie mogliśmy poradzić, pacjenci ślepli pod naszą opieką. Obecnie mamy zarejestrowany jeden lek i możemy myśleć o leczeniu tej choroby. Druga istotna kwestia jest związana z wydłużaniem się wieku pacjentów, występowaniem większej ilości schorzeń będących czynnikami ryzyka wystąpienia AMD, a przede wszystkim wzrostem wymagań pacjentów w stosunku do swojego wzroku. Obecnie 60-latek to człowiek względnie młody, aktywny społecznie i zawodowo. Dobrze ilustrują to dane epidemiologiczne. W populacji pomiędzy 50. a 65. rokiem życia częstość występowania AMD wynosi poniżej 5 proc., a po 80. roku życia – powyżej 30 proc. Opinia o wybuchu epidemii ślepoty jest co najmniej nieprawdziwa; zwyczajnie wzrosło znaczenie tej choroby.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH