Ligunin® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Arthroblock® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Zwyrodnienie plamki żółtej

Zwyrodnienie plamki żółtej

Prawie 2 miliony Polaków cierpi na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). U ponad 600 tysięcy choroba ta jest w zaawansowanym stadium. Oznacza to, że mogą oni całkowicie utracić wzrok. Pomimo zatrważających statystyk przeprowadzone niedawno badania wskazują, iż prawie 82 proc. Polaków nie wie nic o AMD. Czym charakteryzuje się ta groźna choroba i jak można się przed nią ustrzec?

Uczeni z PAN będą wytwarzać prozdrowotny olej rzepakowy

W przyszłym roku będzie gotowa niewielka linia do przemysłowego wytwarzania ekologicznego oleju rzepakowego o wysokich właściwościach zdrowotnych, którą chcą uruchomić naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. Olej, przeznaczony wyłącznie do sałatek, bogaty w antyutleniacze, będzie się nazywał „Kropla zdrowia”.

„Mamy już część urządzeń, gotowy jest silos na rzepak o pojemności siedmiu ton, linia ruszy w lutym lub marcu przyszłego roku” – powiedział PAP kierujący projektem prof. Jerzy Tys z lubelskiego instytutu PAN.

Olej ryżowy

Olej ryżowy

Otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.

Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.

Ochrona oczu

Ochrona oczu

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia.

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia. Promieniowanie słoneczne stanowi źródło energii do reakcji powstawania wolnych rodników. Im większa jest energia promieniowania, tym łatwiej dochodzi do rozerwania wiązań chemicznych i powstawania niebezpiecznych produktów. Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*).

Witaminy dla kobiety w ciąży

Witaminy dla kobiety w ciąży

Wszystko, czego dziecko teraz potrzebuje, dostaje od mamy. Czy jednak wystarczy, że kobieta w ciąży odżywia się zdrowo, czy też powinna przyjmować preparaty z witaminami? A jeśli tak, to które?

Kobieta w ciąży nie może jeść „za dwoje” – powinna jeść „dla dwojga”. To wielka różnica. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko nieznacznie (dopiero w 2. i 3. trymestrze trzeba jeść o 300 kcal więcej niż przed ciążą). A 300 kcal to niewiele – taką wartość kaloryczną mają trzy szklanki chudego mleka lub dwa banany, albo cztery kromki chleba. Znacznie bardziej wzrasta za to zapotrzebowanie przyszłej mamy na składniki odżywcze, m.in. na niektóre witaminy.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Siła aronii

Siła aronii

Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.

Zwyrodnienie plamki żółtej

Studium przypadku – Zwyrodnienie plamki żółtej

Sześćdziesięcioletnia pacjentka prosi farmaceutę o dobór kropli do oczu. Twierdzi, że dużo pracuje przy komputerze i zaczęła mieć ostatnio problemy ze wzrokiem. Skarży się na zniekształcenia i przymglenia obrazu w centrum widzenia, upośledzenie ostrości wzroku, zaburzenia widzenia kontrastu. Te objawy to – jej zdaniem – wynik przemęczenia. Nosi szkła optyczne, ale u lekarza okulisty ostatni raz była trzy lata temu.

Co nowego w antyoksydantach?

Zanieczyszczenie środowiska, dziura ozonowa, dieta uboga w świeże owoce i warzywa, nałogi, spędzanie wolnego czasu przed telewizorem lub komputerem sprzyjają powstawaniu wolnych rodników. W ostatnich latach zdecydowanie wzrosło zainteresowanie antyoksydantami, chroniącymi ludzki organizm przed ich negatywnym wpływem.

BioLuteina Plus laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

**Piąta edycja Nagrody Profesorów Farmacji była nietypowa, bowiem nagrody zostały przyznane dwuetapowo.**
W pierwszym etapie wyróżniono preparat [**Chela-Mag B6**](/news/chela-mag-b6-laureatem-nagrody-profesorow-farmacji “Chela-Mag B6 laureatem Nagrody Profesorów Farmacji”), w drugim etapie dwa preparaty firmy Lek-Am: BioLuteina Plus oraz [**Furoxin**](/news/furoxin-laureatem-nagrody-profesorow-farmacji “Furoxin laureatem Nagrody Profesorów Farmacji”).

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH