olej kokosowy

Jak olej kokosowy może pomóc w leczeniu trądziku?

Olej kokosowy może być skutecznym sposobem na trądzik. Stosowany jest na całym świecie. Jest bogaty w korzystne kwasy tłuszczowe i witaminę E. Zmniejsza stan zapalny.

Trądzik jest wywołany infekcją w otworach gruczołów łojowych, czyli mikroskopijnych gruczołach zewnątrzwydzielniczych w skórze. Wydzielają różne oleje, utrzymujące wilgoć w skórze i zapobiegające jej wyschnięciu i pękaniu. Bakterie mogą zatkać gruczoły łojowe.

Obudź w dziecku odporność na wiosnę!

Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko weszło w nowy sezon pełne energii, a nie ospałe i zmęczone już teraz zadbaj o kondycję fizyczną juniora, postaw na dobrze zbilansowane posiłki, a także odpowiednio dobraną suplementację.
W zdrowym ciele, zdrowy duch!

Przesilenie wiosenne to ten szczególny czas w roku, kiedy z podwójną uwagą musimy dbać o zdrowie dzieci i młodzieży.

Czarna herbata a serce

Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.

Witaminy dla seniora

Witaminy dla seniora

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest uzależnione od wieku i stanu zdrowia człowieka. Grupy pacjentów, które szczególnie powinny przestrzegać właściwej diety bogatej w witaminy to: dzieci, kobiety w ciąży, pacjenci w czasie rekonwalescencji oraz ludzie starsi.

Ludzie w podeszłym wieku mają zmniejszoną podstawową przemianę materii. Ich aktywność fizyczna spada, zmniejsza się również zapotrzebowanie kaloryczne. Dodatkowo występują choroby i schorzenia, których leczenie wymaga ograniczeń żywieniowych. Ponadto – często ze względów ekonomicznych – ludzie starsi mają monotonną dietę, co prowadzi do niedoborów witaminowych. Dieta seniorów powinna być prawidłowo zbilansowana oraz cechować się różnorodnością, aby dostarczać wszystkie witaminy w odpowiednich ilościach. Dokładne dane z dziennym zapotrzebowaniem na witaminy dla ludzi po 60. roku życia znajdują się w tabeli.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Produkty mleczne wspomagają organizm

Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Olej ryżowy

Olej ryżowy

Otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.

Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.

Ochrona oczu

Ochrona oczu

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia.

Choroby skóry u dzieci

Choroby skóry u dzieci

Skóra dziecka wykazuje odmienność w stosunku do skóry dojrzałego człowieka – nie ma jeszcze dobrze wykształconych mechanizmów obronnych, dlatego jest bardziej wrażliwa, podatna na działanie czynników fizycznych (promieniowanie UV), mechanicznych (podrażnienia, urazy), chemicznych (środki kosmetyczne), a także na wnikanie drobnoustrojów.Prawidłowe pH skóry wynosi 5,5-6 i ma za zadanie chronić organizm przez wnikaniem bakterii, dlatego błędem jest intensywne mycie skóry dzieci zasadowymi mydłami, które powodują podniesienie pH i utratę właściwości obronnych. Skóra dziecka wymaga specjalnej pielęgnacji i ochrony ze względu na swoją wrażliwość i delikatność.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Elementarz przyszłej mamy

Elementarz przyszłej mamy

Ciąża to czas zmian. Ten elementarz dedykujemy zwłaszcza tym, które po raz pierwszy przeżywają ten cudowny stan. Aby wasza ciąża przebiegała w zdrowiu i radości, a poród był łatwiejszy.

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

Omega-3 dla serca i umysłu

Omega-3 dla serca i umysłu

Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Jak uniknąć zawału?

Jak uniknąć zawału?

Ponad milion Polaków ma zdiagnozowaną chorobę wieńcową, a około 100 tysięcy osób rocznie ma zawał serca. Styl życia, nawyki i przyjmowane leki mają istotne znaczenie w profilaktyce zawału.

Wieloletnie badania pozwoliły na określenie podstawowych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Są to m.in.: wiek, płeć męska, obciążenia dziedziczne, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadwaga, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.

Witaminowa uczta dla skóry

Witaminowa uczta dla skóry

Rola witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym skóry, jest znana od dawna. Jednak dopiero w latach 90. ubiegłego wieku zaczęto je wykorzystywać w kosmetologii na szerszą skalę.

Witaminy w kosmeceutykach

Witaminy w kosmeceutykach

Rola witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym skóry, jest znana od dawna. Jednak dopiero w latach 90. ubiegłego wieku zaczęto je wykorzystywać w kosmetologii na szerszą skalę.

Alfabet zdrowia

Alfabet zdrowia

O tym, że witaminy są bezcenne dla zdrowia, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy wiedzą jednak, które z nich trzeba dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem oraz w jakich ilościach. Przedstawiamy kompedium wiedzy o witaminach.
Witaminy możemy podzielić na trzy podstawowe grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12), inne związki (cholina, czyli witamina B8, inozytol – witamina B9, PABA – B10, kwas orotowy – B13, kwas folinowy – B14, kwas pangamowy – B15, amigdalina – B17, rutyna – witamina P)…

W trosce o odporność

W trosce o odporność

Latem znaczna część dziennego zapotrzebowania na witaminy dostarczana jest do organizmu z dietą. Dlatego przy wyborze preparatów witaminowych warto zwrócić uwagę, czy uwzględniają one zróżnicowane zapotrzebowanie na suplementację.

menopauza to nie koniec swiata

Menopauza to nie koniec świata

Terminem „menopauza” (od greckich słów oznaczających miesiąc i zakończenie) określa się koniec cykli płciowych. Warto wiedzieć, jakie problemy zdrowotne niesie ze sobą menopauza i jak można sobie z nimi radzić, aby zachować dobrą formę i móc cieszyć się życiem.

Witaminy w diecie cukrzycowej

Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Witamina E pomaga uniknąć astmy

Zbyt małe spożycie witaminy E przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko zachorowania na astmę przez ich dzieci – twierdzą brytyjscy naukowcy, których wyniki badań przytacza BBC.

Witamina E wpływa na prawidłowy rozwój płuc u płodu – informują badacze z Uniwersytetu w Aberdeen. Ich zdaniem przyszłe matki powinny zwrócić szczególną uwagę na jej obecność w diecie w ciągu pierwszych 16 tygodni ciąży.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH