Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Co ciekawe, od wieków przypisuje się jej właściwości lecznicze. Liście herbaty zawierają w sobie witaminy A, B1, B2, C, E i K oraz takie minerały jak magnez, fluor, żelazo, potas, cynk. Bogata jest także w bioflawanoidy, czyli silne przeciwutleniacze, których działanie opóźnia proces starzenia, jak także ogranicza powstawanie nowotworów.
Wyniki badań naukowców z Australii opublikował „Archives of Internal Medicine”.
Jak powiedział kierujący badaniami prof. Jonathan Hodgson: „Już teraz liczne dowody wskazują, że herbata i zdrowe serce idą ze sobą w parze, ale znaczenie ostatniego odkrycia polega na tym, że uwypukla związek przyczynowy między herbatą, a ważnym czynnikiem ryzyka dla choroby serca, jakim jest nadciśnienie”.