rośliny

Jak się dotlenić nie wstając z kanapy?

Mają je w domach nasze babcie i mamy. I słusznie, bo rośliny doniczkowe mogą być nie tylko ozdobą i namiastką natury w czterech kątach, ale też zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia. Nawet naukowcy z NASA to potwierdzają!

Oczywiście nie namawiamy do tego, by zrezygnować z ruchu i przebywania na świeżym powietrzu – tego nie zastąpi nawet najstaranniej pielęgnowana domowa dżungla.

MenoPrim laureatem Nagrody Profesorów Farmacji –

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Czarna herbata a serce

Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.

Najlepsza dieta?

Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.

Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.

High-tech  w fitofarmaceutykach

High-tech w fitofarmaceutykach

Po kilku tysiącach lat korzystania z roślin w lecznictwie, dopiero pod koniec XX wieku podjęto próby naukowego wyodrębnienia i opisania zawartych w nich substancji. Phytoneering, stworzony przez prof. Michaela Poppa, jest nowym działem farmacji.

Ekstrakty z ziół pomagają zwalczać giardiozę

Ekstrakty z oregano i tymianku są substancjami skutecznie powstrzymującymi rozwój giardiozy. Ich właściwości w leczeniu tego schorzenia dowiedli badacze z uniwersytetu w Coimbrze (Portugalia).

Jak poinformował przedstawiciel Centrum Farmaceutycznego na Wydziale Farmaceutycznym uniwersytetu w Coimbrze, prowadzone w okresie pięciu lat badania nad zastosowaniem ekstraktów roślinnych w zwalczaniu giardiozy przyniosły najlepsze efekty w przypadku oregano oraz tymianku.

Leki biologiczne w chorobach nerek – nowe możliwości i zagrożenia

Leki biologiczne w chorobach nerek – nowe możliwości i zagrożenia

Już PRZED WIEKAMI przyroda stanowiła dla nas źródło substancji wykorzystywanych w celach leczniczych. Tradycyjne leki pozyskiwano z minerałów i wielu produktów roślinnych i zwierzęcych. Takie leki do dzisiaj są dostępne i szeroko stosowane, głównie w ramach medycyny naturalnej. Większość leków obecnie stosowanych w medycynie stanowią te uzyskiwane drogą chemiczną. Drugą grupę produktów wykorzystywanych w lecznictwie stanowią tzw. leki biologiczne (inaczej biofarmaceutyki), które wytwarzane są przy wykorzystaniu żywych komórek, dzięki nowoczesnym technikom przenoszenia materiału genetycznego i wprowadzania ich do komórek różnych organizmów (bakterii, wirusów, komórek zwierzęcych czy drożdży).

Interakcje leków roślinnych (część 3)

Interakcje leków roślinnych (część 3)

Warto wiedzieć, jak przyjmowanie preparatów roślinnych może wpływać na działanie stosowanych leków. Poniżej podaję przykłady interakcji i opis działań, jakie należy podjąć, w przypadku stwierdzenia możliwości ich wystąpienia.

Nowa żywność (część 3)

Nowa żywność (część 3)

W poprzednim artykule przybliżyliśmy schemat procedury uproszczonej, zasad znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności. W niniejszej części przedstawiamy przykłady produktów o statusie nowej żywności. Najbardziej znanym przykładem produktu o statusie nowej żywności na polskim rynku jest sok z owoców Morinda citrifolia, czyli sok z owoców noni. Najczęściej jest on wprowadzany do obrotu jako suplement diety.

Interakcje leków roślinnych

Interakcje farmakokinetyczne leków roślinnych z syntetycznymi

Wzajemne oddziaływanie leków syntetycznych z lekami pochodzenia roślinnego może zachodzić na różnych etapach procesów farmakologicznych. Oprócz omawianych w poprzednim numerze interakcji farmakodynamicznych, istnieje ryzyko występowania szeregu interakcji farmakokinetycznych zachodzących na etapie absorpcji, dystrybucji, metabolizmu i eliminacji. Nie przedstawiono dotychczas badań klinicznych wskazujących na możliwość wypierania innych leków przez składniki aktywne roślin leczniczych z połączeń z białkami, co prowadziłoby do wzrostu poziomu stężenia leku w surowicy i nasilenia efektu jego działania. Im wyższy stopień wiązania z białkami i im mniejsza rozpiętość terapeutyczna leku, tym większe staje się znaczenie tego typu interakcji.

Nowa żywność (część 2)

Nowa żywność (część 2)

W poprzedniej części przedstawiliśmy definicję nowej żywności oraz pełną procedurę autoryzacji wprowadzenia jej do obrotu. W niniejszym artykule przybliżamy schemat procedury uproszczonej, zasady znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności.

Wspomaganie koncentracji  i zapamiętywania

Wspomaganie koncentracji i zapamiętywania

Współczesny tryb życia, któremu towarzyszą ciągły pośpiech i stres, powoduje, że coraz więcej osób ma problemy z pamięcią i koncentracją. Na szczęście są środki wspomagające kognitywne procesy mózgu. Każdego dnia mózg człowieka bombardowany jest ogromną ilością informacji. Dzięki pamięci – jednej z najdoskonalszych funkcji poznawczych ludzkiego umysłu – jesteśmy w stanie odbierać, przechowywać i odtwarzać informacje, które dotarły do mózgu.

Tajemnice fitoinżynierii

Tajemnice fitoinżynierii

Najprościej można powiedzieć tak: od zarania dziejów ludzkość używała roślin jako leków. Wszyscy wiedzieli, że natura pełna jest gatunków roślin skutecznie leczących wiele chorób. Nikt nie zbadał większości zawartych w nich substancji. Lekarze, zielarze czy mnisi znali tradycyjne receptury i wiedzieli, że są skuteczne, nie potrafili jednak wyjaśnić mechanizmu leczenia. Fitoinżynieria rozwijana przez firmę Bionorica, to nic innego, jak naukowa standaryzacja.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

Kanna

Kanna, czyli Sceletium tortuosum

Afryka stanowi niezwykle bogate źródło nowych substancji leczniczych pochodzenia naturalnego. Roślina porastająca terytorium RPA, Sceletium tortuosum, jest jednym z najbardziej obiecujących organizmów występujących na tych terenach. Jest znana od kilku tysięcy lat, i mimo że naukowcy zainteresowali się nią już setki lat temu, dopiero teraz odkryto jej nowe zastosowania w medycynie i farmacji. Działanie antydepresyjne, psychostymulujące i przeciwastmatyczne to tylko niektóre z nich.

Słowa kluczowe: Sceletium tortuosum, kanna, środki odurzające, terapia uzależnień, terapia astmy.

Makijaż z apteki

Makijaż z apteki

Preparaty apteczne skierowane są w szczególności do skór bardzo wrażliwych, często alergicznych, i dlatego charakteryzują się świetną tolerancją oraz bezpieczeństwem stosowania. Każdy produkt do makijażu jest testowany pod kontrolą dermatologiczną, przez osoby z alergią na tradycyjne – tzw. kolorowe – kosmetyki. Lakiery do paznokci testuje się na paznokciach kruchych i łamliwych, pomadki – na ustach wrażliwych, mascary sprawdzają osoby noszące szkła kontaktowe. Wszystkie potencjalnie alergenne substancje są systematycznie eliminowane z produktu.

Czy grozi nam wiosenny spadek formy?

Czy grozi nam wiosenny spadek formy?

Wiosna to bardzo przyjemna pora roku; dzień jest coraz dłuższy, rośnie temperatura – to wszystko nastraja optymistycznie. Z drugiej jednak strony, często mówimy o osłabieniu wiosennym. Czy to tylko pozorna sprzeczność? Czy wiosną mamy prawo czuć się gorzej?

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH