Nowa żywność (część 3)

Nowa żywność (część 3)

W poprzednim artykule przybliżyliśmy schemat procedury uproszczonej, zasad znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności. W niniejszej części przedstawiamy przykłady produktów o statusie nowej żywności. Najbardziej znanym przykładem produktu o statusie nowej żywności na polskim rynku jest sok z owoców Morinda citrifolia, czyli sok z owoców noni. Najczęściej jest on wprowadzany do obrotu jako suplement diety.

Nowa żywność (część 2)

Nowa żywność (część 2)

W poprzedniej części przedstawiliśmy definicję nowej żywności oraz pełną procedurę autoryzacji wprowadzenia jej do obrotu. W niniejszym artykule przybliżamy schemat procedury uproszczonej, zasady znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności.

Tajemnice fitoinżynierii

Tajemnice fitoinżynierii

Najprościej można powiedzieć tak: od zarania dziejów ludzkość używała roślin jako leków. Wszyscy wiedzieli, że natura pełna jest gatunków roślin skutecznie leczących wiele chorób. Nikt nie zbadał większości zawartych w nich substancji. Lekarze, zielarze czy mnisi znali tradycyjne receptury i wiedzieli, że są skuteczne, nie potrafili jednak wyjaśnić mechanizmu leczenia. Fitoinżynieria rozwijana przez firmę Bionorica, to nic innego, jak naukowa standaryzacja.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH