Morska sól wcale nie jest zdrowsza
Droga „naturalna” sól morska nie jest wcale zdrowsza od zwykłej soli warzonej sprzedawanej w supermarketach – informuje serwis „BBC News – Health”.
Autor Na Zdrowie | ciśnienie tętnicze, dieta, działania niepożądane, morze, przetwory, składniki, sól, udar mózgu, zagrożenia, zdrowa żywność | Dietetyka |
Droga „naturalna” sól morska nie jest wcale zdrowsza od zwykłej soli warzonej sprzedawanej w supermarketach – informuje serwis „BBC News – Health”.
Autor Na Zdrowie | baobab, Barbara Jaworska-Łuczak, drobnoustroje, echium, fitosterole, genetyka, Glukozamina, grzyby, izomaltuloza, kwas linolowa (CLA), likopen, metabolizm, molekuły, noni, ocena, olej arganowy, prawo, procedury, rośliny, salatrim, składniki, składniki odżywcze, sprzedaż, suplementy diety, trechaloza, tłuszcze, Unia Europejska, wodorosty, żywność | Dietetyka |
W poprzednim artykule przybliżyliśmy schemat procedury uproszczonej, zasad znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności. W niniejszej części przedstawiamy przykłady produktów o statusie nowej żywności. Najbardziej znanym przykładem produktu o statusie nowej żywności na polskim rynku jest sok z owoców Morinda citrifolia, czyli sok z owoców noni. Najczęściej jest on wprowadzany do obrotu jako suplement diety.
Autor Na Zdrowie | Barbara Jaworska-Łuczak, drobnoustroje, fitosterole, genetyka, Glukozamina, grzyby, likopen, metabolizm, molekuły, noni, ocena, prawo, procedury, rośliny, składniki, składniki odżywcze, sprzedaż, suplementy diety, tłuszcze, wodorosty, żywność | Informacje |
W poprzedniej części przedstawiliśmy definicję nowej żywności oraz pełną procedurę autoryzacji wprowadzenia jej do obrotu. W niniejszym artykule przybliżamy schemat procedury uproszczonej, zasady znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności.
Autor Na Zdrowie | alkaloidy roślinne, badania, Bionorica, ból, cukrzyca, diabetyk, fitoinżynieria, historia, laboratorium, leki, leki ziołowe, Lunapret, mechanizm działania, Michael Popp, natura, Paweł Kruś, receptura, rośliny, Schorzenia układu krążenia i serca, składniki, uniwersytety, właściwości lecznicze | Farmacja |
Najprościej można powiedzieć tak: od zarania dziejów ludzkość używała roślin jako leków. Wszyscy wiedzieli, że natura pełna jest gatunków roślin skutecznie leczących wiele chorób. Nikt nie zbadał większości zawartych w nich substancji. Lekarze, zielarze czy mnisi znali tradycyjne receptury i wiedzieli, że są skuteczne, nie potrafili jednak wyjaśnić mechanizmu leczenia. Fitoinżynieria rozwijana przez firmę Bionorica, to nic innego, jak naukowa standaryzacja.
Autor Na Zdrowie | Barbara Jaworska-Łuczak, drobnoustroje, fitosterole, genetyka, Glukozamina, grzyby, likopen, metabolizm, molekuły, noni, ocena, prawo, procedury, rośliny, składniki, składniki odżywcze, sprzedaż, suplementy diety, tłuszcze, wodorosty, żywność | Informacje |
Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.