pestycydy w płatkach śniadaniowych

Pestycydy nie tylko w owocach i warzywach?

Jak większość z nas wie, owoce i warzywa uprawiane na szeroką skalę są opryskiwane szkodliwą dla nas chemią. Szczególnie te dostępne w dużych supermarketach, w dużej mierze są skażone pestycydami i innymi substancjami chemicznymi. Ale czy pestycydy występują jedynie w świeżych produktach? Okazuje się, że nie! 

Pestycydy w płatkach śniadaniowych

Badacze przyjrzeli się aż 197 rodzajom płatków śniadaniowych dostępnych w polskich sklepach,

Zdrowa dieta - minimalizm na talerzu

Zdrowa dieta – minimalizm na talerzu

Mówi się “mniej znaczy lepiej”. Ale co definicja minimalizmu oznacza w praktyce w kontekście odżywania – chodzi o mniejsze porcje jedzenia czy ograniczoną ilość składników? W zasadzie – i jedno i drugie. Trzeba przy tym pamiętać, że zdrowa dieta ma na celu przede wszystkim dbanie o stan organizmu. Odchudzanie nie powinno być celem samym w sobie.

Jemy mniej warzyw i owoców

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy jedzą coraz mniej warzyw i owoców.
W latach 2008-2010 średnio zjadaliśmy 283 gramy dziennie, podczas gdy jeszcze 10 lat temu 309 g. Najbardziej spadło spożycie jabłek, kapusty, marchwi, buraków i cebuli. Więcej natomiast zjadamy owoców cytrusowych.
Średnio, konsumpcja warzyw w polskich gospodarstwach domowych w latach 2001-2010 zmniejszała się o ok. 0,9 proc. rocznie, a owoców o 1,9 proc. Wśród owoców najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak jest to najchętniej zjadany przez nas owoc (15 kg rocznie).

Najlepsza dieta?

Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.

Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.

Etykiety produktów spożywczych

Etykiety produktów spożywczych

Dbasz o zdrową dietę, więc starasz się kupować zdrowe produkty. Jak rozpoznać te najbardziej wartościowe i nie dać się nabić producentom w butelkę? Po prostu uważnie czytaj etykiety!Producenci żywności często stosują chwyty marketingowe, aby zwiększyć sprzedaż. Wiedzą, że produkty reklamowane jako zdrowsze i tańsze, podane w atrakcyjnym opakowaniu przyciągają uwagę klientów. Dlatego musisz być czujna i czytać nie tylko to, co jest napisane dużymi literami, ale też drobnym drukiem.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Uczeni z PAN będą wytwarzać prozdrowotny olej rzepakowy

W przyszłym roku będzie gotowa niewielka linia do przemysłowego wytwarzania ekologicznego oleju rzepakowego o wysokich właściwościach zdrowotnych, którą chcą uruchomić naukowcy z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. Olej, przeznaczony wyłącznie do sałatek, bogaty w antyutleniacze, będzie się nazywał „Kropla zdrowia”.

„Mamy już część urządzeń, gotowy jest silos na rzepak o pojemności siedmiu ton, linia ruszy w lutym lub marcu przyszłego roku” – powiedział PAP kierujący projektem prof. Jerzy Tys z lubelskiego instytutu PAN.

Harmonogram dziewiątej edycji Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”

Już od kilku tygodni firmy zgłaszają produkty do Nagroda Zaufania „Złoty OTIS 2012”.

Laureaci tegorocznego plebiscytu po raz pierwszy w historii odbiorą statuetki w Kijowie (marzec 2012) i Warszawie (kwiecień 2012).

Honorowym Patronatem zaszczycił nas w tym roku Minister Spraw Zagranicznych RP.

Uroczystościom w Kijowie będzie towarzyszyć konferencja poświęcona analizie rynków zdrowia w obydwu krajach oraz możliwościom współpracy, a także ekspozycje firm polskich, ukraińskich i ponadnarodowych.

Serce w dobrej formie

Serce w dobrej formie

Serce kocha ruch, więc jeśli kochamy nasze serce, zacznijmy żyć zdrowo i aktywnie. Wystarczy półgodzinny umiarkowany wysiłek trzy razy w tygodniu oraz kilka zmian w jadłospisie.

Komplet Glosa – ekskluzywne naczynia emaliowane produkowane przez firmę Emalia Olkusz S.A.

NOMINACJA „ZŁOTY OTIS 2012”, KATEGORIA ZDROWIE NA CO DZIEŃ

Kolekcja Glosa idealnie komponuje się z wnętrzami nowoczesnych i tradycyjnych kuchni oraz trafia w najbardziej wyrafinowane gusta wprowadzając do kuchni kolorystyczny akcent.

Miłośnicy mięsa

Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa – wynika z opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor na temat trendów w konsumpcji żywności na świecie. Zajmujemy bowiem wysokie, 12. miejsce, wyprzedzając Niemcy (60,8 kg), Włochy (49,2 kg) czy Indie, gdzie na jednego obywatela przypada jedynie 3,9 kg mięsa.

Olej ryżowy

Olej ryżowy

Otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.

Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.

Rozpoczęła się dziewiąta edycja Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”

Już od kilku tygodni firmy zgłaszają produkty do Nagroda Zaufania „Złoty OTIS 2012”.

Laureaci tegorocznego plebiscytu po raz pierwszy w historii odbiorą statuetki w Kijowie (marzec 2012) i Warszawie (kwiecień 2012).

Honorowym Patronatem zaszczycił nas w tym roku Minister Spraw Zagranicznych RP.

Uroczystościom w Kijowie będzie towarzyszyć konferencja poświęcona analizie rynków zdrowia w obydwu krajach oraz możliwościom współpracy, a także ekspozycje firm polskich, ukraińskich i ponadnarodowych.

W Kijowie powołani zostaną Ambasadorowie Nagrody Zaufania z Ukrainy, Gruzji, Białorusi i

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Witaminy dla kobiety w ciąży

Witaminy dla kobiety w ciąży

Wszystko, czego dziecko teraz potrzebuje, dostaje od mamy. Czy jednak wystarczy, że kobieta w ciąży odżywia się zdrowo, czy też powinna przyjmować preparaty z witaminami? A jeśli tak, to które?

Kobieta w ciąży nie może jeść „za dwoje” – powinna jeść „dla dwojga”. To wielka różnica. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko nieznacznie (dopiero w 2. i 3. trymestrze trzeba jeść o 300 kcal więcej niż przed ciążą). A 300 kcal to niewiele – taką wartość kaloryczną mają trzy szklanki chudego mleka lub dwa banany, albo cztery kromki chleba. Znacznie bardziej wzrasta za to zapotrzebowanie przyszłej mamy na składniki odżywcze, m.in. na niektóre witaminy.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Jak mądrze wzmacniać organizm?

Jak mądrze wzmacniać organizm?

Kiedy jesień atakuje zmienną pogodą, układ odpornościowy musi się napracować, aby zwalczyć wirusy i bakterie. Aby go wspomóc, wprowadź zmiany w swoim menu i posiłkuj się preparatami z apteki.

Dieta a zawały

Dieta z niską zawartością cholesterolu może znacząco poprawić stan zdrowia Polaków, m.in. ograniczyć zawały serca – twierdzi dr Tomasz Zdrojewski z Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku.

Efektem profilaktyki i popularyzacji zasad zdrowego żywienia jest m.in. mniejsza śmiertelność wśród pacjentów kardiologicznych – co roku umiera o 26 tys. osób mniej niż 20 lat temu. Dla porównania: nowoczesne sposoby leczenia zawałów ograniczyły umieralność o 9 proc., a leki antycholesterolowe – o 3 proc.

8. edycja Programu Podziel się Posiłkiem

**Rusza 8. edycja Programu Podziel się Posiłkiem, organizowanego przez firmę Danone i Fundację POLSAT oraz Partnera Strategicznego – Banki Żywności. Myślą przewodnią programu jest działanie na rzecz walki z niedożywieniem oraz propagowanie właściwego żywienia dzieci w Polsce. Do tej pory przekazano najmłodszym już ponad 9 milionów posiłków. Prosimy – podziel się posiłkiem!**

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH