Orzechy włoskie czy nerkowce - które lepsze?

Orzechy włoskie czy nerkowce? Które z nich są zdrowsze?

Orzechy włoskie, nerkowce czy jakiekolwiek inne posiadają wyjątkowe właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia. Które orzechy będą najlepszym wsparciem dla mózgu i jakie inne korzyści płyną z sięgania po nie na co dzień?

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Płatki czy musli?

Płatki czy musli?

Jeszcze nie tak dawno na śniadanie jadaliśmy zwykłą owsiankę na mleku, potem przyszedł szał na płatki kukurydziane. Teraz mamy do wyboru kilkadziesiąt rodzajów musli i całą gamę najróżniejszych płatków śniadaniowych.
Jak wybrać te najlepsze?

Orzech seksu

Wiele składników diety może korzystnie wpływać na naszą aktywność seksualną. Osłabiają ją nadwaga i otyłość.

Osoby z nadwagą i otyłością mają też większe ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest to bardzo ważne w przypadku mężczyzn, u których
zmiany w naczyniach są podłożem zaburzeń erekcji.

Tycie prowadzi często do odrzucenia siebie, braku akceptacji i unikania kontaktów seksualnych. Poprawę daje już zrzucenie 10 proc. wyjściowej masy
ciała.

Orzechy “walczą” z niezdrowym tłuszczem

Jedzenie orzechów włoskich po posiłku może zmniejszyć szkody jakie tłuste jedzenie wywiera na tętnice – informuje BBC.

Podejrzewa się, że orzechy są bogate w składniki, które redukują twardnienie tętnic i utrzymują ich giętkość. Badania zaprezentowane w Journal of the American College of Cardiology wskazują, że orzechy są nawet lepsze dla zdrowia niż oliwa z oliwek. Zespół badaczy z Hispital Clinico w Barcelonie zaleca jedzenie około 28 gramów orzechów dziennie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH