Przyczyny biegunki

Przyczyna biegunki – czym się można zatruć?

Nasze zwyczaje żywieniowe uległy znacznej zmianie. Coraz częściej zamiast samodzielnie przygotowywać posiłki w domu, jemy w restauracjach i barach. Popularnością cieszą się także food trucki, dzięki którym zjeść można w przeróżnych miejscach. Jedzenie na mieście to duże ułatwienie, ale powinniśmy pamiętać, że nie mając kontroli nad przygotowaniem posiłku, możemy nabawić się problemu w postaci zatrucia pokarmowego.

Zatrucie grzybami - trujący grzyb

Zatrucie grzybami – objawy, pierwsza pomoc

Zatrucie grzybami to wciąż istotny segment wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce. Co obiecujące, obserwujemy spadek w ilości zatruć niebezpiecznymi gatunkami grzybów, a to dzięki rosnącej świadomości na temat zagrożeń, jakie niesie nieuważne zbieranie grzybów. Co niepokojące, wzrasta liczba zatruć umyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Dolegliwości podróżnika

Dolegliwości podróżnika

Choroba lokomocyjna, biegunka, zatrucie, oparzenia słoneczne mogą zepsuć odpoczynek każdemu turyście. Jak sobie poradzić z żołądkowymi rewolucjami? Jak zdezynfekować i opatrzyć rany? Jakie środki ostrożności zastosować, by uniknąć oparzeń słonecznych?

Bezpieczna podróż w tropiki

Bezpieczna podróż w tropiki

Polacy coraz chętniej podróżują do egzotycznych krajów. Żeby jednak wymarzone wakacje nie zamieniły się w koszmar, warto wiedzieć, na co zaszczepić się przed wyjazdem. Z danych Warszawskiego Instytutu Turystyki wynika, że w roku 2010 prawie 7,1 mln Polaków wyjechało z kraju w celach turystycznych. Coraz częściej udajemy się do krajów tropikalnych. Jak wynika z danych Międzywydziałowego Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, u 60-70 proc. turystów powracających z wakacji występują różnego rodzaju objawy chorobowe. Około 5 proc. podróżujących wymaga konsultacji lekarskiej, a 1 proc. z nich hospitalizacji. Według badań przeprowadzonych w latach 2008-2010, spośród 210 polskich podróżników tylko 42 proc. korzystało z jakiegoś rodzaju poradnictwa medycznego przed wyjazdem. Jedynie co piąty stosował chemioprofilaktykę malarii. Można więc powiedzieć, że często na własne życzenie zapadamy na którąś z egzotycznych chorób.

Nadmierne pocenie się

Nadmierne pocenie się

Pocenie się to proces fizjologiczny, podczas którego przez gruczoły potowe wydalana jest na zewnątrz organizmu mieszanina składająca się w 99 proc. z wody. Pozostałe składniki to sód, chlor, azot, mocznik, kwas moczowy, aminokwasy, a także niektóre leki oraz inne produkty przemiany materii. Pocenie się to efekt nieustannie zachodzących procesów termoregulacyjnych, które mają za zadanie utrzymać prawidłową ciepłotę ciała i homeostazę organizmu. W wyniku procesów przemiany materii, w organizmie człowieka nieustannie odbywa się produkcja ciepła. Aby nie dopuścić do przegrzania, stale produkowany jest pot. Przeciętnie organizm wydala go w ilości około jednego litra na dobę. Jednak ilość ta może znacznie wzrosnąć np. podczas wysokiej gorączki, intensywnego wysiłku fizycznego lub przebywania na terenach nasłonecznionych, gdzie temperatura otoczenia przekracza 30°C, gdy konieczne jest intensywne chłodzenie organizmu.

Zemsta faraonów i inne wakacyjne przygody

Zemsta faraonów i inne wakacyjne przygody

Niestety wiele osób bardzo często zapomina o podstawowym nawyku, jakim jest mycie rąk. Powinniśmy myć ręce obowiązkowo po każdym wyjściu z toalety, kichaniu, kaszlu, wyniesieniu śmieci, dotarciu do domu czy zakładu pracy oraz przed jedzeniem. I właśnie w tym tkwi problem. Zwyczaj niemycia rąk przed jedzeniem utrwalają tzw. bary szybkiej obsługi lub kioski z hot-dogami, w których nie ma możliwości skorzystania z toalety bądź jest to możliwe dopiero po okazaniu rachunku za jedzenie.

Salmonella – zatrucie pałeczkami

Bakterie z tego gatunku – Salmonella typhi – mogą powodować szczególną i ciężką chorobę – dur brzuszny, obecnie bardzo rzadką w Polsce. Inne gatunki Salmonella wywołują zatrucia pokarmowe czyli tzw. salmonellozy.

Zabójczy kosmos

Po 12 dniach okrążania Ziemi na pokładzie promu kosmicznego Atlantis, chorobotwórcze bakterie salmonelli stały się bardziej groźne.

Jak informuje pismo “Proceedings of the National Academy of Sciences” zespół Cheryl Nickerson z Arizona State University wysłał w kosmos w misji STS-115 (wrzesień 2006) starannie opakowaną kolonię wywołującej zatrucia pokarmowe bakterii salmonella typhimurium, by zbadać, jak ta daleka podróż wpłynie na ich właściwości.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH