Badania nad przyczynami raka trzustki

Serwis „BBC News/Health” poinformował, że według ostatnich badań zjadanie jednej kiełbaski dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Badania te zostały przeprowadzone przez szwedzki Karolinska Institutet. Dotyczyły wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka trzustki.

Tylko dla mężczyzn

Tylko dla mężczyzn

Mężczyźni, wcześniej niż kobiety, są zagrożeni miażdżycą i zawałem serca, natomiast w znacznie późniejszym wieku grozi im osteoporoza. Czego mężczyznom brakuje w diecie?

Wszystkie potrzebne składniki odżywcze organizm powinien otrzymywać wraz z prawidłową i urozmaiconą dietą. Praktyka pokazuje, że większą szansę na realizację tego zalecenia mają kobiety. Bo to one częściej niż mężczyźni, odpowiadają za przygotowywanie posiłków. Poza tym widać wyraźne różnice (ze względu na płeć) w sposobie odżywiania. Kobiety jedzą więcej owoców i warzyw, mężczyźni wolą tłuszcze i mięso (wieprzowina, wołowina). Kobiety i mężczyźni mają inne ilości tkanki tłuszczowej i inne jej rozmieszczenie. Powoduje to zróżnicowane zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy.

Suplementacja diety w anemii

Suplementacja diety w anemii

Przyczyną anemii są najczęściej niedobory żelaza we krwi. Dlatego farmaceuta powinien wiedzieć, jakie preparaty są najbardziej wskazane w leczeniu tej choroby.

Anemia często występuje u kobiet. Na początku może przebiegać bezobjawowo. Po pewnym czasie pojawiają się symptomy, które są jednak niespecyficzne i nie od razu budzą niepokój – często mylone są z przejawami przepracowania. Nieleczona choroba osłabia organizm. Szczególnie niebezpieczna jest dla narządów wrażliwych na niedotlenienie – mózgu i serca. Dlatego w przypadku podejrzenia anemii konieczne jest wykonanie morfologii krwi i podjęcie leczenia.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Uczeni radzą dezynfekować przedszkolne zabawki

Portugalscy naukowcy wykazali, że przedmioty dotykane przez przedszkolaków są najlepszym środkiem roznoszenia bakterii gronkowca złocistego, która powoduje większość infekcji u dzieci. Uczeni radzą, by opiekunowie dezynfekowali przede wszystkim zabawki.

Serce w dobrej formie

Serce w dobrej formie

Serce kocha ruch, więc jeśli kochamy nasze serce, zacznijmy żyć zdrowo i aktywnie. Wystarczy półgodzinny umiarkowany wysiłek trzy razy w tygodniu oraz kilka zmian w jadłospisie.

Miłośnicy mięsa

Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa – wynika z opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor na temat trendów w konsumpcji żywności na świecie. Zajmujemy bowiem wysokie, 12. miejsce, wyprzedzając Niemcy (60,8 kg), Włochy (49,2 kg) czy Indie, gdzie na jednego obywatela przypada jedynie 3,9 kg mięsa.

Wiosenny plan odchudzania

Wiosenny plan odchudzania

Wiosna to najlepsza pora na odchudzanie. Jesteś wtedy skazana na sukces. Decyduje o tym szybszy metabolizm i doskonałe samopoczucie.

Wiosną dieta odchudzająca staje się łatwa i przyjemna w stosowaniu. Spontanicznie wprowadzasz zmiany w menu, a aura zachęca do częstego przebywania na świeżym powietrzu. Więcej słońca to również doskonałe samopoczucie, a poprawa nastroju oznacza definitywny rozwód ze słodyczami. O tej porze roku jesteś też najbardziej zmotywowana. Co tak działa? Widok własnych krągłości i myśl o bliskim urlopie. Oto 10 kroków zdrowego, wiosennego odchudzania.

Nowe terapie wydłużają życie

Nowe terapie wydłużają życie – rak jelita grubego

Rak jelita grubego jest coraz większym problemem nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Liczba zachorowań z roku na rok rośnie. Obecnie w Polsce stwierdza się co roku ok. 16 tysięcy nowych zachorowań. To jest już poważny problem społeczny. Powodów wzrostu zachorowań jest wiele, jednym z najważniejszych jest starzenie się społeczeństwa.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Lista z wirusem

Opublikowano listę sklepów, do których trafiło indycze mięso podejrzane o skażenie wirusem ptasiej grypy H5N1. Najwięcej takiego mięsa pojawiło się w powiatach: olsztyńskim i Lidzbark Warmiński, mniej w powiecie braniewskim i elbląskim.

W powiecie olsztyńskim mięso indycze podejrzane o skażenie wirusem ptasiej grypy trafiło najpierw do hurtowni “Oldrob”.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH