Fosfolipidy a leczenie wątroby

Fosfolipidy a leczenie wątroby

W leczeniu chorób wątroby wykorzystuje się m.in. pochodzące z nasion soi fosfolipidy. Efektem działania tych związków jest przywrócenie odpowiedniej aktywności enzymów błonowych i uzupełnienie istniejących ubytków powstałych wskutek procesu chorobowego. Zwiększenie w żółci poziomu fosfolipidów powoduje wzrost rozpuszczalności cholesterolu. Fosfolipidy biorą też udział w trawieniu tłuszczów i ułatwiają wchłanianie witamin w nich rozpuszczonych.
Fosfolipidy wykorzystuje się w leczeniu pomocniczym przewlekłych chorób wątroby, stanów uszkodzeń tego narządu spowodowanych alkoholem, niektórymi lekami lub substancjami toksycznymi oraz w terapii zaburzeń czynnościowych dróg żółciowych.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH