Wpływ mleka na pamięć

Regularne picie mleka poprawia naszą pamięć. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Maine w Orono. Analizowali oni związek pomiędzy częstym spożywaniem mleka, a jakością funkcjonowania ludzkiego mózgu. W tym celu przeanalizowali dane dotyczące spożycia przetworów mlecznych u 972 osób, zarówno kobiet i mężczyzn, w wieku 23-98 lat. Poddali ich też serii testów na pamięć werbalną, roboczą, przestrzenna i wzrokową.

Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Etykiety produktów spożywczych

Etykiety produktów spożywczych

Dbasz o zdrową dietę, więc starasz się kupować zdrowe produkty. Jak rozpoznać te najbardziej wartościowe i nie dać się nabić producentom w butelkę? Po prostu uważnie czytaj etykiety!Producenci żywności często stosują chwyty marketingowe, aby zwiększyć sprzedaż. Wiedzą, że produkty reklamowane jako zdrowsze i tańsze, podane w atrakcyjnym opakowaniu przyciągają uwagę klientów. Dlatego musisz być czujna i czytać nie tylko to, co jest napisane dużymi literami, ale też drobnym drukiem.

Czy mleko szkodzi?

Czy mleko szkodzi?

Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Warto pamiętać, by pacjentom stosującym antybiotyki, proponować osłonę w postaci odpowiednich probiotyków.

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które podawane w kontrolowanych ilościach, poprawiają równowagę mikrobiologiczną, przede wszystkim w przewodzie pokarmowym człowieka. Preparaty te mogą zawierać izolowany szczep bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium lub Saccharomyces) lub mieszankę wielu szczepów.

Witamina D  – odkrycie ostatnich lat

Brak witaminy D ma związek z cukrzycą

Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu 2 – informuje „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu 2.
Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.

Jogurtowe bakterie chronią jelita podczas radioterapii

Probiotyczne bakterie, podobne jak w jogurcie, chronią jelita myszy przed uszkodzeniem przez promieniowanie jonizujące – informuje pismo „Gut”.

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazali, że podawany myszom probiotyk, zawierający bakterie kwasu mlekowego – między innymi Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) – w dużej mierze chroni nabłonek jelita przed działaniem promieniowania jonizującego.

Komórki macierzyste można wyssać z mlekiem matki

Zawarte w kobiecym mleku komórki macierzyste można by pozyskiwać bez etycznych rozterek – informuje magazyn „New Scientist”.

Zespół Petera Hartmana z University of Western Australia w Crawley po raz pierwszy wykrył komórki macierzyste w mleku matki w 2008 roku. Teraz naukowcy namnożyli je w laboratorium i wykazali, że można z nich odtworzyć komórki typowe dla wszystkich trzech warstw tkanek zarodka – zarówno endodermy, jak również mezodermy i ektodermy.

Wapń pierwiastek życia

Wapń pierwiastek życia

Wapń jest materiałem budulcowym kości i zębów. Bierze udział m. in. w procesie skurczu mięśni, krzepnięciu krwi, w prawidłowym przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Ma też znaczenie w profilaktyce otyłości,
cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów.

Produkty mleczne wspomagają organizm

Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Wpływ kawy na zdrowie

Wpływ kawy na zdrowie

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Jeśli tylko nie pijesz jej zbyt często, to nie ma w tym nic złego. Jedni nie mogą bez niej żyć, inni twierdzą, że szkodzi sercu. Prawda leży pośrodku. Można połączyć przyjemne z pożytecznym i tak pić kawę, by służyła zdrowiu.

Jak zwiększyć laktację?

Jak zwiększyć laktację?

Nie ma wątpliwości, że najlepszym pokarmem dla dziecka w pierwszych miesiącach życia jest mleko matki. Część kobiet rezygnuje jednak z podawania piersi, obawiając się, że ma za mało pokarmu i dziecko jest głodne. Są jednak sposoby, by zwiększyć laktację.

Dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby zakaźne układu oddechowego, moczowego, pokarmowego, alergię. W wieku dorosłym są w mniejszym stopniu zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze. W kobiecym pokarmie znajdują się wszystkie składniki niezbędne dziecku w pierwszych miesiącach życia (wyjątkiem są tylko witaminy D i K, których poziom trzeba uzupełniać). Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią niemowląt przez pierwsze sześć miesięcy życia, a potem wprowadzanie pokarmów uzupełniających (pod osłoną karmienia piersią). Co jednak doradzić kobiecie, która skarży się na problemy z laktacją?

Budująca dieta

Budująca dieta

Wapń jest ważnym składnikiem naszych kości i zębów. Jego niedobory w organizmie mogą m.in. opóźnić wzrost, prowadzić do deformacji, łamliwości i zniekształcania kości.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi. Wykorzystuje zapas wchodzący w skład układu kostnego. Proces ten osłabia nasze kości, które stają się porowate, podatne na zniekształcenia i złamania.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Płatki czy musli?

Płatki czy musli?

Jeszcze nie tak dawno na śniadanie jadaliśmy zwykłą owsiankę na mleku, potem przyszedł szał na płatki kukurydziane. Teraz mamy do wyboru kilkadziesiąt rodzajów musli i całą gamę najróżniejszych płatków śniadaniowych.
Jak wybrać te najlepsze?

Najstarszy na świecie

111-letni Japończyk Tomoji Tanabe został w poniedziałek formalnie uznany za najstarszego mężczyznę świata. Senior uważa, że jego wiek nie jest niczym nadzwyczajnym i twierdzi, że sekretem jego długowieczności jest wewnętrzna
dyscyplina.

“Najlepszą receptą na długowieczność to nigdy nie pić alkoholu” – powiedział na poniedziałkowej uroczystości. Tanabe pije dużo mleka, codziennie prowadzi swój dziennik, nie pije alkoholu ani nie pali tytoniu.

Szkodziło im mleko

Jeszcze kilka tysięcy lat temu zwierzęce mleko nie było dobrze trawione przez ówczesnych mieszkańców Europy – informuje pismo “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Jak sugerują prowadzone przez naukowców z University College w Londynie oraz niemieckiego uniwersytetu w Mainz badania DNA wyizolowanego ze szkieletów z okresu neolitu, żaden z żyjących wówczas dorosłych nie mógł sobie poradzić z trawieniem zawartego w mleku cukru – laktozy.

Złodziej kości

Mleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości – podkreślają lekarze i dietetycy.

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.

Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. Osteoporoza występuje też u jednego na pięciu mężczyzn – częściej, niż rak prostaty.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH