Wapń pierwiastek życia

Wapń pierwiastek życia


Wapń jest materiałem budulcowym kości i zębów. Bierze udział m. in. w procesie skurczu mięśni, krzepnięciu krwi, w prawidłowym przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Ma też znaczenie w profilaktyce otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów.

Niedobór wapnia, określany jako hipokalcemia, niesie poważne konsekwencje. Skutkiem niedoboru tego pierwiastka u dzieci jest krzywica – schorzenie polegające m. in. na nieprawidłowym rozwoju tkanki kostnej, zniekształceniu kości, zmniejszeniu ich odporności mechanicznej. Natomiast u dorosłych grozi osteomalacją, a u osób starszych
– szczególnie u kobiet po menopauzie – osteoporozą.

Osteomalacja to choroba polegająca na rozmiękaniu kości – kość staje się miękka, podatna na odkształcenie. Istotą osteoporozy jest natomiast spadek gęstości prawidłowej masy kostnej. Kość zachowuje swoją twardość, jednak na skutek zmniejszonej masy zmniejsza się jej wytrzymałość mechaniczna, czego konsekwencją jest zwiększone ryzyko złamań.

Objawami niedoboru wapnia są też: tężyczka (bolesne, długotrwałe kurcze mięśni), drżenie rąk i nóg, uczucie mrowienia w kończynach, uczucie „zimnych rąk”, jak również zmiany zabarwienia szkliwa.

Gdzie szukać wapnia?
Na zawartość wapnia w organizmie największy wpływ ma jego podaż w spożywanym pokarmie. Najważniejszym
źródłem tego pierwiastka jest mleko i jego przetwory– 3 szklanki mleka pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu na wapń. Duże ilości tego makroelementu są też w rybach. Niedocenianym jego źródłem są również warzywa: kapusta, brukselka, brokuły, groch i fasola. Zawierają one co prawda relatywnie małą ilość wapnia, ale za to o dużej biodostępności. Spore jego ilości znajdują się także w orzechach, migdałach i nasionach słonecznika.

Co z suplementami?
W przypadku stosowania suplementów wapniowych zaleca się ich przyjmowanie podczas posiłku, dzięki temu lepiej się wchłaniają.

Jak wydalamy wapń?
Wydalanie wapnia z ustroju odbywa się głównie z kałem i z moczem. Nadmierne spożycie soli kuchennej, kawy oraz białka zwierzęcego (mięsa) może intensyfikować wydalanie tego pierwiastka.

Co odpowiada za gospodarkę wapniową?
Hormony kalcytonina i parathormon, jak również aktywny metabolit witaminy D3 odpowiadają za utrzymywanie fizjologicznych stężeń wapnia i fosforu w organizmie. Nie bez znaczenia dla gospodarki wapniowo-fosforanowej pozostaje więc ekspozycja na słońce, warunkująca syntezę witaminy D3 w skórze, jak również prawidłowe funkcjonowanie tarczycy produkującej kalcytoninę i gruczołów przytarczycznych produkujących parathormon.


tekst:Aleksandra Majchrzak

4.4/5 - (78 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH