choroby jelit

Choroby jelit dotykają 50% siedemdziesięciolatków

Choroby jelit to schorzenie dotykające dużą część społeczeństwa, a szczególnie osób po 60 roku życia. Obecnie coraz bardziej powszechna staje się choroba uchyłkowa jelit. Jest ona obecnie jedną z większych tajemnic współczesnej medycyny. Cierpi na nią aż 50% siedemdziesięciolatków oraz 30% sześćdziesięciolatków.

Powyższe liczby wskazują, iż mamy do czynienia z czymś więcej niż epidemią.

Przyczyny biegunki

Przyczyna biegunki – czym się można zatruć?

Nasze zwyczaje żywieniowe uległy znacznej zmianie. Coraz częściej zamiast samodzielnie przygotowywać posiłki w domu, jemy w restauracjach i barach. Popularnością cieszą się także food trucki, dzięki którym zjeść można w przeróżnych miejscach. Jedzenie na mieście to duże ułatwienie, ale powinniśmy pamiętać, że nie mając kontroli nad przygotowaniem posiłku, możemy nabawić się problemu w postaci zatrucia pokarmowego.

rak-jelita-grubego-informacje

Rak jelita grubego – co warto wiedzieć

Rak jelita grubego to realne zagrożenie, które rośnie w ogromnym tempie. Rusza ogólnopolska akcja “Servier – wyłącz raka”, która ma na celu uświadomienie zagrożenia związanego z nowotworami jelita grubego. Oto co warto wiedzieć na temat czynników ryzyka oraz profilaktyki. 

Rak jelita grubego – zachorowalność

Nowotwór jelita grubego plasuje się w Polsce na drugim miejscu pod względem częstotliwości występowania nowotworów u kobiet.

Zaparcia – przyczyny oraz leczenie

###Leki przeczyszczające na zaparcia stosowane zbyt często lub niewłaściwie potrafią rozregulować prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Jak zatem rozmawiać z pacjentem? Kiedy polecić leki, a kiedy odesłać do lekarza?

Zaparcia są najczęściej związane z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi: dieta uboga w błonnik, za mała ilość wypijanej wody dziennie, a także brak aktywności fizycznej. Pacjenci nie zdają sobie sprawy, że czasem wystarczy zmodyfikować tryb życia, aby pozbyć się problemów z zaparciami.

Jelita nie lubią świąt

###Gonitwa za świątecznymi prezentami, stres, szybkie, nieregularne posiłki. A wszystko to kończy się wielką ucztą, pełną ciężkostrawnych i wzdymających składników.

Trawienie polega na chemicznym rozkładzie pokarmu przez enzymy hydrolityczne zależne od pH. Dla przypomnienia, węglowodany trawione są do dwucukrów przez amylazy ślinowe i trzustkowe, a następnie do glukozy przez enzymy ściany jelita cienkiego. W obecności kwasu solnego pepsynogen przekształca się do pepsyny, enzymu proteolitycznego rozkładającego białka do krótszych łańcuchów.

Biegunka

###Biegunka to jedna z najczęstszych dolegliwości atakujących przewód pokarmowy. Jak sobie radzić z biegunką mając do dyspozycji szereg preparatów OTC?

Początek ostrej biegunki jest dosyć nagły, a sama biegunka trwa przez okres 10-14 dni, zwykle jednak do 7 dni. Przyczyną ostrej biegunki są zakażenia bakteryjne, wirusowe, pierwotniakowe, a czynnikami sprzyjającymi wystąpieniu dolegliwości mogą być lęk, stres, zatrucia pokarmowe, przyjmowane leki, a także choroby współistniejące (np. zapalenie trzustki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

Zgaga – piekący problem

Zgaga i nadkwaśność

Każdego dnia w aptece pojawiają się pacjenci, którzy proszą o coś na zgagę. Warto poświęcić pacjentowi kilka minut i zadać kilka prostych pytań, które pozwolą dobrać preprat dopasowany indywidualnie.

zaparcia

Zaparcia

Częstość występowania zaparć w zdrowej populacji Europy kształtuje się na poziomie 17,1 proc. i najczęściej dotyczy osób w wieku powyżej 70. roku życia, choć oczywiście również dotyczy młodszych grup wiekowych.

Dolegliwości gastryczne podróżnych

Dolegliwości gastryczne podróżnych

Podczas zagranicznych wojaży nasi pacjenci często borykają się z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Można się jednak przed nimi ustrzec, stosując prawidłową profilaktykę oraz dbając o należytą higienę spożywania i przygotowywania posiłków.

ZAPALENIE TRZUSTKI

Zapalenie trzustki

Zapalenia trzustki – o przyczynach, objawach i leczeniu mówi prof. Grażyna Rydzewska – kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit CSK MSWiA, konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii.

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe są jednym z najczęstszych problemów pacjentów. W przypadku ich wystąpienia pomoc farmaceuty polega na zaleceniu leków OTC oraz udzieleniu porad z zakresu profilaktyki.

Biegunka podróżnych – nowa szczepionka

###Biegunka podróżnych nie musi być już groźna. Szczepionka chroniąca przed biegunką podróżnych to najnowsze odkrycie brytyjskich naukowców. Preparat ma zapobiegać biegunkom zarówno o łagodnym, jak i ciężkim przebiegu, wymagającym hospitalizacji lub wręcz zagrażającym życiu.

Nowa **szczepionka**, opracowana przez specjalistów z wydziału inżynierii biochemicznej i biotechnologii Uniwersytetu w Cambridge, stymuluje odporność zarówno wobec groźnych enterotoksycznych szczepów Escherichia coli, jak i wobec wywołujących dur brzuszny (tyfus) bakterii Salmonella typhi.

Ból wątroby

Zima to tradycyjny czas biesiadowania. Całe rodziny zbierają się przy suto zastawionych stołach. Jednak trudno cieszyć się wspólnym posiłkiem, gdy w brzuchu coś ciśnie i boli.

Gastric ulcers / Wrzody żołądka

Gastric ulcers / Wrzody żołądka

Patient: I’ve had a strong gastric pain for five days. I used to have stomach ulcers in the past, but I thought I had already gotten rid of them. Is it possible they came back in such a short time? / Pacjent: Od pięciu dni mam silne bóle brzucha. W przeszłości miałem wrzody żołądka, ale sądziłem, że już się ich pozbyłem. Czy możliwe, że wróciły w tak krótkim czasie?

Nadkwaśność i zgaga – jak leczyć?

Nadkwaśność i zgaga – jak leczyć?

Na nadkwaśność i zgagę uskarża się coraz większa część społeczeństwa. Na szczęście rynek farmaceutyczny oferuje szereg preparatów, dzięki którym pacjenci mogą pozbyć się przykrych dolegliwości lub nieco je złagodzić. Na czym polegają mechanizmy ich działania?

Badania nad przyczynami raka trzustki

###Serwis „BBC News/Health” poinformował, że według ostatnich badań zjadanie jednej kiełbaski dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Badania te zostały przeprowadzone przez szwedzki Karolinska Institutet. Dotyczyły wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka trzustki.

Zgaga – piekący problem

Zgaga – piekący problem

Pieczenie w przełyku, ucisk w klatce piersiowej, ból brzucha, uczucie pełności, odbijanie po jedzeniu – te wszystkie objawy mogą świadczyć o zgadze.

Zgaga jest efektem przedostawania się kwaśnych soków żołądkowych do przełyku i może mieć wiele różnych przyczyn. Zwykle jest wynikiem nieodpowiedniej diety i trybu życia, ale może być też skutkiem poważniejszych dolegliwości, do których należy między innymi refluks żołądkowo-przełykowy czy choroba wrzodowa żołądka. Zgaga może nie tylko znacząco obniżyć jakość życia, ale – niezdiagnozowana i nieleczona – może prowadzić do wielu groźnych powikłań.

Badanie śliny ułatwia rozpoznanie raka trzustki

###Jak poinformował „New Scientist”, badanie śliny może pomóc we wcześniejszym rozpoznawaniu nowotworu trzustki.

Zespół Jamesa Farrella z University of California w Los Angeles porównał florę bakteryjną w jamie ustnej dziesięciu zdrowych osób oraz dziesięciu pacjentów z rakiem trzustki. Okazało się, że istnieją pomiędzy nimi wyraźne różnice, które można wykorzystać do celów diagnostycznych. Oddziaływanie nowotworu nie ogranicza się bowiem tylko do miejsca, w którym się rozwija – w mniejszym czy większym stopniu działa on na cały organizm.

Zgaga i nadkwaśność - przyczyny i leczenie

Zgaga i nadkwaśność – przyczyny i leczenie

Zgaga występuje okresowo nawet u 20 proc. populacji. Nadmiar pokarmu, mocna kawa, alkohol, papierosy oraz ostro przyprawione pokarmy pobudzające wydzielanie kwasu żołądkowego, to często lekceważone czynniki wywołujące zgagę. Jest ona objawem choroby refluksowej przełyku.

Nieświeży oddech

Nieświeży oddech

Przykry zapach z ust to problem, który – niestety – dotyczy wielu osób. Na pozór błahy, może w znaczący sposób wpływać na samopoczucie pacjenta, jego samoocenę i relacje z ludźmi. Nieświeży oddech może być sygnałem poważnych chorób, które toczą się w organizmie. Dlatego też powinniśmy poszukać przyczyny tej dolegliwości i w miarę możliwości spróbować ją zlikwidować. W celu poprawy zapachu oddechu, możemy polecać pacjentom rożne preparaty odświeżające, pamiętajmy jednak, że stanowią one jedynie środek doraźny i nie usuwają pierwotnej przyczyny.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH