Najlepsza dieta?

Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.

Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.

Piękne nogi

Piękne nogi

Nogi muszą nam starczyć na całe życie, dlatego powinnyśmy je dobrze traktować: chodzić w wygodnych butach, przestrzegać codziennej higieny, masować je, gimnastykować oraz stosować odpowiednią dietę. Warto pamiętać, że piękne nogi to nie tylko dar losu, ale efekt systematycznej troski.

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

Najczęściej mocz ma kolor żółty, który może różnić się intensywnością i odcieniem u różnych osób. U osób odwodnionych mocz przybiera ciemną barwę, natomiast gdy wypijemy dużo płynów, może być on bardzo jasny. Kolor moczu może się też zmienić pod wpływem diety (np. po zjedzeniu buraków robi się czerwonawy) albo leków.

Zgaga – piekący problem

Zgaga – piekący problem

Pieczenie w przełyku, ucisk w klatce piersiowej, ból brzucha, uczucie pełności, odbijanie po jedzeniu – te wszystkie objawy mogą świadczyć o zgadze.

Zgaga jest efektem przedostawania się kwaśnych soków żołądkowych do przełyku i może mieć wiele różnych przyczyn. Zwykle jest wynikiem nieodpowiedniej diety i trybu życia, ale może być też skutkiem poważniejszych dolegliwości, do których należy między innymi refluks żołądkowo-przełykowy czy choroba wrzodowa żołądka. Zgaga może nie tylko znacząco obniżyć jakość życia, ale – niezdiagnozowana i nieleczona – może prowadzić do wielu groźnych powikłań.

Ok. 10 proc. kobiet przyznaje się do picia alkoholu w ciąży

Skutkiem nawet okazjonalnego picia alkoholu przez kobiety w ciąży może być tzw. płodowy zespół alkoholowy (FAS) – uszkodzenie mózgu powodujące trudności w uczeniu, zapamiętywaniu, nadpobudliwość.
Każda ilość alkoholu, nawet lampka wina czy piwo może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku, uszkadzając jego mózg lub powodując inne wady wrodzone – alarmują specjaliści.

Składnik czerwonego wina poprawia metabolizm u otyłych

Składnik czerwonego wina – resveratrol – zażywany w stosunkowo małych dawkach poprawia przemianę materii u otyłych mężczyzn – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Cell Metabolism”.

Zdaniem autorów pracy, naukowców z Uniwersytetu w Maastricht (Holandia), efekty działania tej substancji są tak dobre, jak skutki znacznego ograniczenia kalorii w diecie.

Co szósty z nas dozna udaru mózgu

Jedna na sześć osób dozna udaru mózgu w jakimś momencie życia. Tymczasem, jak twierdzą eksperci, większości udarów można uniknąć.

W 2010 r. z powodu udaru mózgu zmarło ok. 6 mln osób. Według prof. Danuty Ryglewicz, krajowego konsultanta ds. neurologii, w Polsce udar występuje co roku u 70-80 tys. osób, z czego ok. 30 proc. umiera w ciągu roku. 50 proc. tych, którzy przeżyją, staje się niesprawnych i wymaga stałej opieki innych osób.

Aktywność fizyczna może przyspieszyć menopauzę

Kobiety, które ćwiczą wiele godzin w tygodniu nieco częściej przechodzą menopauzę w młodszym wieku niż ich nieaktywne rówieśniczki – wynika z japońskich badań, opublikowanych w piśmie „Menopause”. Zależność ta była jednak niewielka, podkreślają autorzy pracy.

Zgaga i nadkwaśność - przyczyny i leczenie

Zgaga i nadkwaśność – przyczyny i leczenie

Zgaga występuje okresowo nawet u 20 proc. populacji. Nadmiar pokarmu, mocna kawa, alkohol, papierosy oraz ostro przyprawione pokarmy pobudzające wydzielanie kwasu żołądkowego, to często lekceważone czynniki wywołujące zgagę. Jest ona objawem choroby refluksowej przełyku.

goraczka-zagrozenie

Gorączka – dobrodziejstwo czy zagrożenie?

Podwzgórze to miejsce, gdzie zlokalizowany jest ośrodek termoregulacji. To właśnie on utrzymuje temperaturę organizmu
na względnie stałym poziomie 36,6°C. Jest to temperatura najbardziej korzystna do przeprowadzania reakcji biochemicznych w naszym organizmie, a przy tym bezpieczna dla białek ustrojowych.

Balon żołądkowy

Balon żołądkowy

Ta nowa, efektywna metoda leczenia otyłości w uproszczeniu polega ona na wprowadzeniu do żołądka pustego balonu pokrytego od wewnątrz cienką warstwą czystego złota, a następnie nadmuchanie go. Dzięki temu zabiegowi pacjent uzyskuje uczucie sytości nawet po spożyciu niewielkiej ilości pokarmu. Balon jest zakładany endoskopowo na okres do 6 miesięcy. Po tym czasie jest usuwany lub wymieniany na nowy.

Kardiologiczne skutki obturacyjnego bezdechu sennego

Kardiologiczne skutki obturacyjnego bezdechu sennego

W ciągu ostatnich lat obserwujemy wzrost zainteresowania obturacyjnym bezdechem sennym (OSA). Dzieje się tak głównie ze względu na fakt, iż stanowi on potencjalnie uleczalną przyczynę zarówno wtórnego nadciśnienia tętniczego, jak i wielu innych chorób układu sercowo‑naczyniowego. Pierwsze przeprowadzone w Polsce badania w grupie około 600 osób powyżej 40. r.ż. wykazały obecność zaburzeń oddychania podczas snu u ponad 11 proc. (w tym 8,7 proc. stanowili mężczyźni, a 2,5 proc. kobiety). Szacuje się, że w zależności od natężenia choroby, od 7 do 28 proc. mieszkańców Europy w wieku od 30 do 70 lat jest dotkniętych tą chorobą.

Jak zwiększyć laktację?

Jak zwiększyć laktację?

Nie ma wątpliwości, że najlepszym pokarmem dla dziecka w pierwszych miesiącach życia jest mleko matki. Część kobiet rezygnuje jednak z podawania piersi, obawiając się, że ma za mało pokarmu i dziecko jest głodne. Są jednak sposoby, by zwiększyć laktację.

Dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby zakaźne układu oddechowego, moczowego, pokarmowego, alergię. W wieku dorosłym są w mniejszym stopniu zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze. W kobiecym pokarmie znajdują się wszystkie składniki niezbędne dziecku w pierwszych miesiącach życia (wyjątkiem są tylko witaminy D i K, których poziom trzeba uzupełniać). Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią niemowląt przez pierwsze sześć miesięcy życia, a potem wprowadzanie pokarmów uzupełniających (pod osłoną karmienia piersią). Co jednak doradzić kobiecie, która skarży się na problemy z laktacją?

Sposób żywienia może pomóc w łagodzeniu bólu u chorych na endometriozę?

9 proc. kobiet ze zdiagnozowaną endometriozą i 17 proc. z podejrzeniem endometriozy uważa, że modyfikacja sposobu odżywiania jest jedną z metod walki z chorobą, pokazują wyniki badania pt. „Ból i krwawienia maciczne” przeprowadzonego przez Firmę Bayer wśród ponad 20 000 kobiet w wieku rozrodczym z 8 krajów świata.

Czas na detoks

Czas na detoks

Wiele osób źle znosi początek wiosny. Zwykle bagatelizuje problem, uważając, że to tylko wiosenne przesilenie. Tymczasem objawy takie jak: zmęczenie, bóle głowy czy szara cera mogą świadczyć o nagromadzeniu się toksyn w organizmie.

Każdego dnia organizm narażony jest na działanie zanieczyszczonego środowiska i substancji zawartych w żywności. Są to m.in.: chemiczne dodatki do utrwalania produktów spożywczych, kofeina, alkohol, nikotyna, resztki leków. Obecność niewielkich ilości toksyn w organizmie zdrowego człowieka jest nieszkodliwa, jednak gdy jest ich za dużo, układ wydalniczy nie jest w stanie ich w całości usunąć. Niekorzystne substancje gromadzą się w wielu narządach, głównie w wątrobie, nerkach i innych tkankach.

Diagnostyka WZW C

Diagnostyka WZW C

Leczenie osób zakażonych genotypem 1 wirusa WZW C – a takich jest w Polsce najwięcej – jest bardzo trudne. Trwa ono rok, jest uciążliwe dla pacjenta i niesie wiele objawów ubocznych, a tylko u 50 proc. osób następuje trwałe wyleczenie. Dlatego u osób, które nie mają zmian zapalnych w tkance wątrobowej, ryzyko związane z leczeniem może być większe, niż ryzyko zachorowania na ciężką postać. Czasami zatem lekarz decyduje się na obserwację i odroczenie leczenia. Osoby zakażone innymi genotypami wirusa – 2 lub 3 – leczy się krócej (pół roku), a odsetek wyleczeń wynosi prawie 80 proc.

Teraz najważniejsza jest  diagnostyka

WZW C – Teraz najważniejsza jest diagnostyka

Leczenie osób zakażonych genotypem 1 wirusa WZW C– a takich jest w Polsce najwięcej – jest bardzo trudne. Trwa ono rok, jest uciążliwe dla pacjenta i niesie wiele objawów ubocznych, a tylko u 50 proc. osób następuje trwałe wyleczenie. Dlatego u osób, które nie mają zmian zapalnych w tkance wątrobowej, ryzyko związane z leczeniem może być większe, niż ryzyko zachorowania na ciężką postać.

Zgaga i nadkwaśność

Zgaga i nadkwaśność

Nieregularny i stresujący tryb życia w połączeniu z niezdrową dietą negatywnie wpływają na zdrowie i powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej są to nadkwaśność żołądka i zgaga.

Zwolnię tempo życia

Przede wszystkim śmierć bliskiej osoby, choroba, następnie rozwód albo rozpad związku, a także praca, zwłaszcza jej strata, ale ta kwestia jest na dalszym planie.

Główną przyczyną stresu w pracy jest przeciążenie obowiązkami, ale takie same reakcje wywołuje również zbyt mało obowiązków. Jeśli człowiek ma przeświadczenie, że generalnie mógłby wykonywać więcej pracy, a ma jej za mało, to też się stresuje, zastanawiając się, dlaczego jego możliwości nie są wykorzystywane. Stres wywołuje również niewłaściwa atmosfera w pracy, np. rywalizacja między pracownikami, którzy nie chcą lub nie potrafią ze sobą współpracować, oraz złe relacje z szefem, a także sprawa pieniędzy: za małe zarobki przy zbyt dużej pracy.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Dane epidemiologiczne wskazują na duże różnice w zachorowalności i śmiertelności w zależności od regionu świata: najwyższymi wskaźnikami charakteryzują się kraje Europy środkowej i wschodniej, a najniższymi – Japonia

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH