Substancje wspomagające odchudzanie

Substancje wspomagające odchudzanie

Rynek farmaceutyczny oferuje wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie. W połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami fizycznymi pomagają one w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Do odchudzania potrzeba silnej woli, a także silnego organizmu. W aptece dostępne są preparaty, które hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, zapobiegają urazom podczas ćwiczeń i dodają energii. Trzeba jednak pamiętać, że odgrywają rolę jedynie wspomagającą. Pomogą, ale nie wyręczą w wysiłkach mających doprowadzić do uzyskania upragnionej sylwetki.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Dieta dzieci pod lupą.

Warszawa, 5 października 2011 r. – Eksperci pracujący pod kierunkiem prof. Haliny Weker oraz Fundacja NUTRICIA przedstawili wyniki badania sposobu żywienia dzieci w wieku od 13 do 36 miesięcy. Wynika z nich, że 54,5% badanych dzieci ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), a wartość odżywcza i energetyczna spożywanych przez dzieci posiłków odbiega od zaleceń żywieniowych. Eksperci przestrzegają – nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe najmłodszych Polaków zwiększają ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, których koszty będzie ponosiło całe społeczeństwo.

Zadbam o swoje serce

Jak Polacy dbają o serce ?

**Bayer przedstawia najnowsze badanie dotyczące zachowań Polaków związanych z troską o zdrowe i sprawne serce. Akademia Serca to cykl trzech śniadań prasowych, podczas których eksperci – dietetyk, trener i coach rozwoju osobistego oraz lekarze kardiolodzy skomentują wyniki raportu i podzielą się swoimi obserwacjami. Goście wskażą proste, praktyczne i skuteczne sposoby, jak metodą małych kroków poprawić nawyki, które szkodzą i wprowadzić te, które wspomogą nasze serce.**

**Jak Polacy oceniają swój stan zdrowia ?**

Sposób żywienia może pomóc w łagodzeniu bólu u chorych na endometriozę?

9 proc. kobiet ze zdiagnozowaną endometriozą i 17 proc. z podejrzeniem endometriozy uważa, że modyfikacja sposobu odżywiania jest jedną z metod walki z chorobą, pokazują wyniki badania pt. „Ból i krwawienia maciczne” przeprowadzonego przez Firmę Bayer wśród ponad 20 000 kobiet w wieku rozrodczym z 8 krajów świata.

Cellulit – wróg kobiet

Cellulit – wróg kobiet

„Skórka pomarańczowa” nie jest – jak wcześniej sądzono – chorobą, ale naturalnym sposobem gromadzenia zapasów tłuszczu w organizmie kobiety. Czy istnieje skuteczna metoda pozbycia się niechcianych grudek?

Fosfolipidy a leczenie wątroby

Fosfolipidy a leczenie wątroby

W leczeniu chorób wątroby wykorzystuje się m.in. pochodzące z nasion soi fosfolipidy. Efektem działania tych związków jest przywrócenie odpowiedniej aktywności enzymów błonowych i uzupełnienie istniejących ubytków powstałych wskutek procesu chorobowego. Zwiększenie w żółci poziomu fosfolipidów powoduje wzrost rozpuszczalności cholesterolu. Fosfolipidy biorą też udział w trawieniu tłuszczów i ułatwiają wchłanianie witamin w nich rozpuszczonych.
Fosfolipidy wykorzystuje się w leczeniu pomocniczym przewlekłych chorób wątroby, stanów uszkodzeń tego narządu spowodowanych alkoholem, niektórymi lekami lub substancjami toksycznymi oraz w terapii zaburzeń czynnościowych dróg żółciowych.

Miażdżyca – nowe badania

Miażdżyca – nowe badania, nowe leczenie

Miażdżyca jest chorobą dotykającą bardzo wielu ludzi. Możemy jej stosunkowo łatwo zapobiegać przestrzegając diety niskokalorycznej, bogatej w warzywa i owoce, ruszając się i nie paląc tytoniu. Róbmy to, bo jej leczenie jest znacznie trudniejsze.

Miażdżycę możemy określić jako pewnego rodzaju stwardnienie dużych i średnich tętnic, w którym dochodzi do tworzenia się blaszek miażdżycowych w ich ścianach. Blaszki te są lokalnym nagromadzeniem się lipidów (tłuszczów), komórek tkanki łącznej i mięśni gładkich. Wpuklają się one do wnętrza naczynia i mogą upośledzić albo zatrzymać przepływ krwi. Miażdżyca jest najczęstszym powodem choroby niedokrwiennej serca.

Gen długiego życia

Udało się zidentyfikować gen, który pozwala żyć dłużej na niskokalorycznej diecie – informuje “Nature”.

Od dawna wiadomo, że zwierzęta – muchy, myszy czy psy – żyją wyraźnie dłużej na diecie niskokalorycznej, niż obficie karmione. Choć nie ma pewności, że pełnowartościowe posiłki o obniżonej kaloryczności przedłużają życie także ludziom, wiele osób stosuje taką dietę.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH