Nieświadomie zjadamy cukier

Ile zjadamy cukru? W rok zapewne worki. Cukier spożywamy nie tylko słodząc herbatę czy kawę. Znajdziemy go ukrytego w wielu produktach.

Dosładzane są soki, jogurty, serki, sosy… W niewidocznej formie znajduje się w większości przetworzonych produktów. Jak go znaleźć?

Justyna Mizera, dietetyk sportowy, autorka bloga www.zMizerami.pl:

Tu kłania się czytanie etykiet i sprawdzanie ile jest węglowodanów,

Koniec rządów cukrzycy

Jeszcze w latach 80-tych mierzenie poziomu cukru we krwi było możliwe tylko w przychodni. Dziś istnieją systemy ciągłego monitoringu pozwalające obserwować poziom cukru w telefonie. A to tylko jeden aspekt choroby. Jak bardzo zmieniło się życie cukrzyka między generacją X a Y?

Postępy diabetologii

Diabetologia to jedna z dynamiczniej rozwijających się gałęzi medycyny.

Tabletka na otyłość i cukrzycę

Naukowcy z Harvard Medical School ogłosili, że opracowali rewolucyjny środek do walki z otyłością. Jest nim tabletka zawierająca naturalnie występujący w ludzkim organizmie hormon – irisin. Według naukowców hormon ten ma duży wpływ za spalanie kalorii oraz cukru w mięśniach.

Profesor Bruce Spiegelman zaznacza jednak, że wynalezione przez jego zespół tabletki nie zwolnią pacjentów z obowiązku regularnych ćwiczeń. Suplement diety na bazie irisin nie będzie wzmacniał bowiem mięśni, a jedynie pomagał organizmowi w pozbyciu się niepotrzebnych kalorii.

Substancje wspomagające odchudzanie

Substancje wspomagające odchudzanie

Rynek farmaceutyczny oferuje wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie. W połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami fizycznymi pomagają one w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Do odchudzania potrzeba silnej woli, a także silnego organizmu. W aptece dostępne są preparaty, które hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, zapobiegają urazom podczas ćwiczeń i dodają energii. Trzeba jednak pamiętać, że odgrywają rolę jedynie wspomagającą. Pomogą, ale nie wyręczą w wysiłkach mających doprowadzić do uzyskania upragnionej sylwetki.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Dieta dzieci pod lupą.

Warszawa, 5 października 2011 r. – Eksperci pracujący pod kierunkiem prof. Haliny Weker oraz Fundacja NUTRICIA przedstawili wyniki badania sposobu żywienia dzieci w wieku od 13 do 36 miesięcy. Wynika z nich, że 54,5% badanych dzieci ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI), a wartość odżywcza i energetyczna spożywanych przez dzieci posiłków odbiega od zaleceń żywieniowych. Eksperci przestrzegają – nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe najmłodszych Polaków zwiększają ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, których koszty będzie ponosiło całe społeczeństwo.

Życie z insuliną

Cukrzyca – Życie z insuliną

Większość osób cierpiących na cukrzycę typu 2 uparcie broni się przed koniecznością stosowania insuliny. Czy jednak ten opór jest słuszny i uzasadniony, a stosowanie leków z grupy insulin tak uciążliwe, jak się wydaje? Insulina jest jednym z najważniejszych hormonów. Odgrywa podstawową rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jednocześnie insulina to chyba najbardziej znienawidzony lek przez pacjentów chorujących na cukrzycę. Głównym powodem tej niechęci jest sposób podawania insuliny – wyłącznie w postaci iniekcji. Niektórym kojarzy się to z braniem narkotyków. Pokutuje też niesłuszny osąd, że jak raz weźmie się insulinę, to nie można jej odstawić, bo uzależnia.

Opieka farmaceutyczna w cukrzycy typu 2

Opieka farmaceutyczna w cukrzycy typu 2

Farmaceuta nie tylko wydaje chorym leki. Pełni też ogromną i odpowiedzialną rolę w procesie profilaktyki i edukacji prozdrowotnej.
Cukrzyca przez wielu nazywana jest epidemią XXI wieku. W dodatku to choroba bardzo podstępna. Przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów. Pacjenci nie zdają sobie sprawy, że na nią cierpią, dopóki nie wystąpią u nich charakterystyczne symptomy: wzmożone pragnienie, poliuria, ciągłe uczucie głodu, utrata wagi, uogólnione zmęczenie oraz zaburzenia widzenia.

Vaccination visit - Wizyta szczepienna

Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!

Aktywnie z cukrzycą, czyli druga odsłona kampanii prospołecznej „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!”

W miniony piątek na ulicach miast w całej Polsce pojawiły się plakaty zachęcające osoby z cukrzycą do aktywnego trybu życia, realizowania swoich pasji i marzeń. Autorem pracy jest diabetyk, laureat tegorocznej edycji konkursu Accu-Chek „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” 2011. Celem inicjatywy jest promocja zdrowego trybu życia oraz wymiana doświadczeń pomiędzy osobami z cukrzycą.

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków poszukuje Młodych Liderów

**Bydgoszcz: Zarząd Główny Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków (PSD) przy wsparciu fundacji firmy Medtronic poszukuje liderów – osób chorych na cukrzycę, które chcą zaangażować się w promocję i realizację projektów służących młodym diabetykom.**

Stowarzyszenie organizuje konkurs na udział w szkoleniu, w którym mogą wziąć udział wszystkie osoby chore na cukrzycę w wieku 19-35 lat. Warunkiem udziału w konkursie jest przynależność do Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Akces do Stowarzyszenia można zgłosić wraz z konkursowym projektem.

Zrób badania laboratoryjne

Zrób badania laboratoryjne

Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, jak ważne są badania laboratoryjne, jak często należy je wykonywać i w jaki sposób trzeba się do nich przygotować. Warto wiedzieć, że dzięki diagnostyce laboratoryjnej można wykryć chorobę jeszcze przed pojawieniem się objawów klinicznych.

Na wynik końcowy badań ogromny wpływ ma faza przedanalityczna (dieta, stres, aktywność fizyczna pacjenta, a także sposób pobrania i transportu materiału). Dlatego ważne jest, byśmy rozmawiali o tym, jak przygotować się do badania laboratoryjnego i jak często powinniśmy prosić lekarza rodzinnego o wydanie skierowania na nie.

Mam cukrzycę

Mam cukrzycę, i co dalej?

Na świecie żyją miliony ludzi z rozpoznaniem cukrzycy, którzy – mimo poważnej choroby – prowadzą normalny tryb życia, pracują w różnych zawodach, podróżują i bawią się. Warunkiem jest tylko skrupulatne przestrzeganie zaleceń dotyczących diety oraz regularne zażywanie leków. Cukrzyca, jak żadna inna choroba, nagradza dbających o zdrowie i szybko karze lekceważących je. Ponieważ jest przypadłością na całe życie i nie da się jej wyleczyć, pozostaje zastosowanie optymalnej strategii – trzeba z nią zgodnie koegzystować!

Wątroba prosi o litość

Wątroba prosi o litość

Wątroba jest niezwykle „zapracowanym” narządem. Jej główna rola polega na przetwarzaniu składników pokarmowych doprowadzanych z jelita (za pomocą krwi) w substancje odżywcze dla komórek i tkanek. Komórki wątroby (hepatocyty) oczyszczają wysyłaną do tkanek krew z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii i wzbogacają ją w cukier, sole mineralne i witaminy. Glukoza jest w wątrobie przetwarzana w cukier zapasowy – glikogen – i w tej postaci magazynowana. Jeśli organizm potrzebuje większej ilości cukru, zapasy przetwarzane są znowu w glukozę, która jest podstawową substancją energetyczną ustroju. Proces ten pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i nosi nazwę „buforowanie”.

Dieta w cukrzycy

Dieta w cukrzycy

Jeśli u chorego na cukrzycę występuje nadwaga, zmniejszenie masy ciała może spowodować normalizację poziomu cukru, szczególnie w początkowym jej etapie. Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna objawiająca się zwiększeniem ilości cukru we krwi. Może być spowodowana zniszczeniem produkujących insulinę komórek trzustki lub nieprawidłowym wykorzystywaniem insuliny przez organizm.

Cukier bez bólu

Naukowcy z Hongkongu wynaleźli urządzenie, które umożliwia pomiar poziomu cukru we krwi cukrzyków bez bólu, jaki towarzyszy tradycyjnemu kłuciu się w palec. Zapowiadają, że do sprzedaży trafi ono za około rok.

Przyrząd ma wielkość telefonu komórkowego i emituje światło w zakresie bliskiej podczerwieni, które przenika przez skórę palca do naczyń krwionośnych. Dzięki badaniu specyficznego oddziaływania podczerwieni na obecną we krwi glukozę, urządzenie daje wynik w ciągu 10 sekund.

Niewyspane dzieci są grube

Niedostatek snu może być częściowo odpowiedzialny za otyłość u dzieci – twierdzą czołowi brytyjscy naukowcy, których opinie publikuje BBC.

Doktor Shahrad Taheri i jego zespół z Bristol University stwierdzili, że niedostatek snu prowadzi do zmian hormonalnych. Powodują one zwiększona chęć jedzenia produktów zawierających cukier i skrobię. Kiedy taki stan trwa dłużej jest przyczyną przyrostu wagi. Eksperci chcą więc, żeby rząd traktował odpowiednia ilość snu tak samo poważnie jak dietę czy ćwiczenia fizyczne w walce z otyłością.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH