Witaminy w diecie cukrzycowej
Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.