Witaminy w diecie cukrzycowej

Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Zawartość cukru w cukrze

Dużą rolę w powstawaniu cukrzycy odgrywają: otyłość, zbyt obfita dieta (77 procent przypadków), zaburzenia pracy gruczołów dokrewnych (przysadka, nadnercza, tarczyca) i – przede wszystkim – uraz lub choroba trzustki, gruczołu, który produkuje insulinę. Genetyczne predyspozycje do cukrzycy są przedmiotem dyskusji. Przyjmuje się, że „rodzinne” przypadki choroby dotyczą od 5 do 40 procent wszystkich zachorowań.

Infekcja dróg moczowych

Infekcje dróg moczowych dotyczą zapalenia cewki moczowej, pęcherza moczowego lub miedniczek nerkowych. Najczęstszym drobnoustrojem obserwowanym w infekcjach jest pałeczka okrężnicy (Echerichia coli). Jeżeli nie wywołuje ona zakażenia bezpośrednio, to dołącza do bakterii odpowiedzialnych za schorzenie (gronkowców lub paciorkowców), dając zakażenia wtórne.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH