Produkty mleczne wspomagają organizm

Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Lato w SPA

W czasie wakacyjnych miesięcy skóra jest narażona na działanie promieni słonecznych, klimatyzowanego powietrza, co wpływa
na nią niekorzystnie. Warto skusić się na profesjonalne zabiegi w salonach SPA, które poprawią nie tylko kondycję skóry, ale też nasze samopoczucie.

Gdy dieta jest lekiem

Gdy dieta jest lekiem (żywienie pozajelitowe)

Żywienie pozajelitowe uznano za czwarty – po wynalezieniu antyseptyki, znieczulenia i antybiotyków – kamień milowy w rozwoju współczesnej medycyny. Dlaczego ważne jest, by ciężko chorzy pacjenci byli w odpowiedni sposób odżywiani?

Z żywieniem jest tak samo, jak z wodą czy tlenem. Czy możemy nazwać oddychanie lub picie leczeniem? Ale proszę sobie wyobrazić człowieka podłączonego do kroplówki lub respiratora. To już nie jest „tylko” picie czy „tylko” oddychanie, wtedy taki proces nazywamy terapią płynową albo oddechową. Tak samo możemy potraktować żywienie. W normalnych warunkach jest ono czynnością fizjologiczną; w warunkach szpitalnych to rodzaj farmakoterapii.

Wątroba prosi o litość

Wątroba prosi o litość

Wątroba jest niezwykle „zapracowanym” narządem. Jej główna rola polega na przetwarzaniu składników pokarmowych doprowadzanych z jelita (za pomocą krwi) w substancje odżywcze dla komórek i tkanek. Komórki wątroby (hepatocyty) oczyszczają wysyłaną do tkanek krew z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii i wzbogacają ją w cukier, sole mineralne i witaminy. Glukoza jest w wątrobie przetwarzana w cukier zapasowy – glikogen – i w tej postaci magazynowana. Jeśli organizm potrzebuje większej ilości cukru, zapasy przetwarzane są znowu w glukozę, która jest podstawową substancją energetyczną ustroju. Proces ten pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i nosi nazwę „buforowanie”.

Witaminy w diecie cukrzycowej

Wbrew panującej powszechnie opinii, żywienie osób z cukrzycą powinno być oparte na dotyczących wszystkich ludzi a nie tylko chorych – zasadach racjonalnego żywienia.
Przestrzeganie zdrowego trybu życia (w tym diety) jest dla diabetyka szczególnie istotne, gdyż może zredukować bądź znacznie opóźnić charakterystyczne dla cukrzycy ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, upośledzenie wzroku, nerek czy układu nerwowego. Istotne znaczenie ma odżywianie bogate w warzywa i owoce, ubogie w tłuszcze i cukier. Cukrzyca może powodować jednak niedobory składników witaminowo-mineralnych, dlatego w niektórych przypadkach należy uzupełniać te straty. Niektóre witaminy i sole mineralne mają szczególny wpływ na profilaktykę powikłań cukrzycowych oraz na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH