Jedzenie ryb sprzyja zdrowiu

Wyższa inteligencja, dobry sen i większa zdolność koncentracji – a to wszystko znajdziesz na swoim… talerzu. Brzmi niewiarygodnie?

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma znaczący wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dotyczy to również ryb, co potwierdzają naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii. Dzieci, które spożywają je raz w tygodniu, osiągają nawet o 4 punkty więcej w testach na inteligencję i mają lepszy sen.

Walka ze stwardnieniem rozsianym

Brytyjscy eksperci żywieniowi zaapelowali do rządu Szkocji o dodawanie do produktów żywnościowych witaminy D, która miałaby zapobiegać rozprzestrzenianiu się stwardnienia rozsianego.
Według statystyk, w Szkocji jest jeden z najwyższych odsetek zachorowań na tę ciężką chorobę w Europie. Powszechnie uważa się, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy są niedobory witaminy D w organizmie. Głównym jej źródłem pozostają promienie słońca oraz dieta oparta na jedzeniu tłustych ryb.

Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Suplementacja diety w anemii

Suplementacja diety w anemii

Przyczyną anemii są najczęściej niedobory żelaza we krwi. Dlatego farmaceuta powinien wiedzieć, jakie preparaty są najbardziej wskazane w leczeniu tej choroby.

Anemia często występuje u kobiet. Na początku może przebiegać bezobjawowo. Po pewnym czasie pojawiają się symptomy, które są jednak niespecyficzne i nie od razu budzą niepokój – często mylone są z przejawami przepracowania. Nieleczona choroba osłabia organizm. Szczególnie niebezpieczna jest dla narządów wrażliwych na niedotlenienie – mózgu i serca. Dlatego w przypadku podejrzenia anemii konieczne jest wykonanie morfologii krwi i podjęcie leczenia.

Ryby w diecie maluchów mogą zmniejszać ryzyko astmy

Dzieci, które jedzą ryby przed 9. miesiącem życia, rzadziej mają świsty oddechowe w wieku przedszkolnym, a w związku z tym są mniej narażone na astmę alergiczną w przyszłości – wynika ze szwedzkich badań.
Z kolei zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają to ryzyko.

Dwie prace na ten temat autorstwa naukowców z Uniwersytetu w Goeteborgu (Szwecja) publikuje pismo „Acta Paediatrica”.

Alergie a kwasy omega-3

Alergie a kwasy omega-3

Naukowcy odkryli wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii skórnej bądź astmy.

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Budująca dieta

Budująca dieta

Wapń jest ważnym składnikiem naszych kości i zębów. Jego niedobory w organizmie mogą m.in. opóźnić wzrost, prowadzić do deformacji, łamliwości i zniekształcania kości.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi. Wykorzystuje zapas wchodzący w skład układu kostnego. Proces ten osłabia nasze kości, które stają się porowate, podatne na zniekształcenia i złamania.

Omega-3 dla serca i umysłu

Omega-3 dla serca i umysłu

Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

Wątroba prosi o litość

Wątroba prosi o litość

Wątroba jest niezwykle „zapracowanym” narządem. Jej główna rola polega na przetwarzaniu składników pokarmowych doprowadzanych z jelita (za pomocą krwi) w substancje odżywcze dla komórek i tkanek. Komórki wątroby (hepatocyty) oczyszczają wysyłaną do tkanek krew z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii i wzbogacają ją w cukier, sole mineralne i witaminy. Glukoza jest w wątrobie przetwarzana w cukier zapasowy – glikogen – i w tej postaci magazynowana. Jeśli organizm potrzebuje większej ilości cukru, zapasy przetwarzane są znowu w glukozę, która jest podstawową substancją energetyczną ustroju. Proces ten pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i nosi nazwę „buforowanie”.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Lekkostrawne święta

Lekkostrawne święta

Karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi, kapusta z grzybami, a na deser: makowiec, sernik, kutia i kawałek piernika… W święta zwykle stół ugina się pod ciężarem kalorycznych potraw, a my pod ciężarem dodatkowych kilogramów. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, jak się najeść, a nie przejeść.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH