Czy mleko szkodzi?
Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, białko, cholesterol, dorośli, dzieci, enzymy, fosfor, hormony, Justyna Marszałkowska, kości, laktoza, magnez, mleko, nadciśnienie, nadwaga, niemowlę, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, potas, składniki odżywcze, sód, tłuszcze, witaminy i minerały, zwierzęce tłuszcze nasycone | Dietetyka |
Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.
Autor Na Zdrowie | cellulit, ciąża, dermatologia, dieta, Justyna Marszałkowska, kobieta, krzem, maseczka, metabolizm, niedobór, odchudzanie, paznokcie, pielęgnacja włosów i skóry głowy, przebarwienia, skóra, stres, uroda, warzywa i owoce, witamina A (beta-karoten), woda, wygląd, zabiegi estetyczne, zmarszczki | Medycyna estetyczna |
Właściwie skomponowany jadłospis uwzględniający zapotrzebowanie organizmu na niezbędne witaminy i pierwiastki to tajemnica młodego wyglądu i piękna – lśniących włosów, gładkiej skóry oraz twardych paznokci.
Autor Na Zdrowie | alkohol, antyoksydanty, dieta, Francja, grzyby, Justyna Marszałkowska, obyczaje, omega-3, pieczywo, rodzina, ryby, sport, tradycje, warzywa i owoce, wątroba, witaminy i minerały, woda, żywność | Dietetyka |
Karp smażony, śledzie w śmietanie, pierogi, kapusta z grzybami, a na deser: makowiec, sernik, kutia i kawałek piernika… W święta zwykle stół ugina się pod ciężarem kalorycznych potraw, a my pod ciężarem dodatkowych kilogramów. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik, jak się najeść, a nie przejeść.
Autor Na Zdrowie | białko, działanie reklamowe, Justyna Marszałkowska, kalorie, kukurydza, mleko, orzechy, Polska, płatki owsiane, składniki odżywcze, śniadanie, warzywa i owoce, witaminy grupy B, witaminy i minerały, zboża, żywność | Dietetyka |
Jeszcze nie tak dawno na śniadanie jadaliśmy zwykłą owsiankę na mleku, potem przyszedł szał na płatki kukurydziane. Teraz mamy do wyboru kilkadziesiąt rodzajów musli i całą gamę najróżniejszych płatków śniadaniowych.
Jak wybrać te najlepsze?
Autor Na Zdrowie | błonnik, cukrzyca typu 2, dieta, Dolegliwości żołądkowo-jelitowe, Justyna Marszałkowska, nabiał, niedoczynność tarczycy, otyłość, Schorzenia układu krążenia i serca, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), wrzody, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
W niektórych schorzeniach dieta ma szczególne znaczenie, jest częścią terapii. Poniżej przedstawiamy zalecenia dietetyczne stosowane w cukrzycy, chorobach układu krążenia, chorobie wrzodowej, niedoczynności tarczycy oraz otyłości.
Autor Na Zdrowie | chlor, choroby skóry, chrom, cynk, dieta, fluor, fosfor, Justyna Marszałkowska, magnez, miedź, objawy, potas, selen, sód, suplementy diety, wapń, witaminy i minerały, zęby, żelazo | Farmacja |
Składniki mineralne spełniają wiele zasadniczych funkcji w organizmie. Niektóre występują w niewielkich, wręcz śladowych ilościach, inne stanowią główny budulec np. kości.
Autor Na Zdrowie | Justyna Marszałkowska, suplementy diety, witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina D, witamina E, witamina K, witaminy grupy B, witaminy i minerały | Informacje |
O tym, że witaminy są bezcenne dla zdrowia, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy wiedzą jednak, które z nich trzeba dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem oraz w jakich ilościach. Przedstawiamy kompedium wiedzy o witaminach.
Witaminy możemy podzielić na trzy podstawowe grupy: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12), inne związki (cholina, czyli witamina B8, inozytol – witamina B9, PABA – B10, kwas orotowy – B13, kwas folinowy – B14, kwas pangamowy – B15, amigdalina – B17, rutyna – witamina P)…
Autor Na Zdrowie | dieta, Justyna Marszałkowska, zdrowa żywność | Dietetyka |
Klienci apteki często proszą o poradę, jak schudnąć. Przekazując im wiedzę na temat zasad racjonalnego odchudzania oraz preparatów wspomagających ten proces, warto podkreślić, jak ważne jest dostsowanie diety do rytmu biologicznego.
Autor Na Zdrowie | alkohol, białko, cukier, dieta, Justyna Marszałkowska, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, Schorzenia układu krążenia i serca, witaminy i minerały, zły cholesterol LDL | Dietetyka, Kardiologia |
Wraz z rozwojem cywilizacji drastycznie zwiększyła się liczba zachorowań na choroby układu krążenia i serca. Do zmniejszenia częstości tych zachorowań może przyczynić się zmiana nawyków żywieniowych.