zdrowy deser

Zdrowy deser z… warzyw – sposób na jesienną chandrę

Jesień do trudny czas dla większości z nas. Mała ilość promieni słonecznych, coraz krótsze dni, a dłuższe wieczory, chłód, deszcz, wiatr. Często padamy ofiarami złego nastroju, senności, apatii, dopada nas chandra. Jak sobie z tym radzić? O tej porze roku powinniśmy więcej odpoczywać. Czas spędzany z rodziną czy przyjaciółmi większości z nas zdecydowanie poprawia humor.

Jemy mniej warzyw i owoców

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy jedzą coraz mniej warzyw i owoców.
W latach 2008-2010 średnio zjadaliśmy 283 gramy dziennie, podczas gdy jeszcze 10 lat temu 309 g. Najbardziej spadło spożycie jabłek, kapusty, marchwi, buraków i cebuli. Więcej natomiast zjadamy owoców cytrusowych.
Średnio, konsumpcja warzyw w polskich gospodarstwach domowych w latach 2001-2010 zmniejszała się o ok. 0,9 proc. rocznie, a owoców o 1,9 proc. Wśród owoców najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak jest to najchętniej zjadany przez nas owoc (15 kg rocznie).

Najlepsza dieta?

Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.

Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.

Piękne nogi

Piękne nogi

Nogi muszą nam starczyć na całe życie, dlatego powinnyśmy je dobrze traktować: chodzić w wygodnych butach, przestrzegać codziennej higieny, masować je, gimnastykować oraz stosować odpowiednią dietę. Warto pamiętać, że piękne nogi to nie tylko dar losu, ale efekt systematycznej troski.

Tylko dla mężczyzn

Tylko dla mężczyzn

Mężczyźni, wcześniej niż kobiety, są zagrożeni miażdżycą i zawałem serca, natomiast w znacznie późniejszym wieku grozi im osteoporoza. Czego mężczyznom brakuje w diecie?

Wszystkie potrzebne składniki odżywcze organizm powinien otrzymywać wraz z prawidłową i urozmaiconą dietą. Praktyka pokazuje, że większą szansę na realizację tego zalecenia mają kobiety. Bo to one częściej niż mężczyźni, odpowiadają za przygotowywanie posiłków. Poza tym widać wyraźne różnice (ze względu na płeć) w sposobie odżywiania. Kobiety jedzą więcej owoców i warzyw, mężczyźni wolą tłuszcze i mięso (wieprzowina, wołowina). Kobiety i mężczyźni mają inne ilości tkanki tłuszczowej i inne jej rozmieszczenie. Powoduje to zróżnicowane zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy.

Witamina D  – odkrycie ostatnich lat

Brak witaminy D ma związek z cukrzycą

Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu 2 – informuje „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu 2.
Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Serce w dobrej formie

Serce w dobrej formie

Serce kocha ruch, więc jeśli kochamy nasze serce, zacznijmy żyć zdrowo i aktywnie. Wystarczy półgodzinny umiarkowany wysiłek trzy razy w tygodniu oraz kilka zmian w jadłospisie.

Uwaga

Uwaga, grypa

Rok temu przeciw grypie zaszczepiło się w Polsce mniej osób niż przed dwoma laty. Lekarze przekonują, że powinniśmy się szczepić, bo preparaty są bezpieczne i chronią nie tylko przed grypą, ale też przed jej powikłaniami. A te mogą być bardzo groźne.

Dolegliwości podróżnika

Dolegliwości podróżnika

Choroba lokomocyjna, biegunka, zatrucie, oparzenia słoneczne mogą zepsuć odpoczynek każdemu turyście. Jak sobie poradzić z żołądkowymi rewolucjami? Jak zdezynfekować i opatrzyć rany? Jakie środki ostrożności zastosować, by uniknąć oparzeń słonecznych?

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia. Promieniowanie słoneczne stanowi źródło energii do reakcji powstawania wolnych rodników. Im większa jest energia promieniowania, tym łatwiej dochodzi do rozerwania wiązań chemicznych i powstawania niebezpiecznych produktów. Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*).

Letnie warzywa i owoce na talerzu

Nadchodzą gorące dni i upały. Sezon letni jest bogaty w rodzime warzywa i owoce, z których warto korzystać. Najlepiej sięgajmy po świeże warzywa, owoce oraz pijmy zdrowe i orzeźwiające soki. Warzywa komponujmy w sałatki, grillujmy je, gotujmy lekkie zupy lub jedzmy jako przekąski. Mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Spróbujmy prostych przepisów na podstawie zasady „5 porcji warzyw, owoców lub soku” dziennie.

Latem wykorzystujmy w kuchni świeże warzywa, owoce i zioła. Krajowe i sezonowe warzywa oraz owoce mają wiele wartości odżywczych.

Polipragmazja

Polipragmazja

Jaka jest różnica między polipragmazją a politerapią? Polipragmazją nazywamy przyjmowanie przez pacjenta wielu leków, a także preparatów dostępnych bez recepty, które mogą wchodzić w niekorzystne interakcje. Politerapia, czyli wielolekowość, to przyjmowanie wielu leków zgodnie z zaleceniami lekarskimi, wynikającymi z aktualnych standardów postępowania medycznego. Oba zjawiska są powszechne w terapii osób w podeszłym wieku.

Choroby skóry u dzieci

Choroby skóry u dzieci

Skóra dziecka wykazuje odmienność w stosunku do skóry dojrzałego człowieka – nie ma jeszcze dobrze wykształconych mechanizmów obronnych, dlatego jest bardziej wrażliwa, podatna na działanie czynników fizycznych (promieniowanie UV), mechanicznych (podrażnienia, urazy), chemicznych (środki kosmetyczne), a także na wnikanie drobnoustrojów.Prawidłowe pH skóry wynosi 5,5-6 i ma za zadanie chronić organizm przez wnikaniem bakterii, dlatego błędem jest intensywne mycie skóry dzieci zasadowymi mydłami, które powodują podniesienie pH i utratę właściwości obronnych. Skóra dziecka wymaga specjalnej pielęgnacji i ochrony ze względu na swoją wrażliwość i delikatność.

Dieta w wybranych chorobach

Groźna E. coli

Z uwagi na wzrost liczby zakażeń wywołanych groźnym, werotoksycznym szczepem bakterii Escherichia coli w Niemczech, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny zorganizował wczoraj konferencję, podczas której eksperci z Instytutu odpowiedzieli na pytania i wątpliwości dotyczące zagrożeń, etiologii i profilaktyki werotoksycznych pałeczek E.coli.

Kruche i łamliwe paznokcie

Kruche i łamliwe paznokcie

Wygląd paznokci w dużym stopniu świadczy o kondycji organizmu. Mocne i gładkie wskazują na doskonałe zdrowie. Matowe, zniekształcone, łamliwe sygnalizują choroby, brak witamin i składników mineralnych. Odpowiednia pielęgnacja może poprawić stan paznokci oraz w znacznym stopniu zamaskować istniejące niedoskonałości.

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Osłona w antybiotykoterapii

Osłona w antybiotykoterapii

W wyniku stosowania antybiotyków zaburzeniu ulega równowaga flory bakteryjnej organizmu, co wiąże się z możliwością wystąpienia pewnych dolegliwości, w tym żołądkowo-jelitowych. W zapobieganiu im mogą być pomocne probiotyki.
Jeśli lekarz zalecił antybiotykoterapię, oznacza to, że jest ona naprawdę konieczna w leczeniu danej dolegliwości. Lekarz zawsze rozważa, jakie postępowanie jest korzystniejsze dla pacjenta. Wypisuje receptę na antybiotyk tylko wtedy, kiedy jest on potrzebny. Mimo to wiele osób obawia się działań niepożądanych związanych z przyjmowaniem antybiotyków. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele preparatów, które mogą łagodzić niektóre następstwa tej terapii.

Witaminy dla kobiety w ciąży

Witaminy dla kobiety w ciąży

Wszystko, czego dziecko teraz potrzebuje, dostaje od mamy. Czy jednak wystarczy, że kobieta w ciąży odżywia się zdrowo, czy też powinna przyjmować preparaty z witaminami? A jeśli tak, to które?

Kobieta w ciąży nie może jeść „za dwoje” – powinna jeść „dla dwojga”. To wielka różnica. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko nieznacznie (dopiero w 2. i 3. trymestrze trzeba jeść o 300 kcal więcej niż przed ciążą). A 300 kcal to niewiele – taką wartość kaloryczną mają trzy szklanki chudego mleka lub dwa banany, albo cztery kromki chleba. Znacznie bardziej wzrasta za to zapotrzebowanie przyszłej mamy na składniki odżywcze, m.in. na niektóre witaminy.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH