Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.
Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.
Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.
Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.
Wyniki badań prowadzonych przez lekarzy oraz dietetyków pokazują, że aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie minimum 500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na pięć porcji. Oto warzywa, bez których nie istnieje zdrowa kuchnia.
Seler
Jest doskonałym źródłem witaminy C, błonnika, potasu, kwasu foliowego, molibdenu, manganu i witaminy B6. Zawiera również dużo wapnia, witaminy B1, B2, magnezu, witaminy A, fosforu i żelaza oraz aktywnych biologicznie zwiąków (np. kumarynę), które pomagają m.in. obniżyć poziom cholesterolu i są przydatne w profilaktyce przeciw-nowotworowej. Zwiększają one aktywność białych krwinek oraz podnoszą odporność poprzez wyeliminowanie szkodliwych komórek. Stanowią też ochronę przed wolnymi rodnikami i zmniejszają stany zapalne w takich chorobach, jak astma, reumatoidalne zapalenie stawów. Seler zmniejsza ciśnienie krwi i działa moczopędnie.
Por i krewniacy
Rodzina Allium to por, szczypiorek i cebula. Warzywa te mają ogromne walory smakowe i odżywcze.
Potrawy z pora pomagają obniżyć stężenie całkowite cholesterolu frakcji LDL (czyli „złego” cholesterolu) i podniesienie frakcji HDL („dobrego” cholesterolu), a ich spożywanie dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem raka prostaty i jelita grubego. Pory są też dobrym źródłem manganu, witaminy B6, witaminy C, kwasu foliowego i żelaza. Ta kombinacja składników odżywczych jest pomocna w stabilizacji poziomu cukru we krwi, ponieważ nie tylko spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, ale sprawia, że są one właściwie metabolizowane w organizmie.
Burak
Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Zawiera też dużo błonnika, potasu i manganu, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy B6. Betaina, barwnik buraka, ma silne właściwości przeciwutleniające i wspomagające pracę wątroby. W badaniach in vitro wykazano, że sok z buraka hamuje działanie wirusa Epsteina-Barr u ludzi, odpowiedzialnego m.in. za syndrom przewlekłego zmęczenia. Podobne działania wykazują też żurawina czy czerwona cebula. Wiele badań potwierdza też efekt hamowania guzów nowotworowych.
Marchew
To doskonałe źródło antyoksydantów i najbogatsze roślinne źródło witaminy A. Pomaga chronić organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami, a także poprawia widzenie, szczególnie w nocy. Wysokie spożycie karotenoidów z marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o 20 proc., zaś nowotworów pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty, jelita grubego, krtani i przełyku – aż do 50 proc. Nawet jedna marchewka dziennie może obniżyć o połowę ryzyko zachorowania na nowotwór. Oprócz karetonoidów, takie działanie wykazuje zawarty w marchewce falcarinol.
Kapusta
Warzywo to zawiera witaminę C oraz błonnik, mangan, kwas foliowy, witaminę B6, potas i kwasy tłuszczowe omega-3. Jest też dobrym źródłem witaminy B1, witaminy B2, wapnia, potasu, magnezu, witaminy A. Zawiera również fitozwiązki: indole i sulforafan. Od niedawna wiadomo, że prowokują one produkcję enzymów zaangażowanych w procesy oczyszczania komórek. Ostatnie badania pokazują też, że jedzenie warzyw z rodziny kapustnych zmniejsza ryzyko prostaty, jelita grubego i raka płuc, natomiast u palaczy – zmniejsza ryzyko raka płuc aż o 69 proc.! Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworu, powinno się spożywać codziennie trzy porcje warzyw kapustnych.