Jeszcze bardziej zły cholesterol

Cholesterol nie-HDL – skąd się wziął i dlaczego jest ważny?

Jest „zły” cholesterol LDL i „dobry” cholesterolu HDL. „Zły” to ten, którego wysokie stężenie wiąże się z dużym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. „Dobry” to ten, który to ryzyko obniża. „Jeszcze bardziej zły” cholesterol to nazwa wszystkich frakcji cholesterolu, których wysokie wartości we krwi zwiększają ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Nowa naturalna broń w walce z cholesterolem!

Przełomowe, nowe i całkowicie naturalne rozwiązanie w walce z cholesterolem jest już dostępne w Polsce. Bergamota obniża „zły” LDL cholesterol nawet o 40%!

Podwyższone stężenie cholesterolu dotyczy ponad połowy (61%) dorosłych Polaków, czyli nawet 18 milionów osób. Co ciekawe hipercholesterolemia najczęściej występuje w grupie wiekowej 40 – 59 lat dotykając aż 7,2 mln osób.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans – niewidoczny wróg | wywiad z ekspertem

Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć? Na kilka najważniejszych pytań odpowiada ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”,

Etiopatogeneza miażdżycy

Etiopatogeneza miażdżycy

Niezmienne zainteresowanie badaniami nad patogenezą procesu tego cywilizacyjnego schorzenia może w konsekwencji doprowadzi
do rozwiązania tego tak istotnego dla zdrowia całej ludzkości problemu. Choroby układu sercowo-naczyniowego rozwijające się na tle miażdżycy dużych i średnich tętnic są obecnie w krajach europejskich przyczyną zgonu ponad czterech milionów osób rocznie. Niestety, już od ponad 150 lat, tj. od czasu ogłoszenia przez Rudolfa Virchowa, niemieckiego patologa i antropologa, pierwszej hipotezy dotyczącej miażdżycy, wciąż brakuje ostatecznego wyjaśnienia wszystkich aspektów mechanizmu jej powstawania. Jest to bowiem proces długotrwały i wywoływany zarówno podatnością genetyczną, jak i czynnikami środowiskowymi. Niezależnie od tego, większość obecnych badań potwierdza słuszność pierwotnych założeń Virchowa, który kluczową rolę w powstawaniu i rozwoju miażdżycy przypisywał reakcjom związanym ze stanem zapalnym.

Miłośnicy mięsa

Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa – wynika z opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor na temat trendów w konsumpcji żywności na świecie. Zajmujemy bowiem wysokie, 12. miejsce, wyprzedzając Niemcy (60,8 kg), Włochy (49,2 kg) czy Indie, gdzie na jednego obywatela przypada jedynie 3,9 kg mięsa.

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Sekrety DHEA

Sekrety DHEA

Od wielu lat uważa się, że w procesie starzenia istotną rolę odgrywają postępujące wraz z wiekiem niedobory hormonalne, czyli menopauza u kobiet i andropauza u mężczyzn. Ostatnio jednak najwięcej uwagi poświęca się obniżającemu się wraz z wiekiem stężeniu DHEA.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Dane epidemiologiczne wskazują na duże różnice w zachorowalności i śmiertelności w zależności od regionu świata: najwyższymi wskaźnikami charakteryzują się kraje Europy środkowej i wschodniej, a najniższymi – Japonia

Jak uniknąć zawału?

Jak uniknąć zawału?

Ponad milion Polaków ma zdiagnozowaną chorobę wieńcową, a około 100 tysięcy osób rocznie ma zawał serca. Styl życia, nawyki i przyjmowane leki mają istotne znaczenie w profilaktyce zawału.

Wieloletnie badania pozwoliły na określenie podstawowych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Są to m.in.: wiek, płeć męska, obciążenia dziedziczne, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadwaga, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.

Dobroczynny błonnik

Dobroczynny błonnik

Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.

Siła aronii

Siła aronii

Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.

Fosfolipidy a leczenie wątroby

Fosfolipidy a leczenie wątroby

W leczeniu chorób wątroby wykorzystuje się m.in. pochodzące z nasion soi fosfolipidy. Efektem działania tych związków jest przywrócenie odpowiedniej aktywności enzymów błonowych i uzupełnienie istniejących ubytków powstałych wskutek procesu chorobowego. Zwiększenie w żółci poziomu fosfolipidów powoduje wzrost rozpuszczalności cholesterolu. Fosfolipidy biorą też udział w trawieniu tłuszczów i ułatwiają wchłanianie witamin w nich rozpuszczonych.
Fosfolipidy wykorzystuje się w leczeniu pomocniczym przewlekłych chorób wątroby, stanów uszkodzeń tego narządu spowodowanych alkoholem, niektórymi lekami lub substancjami toksycznymi oraz w terapii zaburzeń czynnościowych dróg żółciowych.

Miażdżyca – nowe badania

Miażdżyca – nowe badania, nowe leczenie

Miażdżyca jest chorobą dotykającą bardzo wielu ludzi. Możemy jej stosunkowo łatwo zapobiegać przestrzegając diety niskokalorycznej, bogatej w warzywa i owoce, ruszając się i nie paląc tytoniu. Róbmy to, bo jej leczenie jest znacznie trudniejsze.

Miażdżycę możemy określić jako pewnego rodzaju stwardnienie dużych i średnich tętnic, w którym dochodzi do tworzenia się blaszek miażdżycowych w ich ścianach. Blaszki te są lokalnym nagromadzeniem się lipidów (tłuszczów), komórek tkanki łącznej i mięśni gładkich. Wpuklają się one do wnętrza naczynia i mogą upośledzić albo zatrzymać przepływ krwi. Miażdżyca jest najczęstszym powodem choroby niedokrwiennej serca.

Mikroelementy naszego życia

Mikroelementy naszego życia

Wszyscy wiedzą, że witaminy są niezbędne dla zdrowia, tymczasem niedoceniane mikroelementy pełnią liczniejsze i nierzadko ważniejsze funkcje niż witaminy. Nie ustalono dotychczas kompletnej listy mikroelementów, ale zalicza się do nich: miedź, cynk, jod, fluor, mangan, selen, molibden, kobalt i chrom. Niektórzy naukowcy wymieniają tu także nikiel, wanad, krzem, a nawet cynę.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Dieta a zawały

Dieta z niską zawartością cholesterolu może znacząco poprawić stan zdrowia Polaków, m.in. ograniczyć zawały serca – twierdzi dr Tomasz Zdrojewski z Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku.

Efektem profilaktyki i popularyzacji zasad zdrowego żywienia jest m.in. mniejsza śmiertelność wśród pacjentów kardiologicznych – co roku umiera o 26 tys. osób mniej niż 20 lat temu. Dla porównania: nowoczesne sposoby leczenia zawałów ograniczyły umieralność o 9 proc., a leki antycholesterolowe – o 3 proc.

Dieta w wybranych chorobach

Dieta w wybranych chorobach

W niektórych schorzeniach dieta ma szczególne znaczenie, jest częścią terapii. Poniżej przedstawiamy zalecenia dietetyczne stosowane w cukrzycy, chorobach układu krążenia, chorobie wrzodowej, niedoczynności tarczycy oraz otyłości.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH