Dobroczynny błonnik
Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.
Autor Na Zdrowie | bakterie, bariera lipidowa, błonnik, choroby cywilizacyjne, choroby nowotworowe, dieta, działania niepożądane, glukoza, krew, kwas mlekowy, miażdzyca, otyłość, Patrycja Klimek-Wierzbicka, polisacharydy, Schorzenia układu krążenia i serca, suplementy diety, toksyna, trójglicerydy, układ pokarmowy, warzywa i owoce, węglowodany, zaparcia, zęby, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Polacy spożywają około 15-25 g błonnika dziennie. To zdecydowanie za mało. Warto zachęcać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych oraz informować, że ma to znaczenie dla poprawnego funkcjonowania organizmu.
Autor Na Zdrowie | Bożena Skowrońska, kwas hialuronowy, medycyna estetyczna, ortopedia, polisacharydy, senior, skóra, zespół suchego oka | Medycyna estetyczna |
Naukowcy od zawsze poszukiwali kosmetycznego panaceum. Zastanawiali się, czy istnieje substancja, która mogłaby stać się podstawą kuracji odmładzających. Aż do 1995 roku – wtedy bowiem przedstawiono światu kwas hialuronowy.
Autor Na Zdrowie | betaglukan, Jadwiga Nartowska, polisacharydy | Farmacja |
Polisacharydy zwane inaczej wielocukrowcami to związki o bardzo dużej cząsteczce i o budowie prostej lub rozgałęzionej. Złożone są z cukrów prostych, połączonych wiązaniami alfa lub beta-glikozydowymi. Powszechnie
stosowane są jako środki odżywcze, dietetyczne i opatrunkowe.