Zatrucie grzybami - trujący grzyb

Zatrucie grzybami – objawy, pierwsza pomoc

Zatrucie grzybami to wciąż istotny segment wszystkich zatruć pokarmowych w Polsce. Co obiecujące, obserwujemy spadek w ilości zatruć niebezpiecznymi gatunkami grzybów, a to dzięki rosnącej świadomości na temat zagrożeń, jakie niesie nieuważne zbieranie grzybów. Co niepokojące, wzrasta liczba zatruć umyślnych, których celem jest wprowadzenie się w stan odurzenia.

Składniki skórki jabłek hamują chorobę zapalną jelit

Spożywanie polifenoli zawartych w skórce jabłka hamuje aktywność komórek odporności, które biorą udział w rozwoju choroby zapalnej jelit – wynika z pracy, którą publikuje specjalistyczne pismo „Journal of Leukocyte Biology”.

U myszy, które otrzymywały dawkę tych związków, udało się złagodzić zapalenie jelit o podłożu autoagresywnym.

Colosan Ex laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Marsjanki Kosmożelki laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzia Profesorów Farmacji

Jakość Roku 2011!

Polfa Tarchomin S.A. uzyskała tytuł JAKOŚĆ ROKU 2011

Kapituła Programu „JAKOŚĆ ROKU” w dniu 24 stycznia 2012 roku, przyznała tytuł JAKOŚĆ ROKU 2011 dla Tarchomińskich Zakładów Farmaceutycznych „Polfa” Spółka Akcyjna.

Eksperci Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. docenili wysokie standardy
działalności Polfy Tarchomin S.A. a szczególnie:

**skuteczną realizację przyjętej polityki jakości;
pozytywny odbiór działalności firmy przez klientów, pracowników oraz otoczenie społeczne;
klarowność stosowanych procedur zapewniających firmie sprawne funkcjonowanie;

Szybkie jedzenie to szybkie tycie

Portugalska uczona, prof. Julia Galhardo, opublikowała wyniki swoich badań, z których wynika, że na naszą wagę wpływa nie tylko ilość spożywanego pokarmu, ale także i czas trwania posiłku. Badaczka doszła do takich wniosków na podstawie serii doświadczeń przeprowadzonych na grupie ponad 500 dzieci i młodzieży w szpitalu dziecięcym w brytyjskim Bristol.

Terapia fotodynamiczna

Zastosowania kliniczne terapii fotodynamicznej

Terapia fotodynamiczna to prężnie rozwijająca się metoda leczenia zmian przednowotworowych oraz wczesnych postaci nowotworów. Jednak podstawowym problemem jest szerokie jej wdrożenie do standardów postępowania klinicznego.

Pierwsze próby kliniczne z wykorzystaniem substancji fotouczulających zostały podjęte w latach 60. XX wieku, po tym, jak Lipson i Baldes zastosowali porfiryny i światło ultrafioletowe do wywołania zjawiska fluorescencji. Z kolei „mieszanina” porfiryn, przygotowana przez Schwartza, która została nazwana „pochodnymi hematoporfiryn” (HpD), wykazywała większe powinowactwo do tkanek oraz silniejsze działanie fototoksyczne niż właściwe hematoporfiryny.

Proszki od bólu głowy

Proszki od bólu głowy

Pacjenci bardzo często pytają w aptekach, jak poradzić sobie z bólem głowy. Można im polecić dostępne na rynku preparaty, jednak należy również ostrzec przed ich długotrwałym i nieracjonalnym stosowaniem.

Ból głowy jest dość powszechną przypadłością. Atakuje z różnym nasileniem, częstotliwością i może mieć bardzo wiele przyczyn. Należy przypominać pacjentowi, że preparaty przeciwbólowe trzeba stosować ostrożnie, ponieważ ból głowy – szczególnie jeśli nawraca regularnie – może być sygnałem poważnych schorzeń. W takiej sytuacji pacjent powinien skonsultować się z lekarzem i wykonać potrzebne badania.

Probiotyki - przyjazne bakterie

Probiotyki – przyjazne bakterie

Nieprawidłowy stan flory bakteryjnej może sprzyjać wielu chorobom, nie tylko przewodu pokarmowego, ale też nawracającym infekcjom czy nawet atopowemu zapaleniu skóry.

Probiotyki (z grec. pro bios – dla życia) to preparaty zawierające wystarczającą ilość żywych, ściśle zdefiniowanych mikroorganizmów, które poprzez implantację lub kolonizację wpływają korzystnie na mikroflorę określonego obszaru organizmu. Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz drożdże, np. Saccharomyces boulardii.
Dany szczep bakterii możemy uznać za probiotyczny jeśli spełnia następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest oporny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność do kolonizacji jelita, wykazuje antagonistyczne działanie wobec różnych drobnoustrojów patogennych przewodu pokarmowego i wywiera pozytywny wpływ na metabolizm gospodarza.

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Warto pamiętać, by pacjentom stosującym antybiotyki, proponować osłonę w postaci odpowiednich probiotyków.

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które podawane w kontrolowanych ilościach, poprawiają równowagę mikrobiologiczną, przede wszystkim w przewodzie pokarmowym człowieka. Preparaty te mogą zawierać izolowany szczep bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium lub Saccharomyces) lub mieszankę wielu szczepów.

Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

Jogurtowe bakterie chronią jelita podczas radioterapii

Probiotyczne bakterie, podobne jak w jogurcie, chronią jelita myszy przed uszkodzeniem przez promieniowanie jonizujące – informuje pismo „Gut”.

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazali, że podawany myszom probiotyk, zawierający bakterie kwasu mlekowego – między innymi Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) – w dużej mierze chroni nabłonek jelita przed działaniem promieniowania jonizującego.

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Czy bakterie mogą nam pomóc w walce z chorobotwórczymi organizmami atakującymi układ moczowo-płciowy? Tak! Zastosowanie robiotyków ginekologicznych pomoże nam pozbyć się nieproszonych gości i ułatwi powrót do zdrowia.

Leczenie bólu w dysfunkcji układu szkieletowego

Leczenie bólu w dysfunkcji układu szkieletowego

Ból ostrzega człowieka przed działaniem silnych bodźców zewnętrznych uszkadzających tkanki, a jednocześnie jest jednym z objawów choroby. Od prawidłowego rozpoznania przyczyn bólu zależy powodzenie terapii. Ból dotyczący narządu ruchu często prowadzi do dysfunkcji mięśniowo-stawowej i odwrotnie, dysfunkcja stawowo-mięśniowa prowadzi wtórnie do pojawienia się bólu. Przyczyn bólu jest bardzo dużo. Mogą to być: uraz, zmiany zwyrodnieniowe, zmiany zapalne, zmiany przeciążeniowe, zabieg operacyjny, choroby nowotworowe. Charakter bólu też może mieć różnorodny obraz.

Iberis Amara – niepozorna roślinka łagodząca ból brzucha

Ubiorek gorzki, (Iberis Amara) ma drobne, białe płatki i jest raczej niepozorna. Można ja spotkać na ogórkach skalnych, a nawet na łąkach.

Roślina ta znana była już w starożytności, w swoich pracach opisywali ją m.in. Galen – wybitny lekarz rzymski żyjący w II w. n. e., a także Pliniusz, historyk i pisarz, który jako pierwszy zastosował nazwę Iberis. Nazwa wskazuje na pochodzenie rośliny z okolic Półwyspu Iberyjskiego, amara oznacza „gorzki w smaku”.

Wpływ kawy na zdrowie

Wpływ kawy na zdrowie

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Jeśli tylko nie pijesz jej zbyt często, to nie ma w tym nic złego. Jedni nie mogą bez niej żyć, inni twierdzą, że szkodzi sercu. Prawda leży pośrodku. Można połączyć przyjemne z pożytecznym i tak pić kawę, by służyła zdrowiu.

Jak wzmocnić odporność

Jak wzmocnić odporność

Z doc. dr hab. Urszulą Demkow, immunologiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rozmawia Katarzyna Pinkosz.

**Po zimie często czujemy się osłabieni i chcemy poprawić swoją odporność. Ale gdzie znajduje się nasz układ immunologiczny?**

Niestrawność i zgaga

Niestrawność i zgaga

Wiosną rozpoczyna się sezon rodzinnego grillowania. Niestety taki posiłek może skończyć się niestrawnością i zgagą. Poniżej kilka rad, jak szybko i skutecznie pozbyć się jej.

Balon żołądkowy

Balon żołądkowy

Ta nowa, efektywna metoda leczenia otyłości w uproszczeniu polega ona na wprowadzeniu do żołądka pustego balonu pokrytego od wewnątrz cienką warstwą czystego złota, a następnie nadmuchanie go. Dzięki temu zabiegowi pacjent uzyskuje uczucie sytości nawet po spożyciu niewielkiej ilości pokarmu. Balon jest zakładany endoskopowo na okres do 6 miesięcy. Po tym czasie jest usuwany lub wymieniany na nowy.

Przegląd preparatów na odchudzanie

Przegląd preparatów na odchudzanie

Na półkach aptecznych znajduje się coraz więcej preparatów wspomagających odchudzanie. Jedne pobudzają trawienie, inne działają przeczyszczająco lub moczopędnie. Zanim jednak zdecydujemy się na jakąkolwiek kurację odchudzającą, najpierw zasięgnijmy porady lekarza lub farmaceuty.

———

Składniki, Działanie i Przykładowe preparaty
* **napar z zielonej herbaty** – znajdujące się w wyciągu z zielonej herbaty substancje (m.in. polifenole) mają zdolność spalania kwasów tłuszczowych
• Ambio Karnityna, 60 kapsułek
• Activita Thermo Shape Plus, 90 kapsułek

Muskowiscydoza

Muskowiscydoza – objawy i leczenie

Mukowiscydoza to choroba polegająca na nadmiernej produkcji i zaleganiu gęstego, lepkiego śluzu, szczególnie w obrębie układu oddechowego oraz przewodu pokarmowego. Stąd jej najczęstszymi objawami są zapalenia płuc i oskrzeli oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Probiotyki

Probiotyki

Do walki z bakteriami chorobotwórczymi organizm przystosował m.in. pożyteczne mikroorganizmy, tworzące mikroflorę pokrywającą nabłonek przewodu pokarmowego. Przy nawracających infekcjach warto zatem przyjmować preparaty probiotyczne. Probiotyki przyjmowane doustnie w postaci suplementów diety mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ poprawiają równowagę endogenną mikroflory jelitowej. Wśród bakterii probiotycznych wyróżniamy m.in.: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, a także Saccharomyces boulardii (drożdże).

Dieta a skuteczność farmakoterapii

Dieta a skuteczność farmakoterapii

Warto pamiętać o tym, że to, co jemy i pijemy, może zmniejszać, zwiększać lub całkowicie znosić efekt terapeutyczny stosowanych leków. Problem interakcji (czyli fizycznego, chemicznego lub biologicznego wzajemnego oddziaływania) leków z żywnością wynika ze złożonej struktury diety. Jest ona przecież mieszaniną całej gamy związków chemicznych: węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i minerałów. Ponadto w produktach spożywczych znajdują się substancje konserwujące, pozostałości zanieczyszczeń w postaci azotanów, azotynów, pestycydów, węglowodorów aromatycznych, a także naturalnie występujące związki farmakologicznie czynne o własnym działaniu terapeutycznym.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH