Nadwaga u dzieci - jak zapobiegać

Nadwaga u dzieci – jak przed nią chronić od narodzin dziecka?

Maluch, u którego widać więcej ciałka, nie jest już postrzegany jako okaz zdrowia. Zdarza się, że część otyłych dorosłych cierpi z powodu nadmiernej masy ciała już od lat dziecięcych. Jak się okazuje odpowiednie żywienie oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych w początkowym okresie życia jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju organizmu i zdrowia na przyszłość.

Jak uniknąć efektu jojo?

Jak uniknąć efektu jojo?

Temat, który wraca jak bumerang co sezon. Nie ważne jakich diet będziesz używać, to może się zdarzyć, że niedawno zrzucone kilogramy wrócą do ciebie w postaci nieestetycznego brzucha. Jak uniknąć efektu jojo, który od zawsze prześladuje wszystkich,

Tabletka na otyłość i cukrzycę

Naukowcy z Harvard Medical School ogłosili, że opracowali rewolucyjny środek do walki z otyłością. Jest nim tabletka zawierająca naturalnie występujący w ludzkim organizmie hormon – irisin. Według naukowców hormon ten ma duży wpływ za spalanie kalorii oraz cukru w mięśniach.

Profesor Bruce Spiegelman zaznacza jednak, że wynalezione przez jego zespół tabletki nie zwolnią pacjentów z obowiązku regularnych ćwiczeń. Suplement diety na bazie irisin nie będzie wzmacniał bowiem mięśni, a jedynie pomagał organizmowi w pozbyciu się niepotrzebnych kalorii.

Szybkie jedzenie to szybkie tycie

Portugalska uczona, prof. Julia Galhardo, opublikowała wyniki swoich badań, z których wynika, że na naszą wagę wpływa nie tylko ilość spożywanego pokarmu, ale także i czas trwania posiłku. Badaczka doszła do takich wniosków na podstawie serii doświadczeń przeprowadzonych na grupie ponad 500 dzieci i młodzieży w szpitalu dziecięcym w brytyjskim Bristol.

Insulinoterapia w cukrzycy typu 2

Insulinoterapia w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą doprowadzającą do rozwoju powikłań w obrębie układu krążenia, narządu wzroku, nerek, układu nerwowego. Uważa się, że przyczyną choroby jest postępująca dysfunkcja komórek beta, przy istniejącej insulinooporności.

Oszacowano, że w momencie diagnozy cukrzycy typu 2 nie funkcjonuje aż 50 proc. komórek beta, a co roku kolejne 4 proc. przestaje wydzielać insulinę. Aby osiągnąć cele terapeutyczne i zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań, konieczne jest więc stałe zwiększanie intensywności leczenia.

Rower na zdrowie

Rower na zdrowie

Jazda na rowerze to jedna z najpopularniejszych form rekreacji. Jest to nie tylko doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu, lecz także wspaniały trening poprawiający kondycję, wzmacniający mięśnie i rzeźbiący sylwetkę.

Czy mleko szkodzi?

Czy mleko szkodzi?

Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.

Badania dla wszystkich

Kalendarz badań – Badania dla wszystkich

Wczesne wykrycie wielu groźnych chorób daje szansę na ich całkowite wyleczenie! Zadbaj o siebie i swoje zdrowie nie tylko poprzez aktywne spędzanie wolnego czasu i racjonalne odżywianie się, ale także poprzez regularne odwiedzanie lekarza i wykonywanie badań profilaktycznych.

Substancje wspomagające odchudzanie

Substancje wspomagające odchudzanie

Rynek farmaceutyczny oferuje wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie. W połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami fizycznymi pomagają one w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Do odchudzania potrzeba silnej woli, a także silnego organizmu. W aptece dostępne są preparaty, które hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, zapobiegają urazom podczas ćwiczeń i dodają energii. Trzeba jednak pamiętać, że odgrywają rolę jedynie wspomagającą. Pomogą, ale nie wyręczą w wysiłkach mających doprowadzić do uzyskania upragnionej sylwetki.

Najnowsze terapie przeciwcukrzycowe

Najnowsze terapie przeciwcukrzycowe

Cukrzyca typu 2 jest chorobą występującą coraz częściej. Według prognoz do roku 2030 na cukrzycę chorować będzie na świecie 438 milionów osób dorosłych.

Do rozwoju choroby doprowadzają dwa mechanizmy: insulinooporność i dysfunkcja komórek produkujących insulinę (komórki beta wysp trzustkowych). Za narastanie insulinooporności odpowiadają: otyłość oraz niska aktywność fizyczna. Dla utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi konieczne jest wtedy zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki beta. W przypadku utraty tej zdolności rozpoczyna się wzrost stężenia glukozy i rozwija się choroba. Przewlekła hiperglikemia doprowadza do rozwoju powikłań, głównie w zakresie naczyń krwionośnych.

Alloplastyka – ratunek dla stawu

Alloplastyka – ratunek dla stawu

Jakie są przyczyny choroby zwyrodnieniowej stawów?

Większość zmian ma podłoże idiopatyczne, czyli nie wiadomo, jaka jest przyczyna ich powstawania. Istnieje kilka teorii: genetyczna, immunologiczna, zapalna, mechaniczna. Najbardziej prawdopodobna wydaje się teoria genetyczna.
Zmiany zwyrodnieniowe powstają też wskutek deformacji stawu. W przypadku stawu biodrowego może to być skutek rozwojowej dysplazji stawu, przebytego zapalenia (swoistego lub nieswoistego), urazów. Każda deformacja stawów przyczynia się do szybszego rozwoju zmian zwyrodnieniowych.

Bóle kolan często dokuczają dojrzałym kobietom

Według najnowszych brytyjskich badań, ponad 60 proc. kobiet w średnim i starszym wieku cierpi na bóle kolan – informuje pismo „Arthritis & Rheumatism”.

Przeprowadzone analizy pokazały, że uporczywe bóle kolana lub obu kolan odczuwały częściej kobiety z nadwagą i otyłością, po urazie kolana oraz z potwierdzoną w badaniu radiograficznym chorobą zwyrodnieniową stawów (tzw. osteoartrozą).

Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

Witamina D  – odkrycie ostatnich lat

Brak witaminy D ma związek z cukrzycą

Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu 2 – informuje „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu 2.
Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.

Elektroniczna pigułka walcząca z nadwagą

Pigułka „na nadwagę”? Już jest – i to w dodatku najnowocześniejsza, bo elektroniczna. Nie wyręczy rzecz jasna osoby z nadwagą w zmianie trybu życia, sprawi jednak, że już na początku posiłku poczuje się syty i nie będzie mieć ochoty na kontynuowanie jedzenia. Oczywiście, w efekcie pacjent chudnie.

Nie jest to niestety jeszcze pigułka, którą można kupić w aptece i zastosować samodzielnie. Wszczepia się ją chirurgicznie do jamy brzucha, skąd regulować będzie uczucie sytości.

Chudnięcie może być pierwszym objawem alzheimera

Nie kłopoty z pamięcią, ale chudnięcie może być pierwszym objawem choroby Alzheimera – sugerują badania opublikowane przez najnowsze wydanie „Neurology”. Wymagają one jednak potwierdzenia.

Eric Vidoni z University of Kansas Alzheimer’s Disease Center twierdzi, że chudnięcie może być jednym z objawów innych schorzeń towarzyszących chorobie Alzheimera. Jego zdaniem, mogą się one rozwijać zanim jeszcze degradacja mózgu będzie tak duża, że powoduje zaburzenia pamięci.

Składnik czerwonego wina poprawia metabolizm u otyłych

Składnik czerwonego wina – resveratrol – zażywany w stosunkowo małych dawkach poprawia przemianę materii u otyłych mężczyzn – wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Cell Metabolism”.

Zdaniem autorów pracy, naukowców z Uniwersytetu w Maastricht (Holandia), efekty działania tej substancji są tak dobre, jak skutki znacznego ograniczenia kalorii w diecie.

Tysiące Polaków nie wie, że ma cukrzycę

Aż 57 proc. chorych na cukrzycę w Polsce miało rozpoznaną chorobę przypadkowo, a 21 proc. Polaków nigdy jeszcze nie badało poziomu glukozy we krwi – wykazał najnowszy raport „Społeczny obraz cukrzycy”.

Raport opublikowano w związku z obchodzonym 14 listopada Światowym Dniem Walki z Cukrzycą. Wykorzystano w nim sondaż TNS OBOB, jaki przeprowadzono we wrześniu i październiku 2010 r. na reprezentatywnej grupie 2010 Polaków w wieku powyżej 15 lat.

Co szósty z nas dozna udaru mózgu

Jedna na sześć osób dozna udaru mózgu w jakimś momencie życia. Tymczasem, jak twierdzą eksperci, większości udarów można uniknąć.

W 2010 r. z powodu udaru mózgu zmarło ok. 6 mln osób. Według prof. Danuty Ryglewicz, krajowego konsultanta ds. neurologii, w Polsce udar występuje co roku u 70-80 tys. osób, z czego ok. 30 proc. umiera w ciągu roku. 50 proc. tych, którzy przeżyją, staje się niesprawnych i wymaga stałej opieki innych osób.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH