Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody

Colosan Ex laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

MenoPrim laureatem Nagrody Profesorów Farmacji –

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Ligunin® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Arthroblock® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Marsjanki Kosmożelki laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzia Profesorów Farmacji

Walka ze stwardnieniem rozsianym

Brytyjscy eksperci żywieniowi zaapelowali do rządu Szkocji o dodawanie do produktów żywnościowych witaminy D, która miałaby zapobiegać rozprzestrzenianiu się stwardnienia rozsianego.
Według statystyk, w Szkocji jest jeden z najwyższych odsetek zachorowań na tę ciężką chorobę w Europie. Powszechnie uważa się, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy są niedobory witaminy D w organizmie. Głównym jej źródłem pozostają promienie słońca oraz dieta oparta na jedzeniu tłustych ryb.

Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Tylko dla mężczyzn

Tylko dla mężczyzn

Mężczyźni, wcześniej niż kobiety, są zagrożeni miażdżycą i zawałem serca, natomiast w znacznie późniejszym wieku grozi im osteoporoza. Czego mężczyznom brakuje w diecie?

Wszystkie potrzebne składniki odżywcze organizm powinien otrzymywać wraz z prawidłową i urozmaiconą dietą. Praktyka pokazuje, że większą szansę na realizację tego zalecenia mają kobiety. Bo to one częściej niż mężczyźni, odpowiadają za przygotowywanie posiłków. Poza tym widać wyraźne różnice (ze względu na płeć) w sposobie odżywiania. Kobiety jedzą więcej owoców i warzyw, mężczyźni wolą tłuszcze i mięso (wieprzowina, wołowina). Kobiety i mężczyźni mają inne ilości tkanki tłuszczowej i inne jej rozmieszczenie. Powoduje to zróżnicowane zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy.

Suplementacja diety w anemii

Suplementacja diety w anemii

Przyczyną anemii są najczęściej niedobory żelaza we krwi. Dlatego farmaceuta powinien wiedzieć, jakie preparaty są najbardziej wskazane w leczeniu tej choroby.

Anemia często występuje u kobiet. Na początku może przebiegać bezobjawowo. Po pewnym czasie pojawiają się symptomy, które są jednak niespecyficzne i nie od razu budzą niepokój – często mylone są z przejawami przepracowania. Nieleczona choroba osłabia organizm. Szczególnie niebezpieczna jest dla narządów wrażliwych na niedotlenienie – mózgu i serca. Dlatego w przypadku podejrzenia anemii konieczne jest wykonanie morfologii krwi i podjęcie leczenia.

Niedobory magnezu

Niedobory magnezu

Niskie spożycie magnezu powoduje między innymi ogólne osłabienie, rozbicie, brak motywacji do działania, a nawet zaburzenia snu, depresję i osteoporozę. Układy najbardziej zagrożone i najwcześniej dające objawy niedoborów magnezu to układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowo-mięśniowy.

Uwaga

Uwaga, grypa – objawy i leczenie

Rok temu przeciw grypie zaszczepiło się w Polsce mniej osób niż przed dwoma laty. Lekarze przekonują, że należy się szczepić, bo preparaty są bezpieczne i chronią nie tylko przed grypą, ale też przed jej powikłaniami. A te mogą być bardzo groźne. Pacjenci często mylą grypę z przeziębieniem. Tymczasem przeziębienie może wywołać jeden z ponad dwustu tzw. wirusów oddechowych. Spośród nich wirus grypy jest naprawdę niebezpieczny.

Witamina D  – odkrycie ostatnich lat

Brak witaminy D ma związek z cukrzycą

Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu 2 – informuje „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu 2.
Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.

Uroda w czasie ciąży

Uroda w czasie ciąży

Zmiany hormonalne, jakie zachodzą w organizmie kobiety ciężarnej, powodują przyspieszenie przemiany materii, zaburzenia krążenia krwi oraz przyrost masy ciała. Nie pozostaje to bez konsekwencji dla samopoczucia i wyglądu. Zdrowa kobieta, aktywna fizycznie, spędzająca dużo czasu na świeżym powietrzu, która właściwie się odżywia i prawidłowo przyswaja dostarczone produkty, nie wymaga uzupełniania witamin i mikroelementów. Jednak czas oczekiwania na potomstwo – stawia dodatkowe wymagania w zakresie zapotrzebowania na substancje odżywcze.

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Podstępna osteoporoza

Podstępna osteoporoza

W ostatnich latach obserwuje się odwrót od zajmowania się problemem osteoporozy – coraz mniej jest w prasie artykułów na ten temat, brakuje akcji uświadamiających skalę problemu, inicjatywy nie wykazują również firmy produkujące leki na osteoporozę – tak,
jakby problem znikł.

Witaminy dla kobiety w ciąży

Witaminy dla kobiety w ciąży

Wszystko, czego dziecko teraz potrzebuje, dostaje od mamy. Czy jednak wystarczy, że kobieta w ciąży odżywia się zdrowo, czy też powinna przyjmować preparaty z witaminami? A jeśli tak, to które?

Kobieta w ciąży nie może jeść „za dwoje” – powinna jeść „dla dwojga”. To wielka różnica. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko nieznacznie (dopiero w 2. i 3. trymestrze trzeba jeść o 300 kcal więcej niż przed ciążą). A 300 kcal to niewiele – taką wartość kaloryczną mają trzy szklanki chudego mleka lub dwa banany, albo cztery kromki chleba. Znacznie bardziej wzrasta za to zapotrzebowanie przyszłej mamy na składniki odżywcze, m.in. na niektóre witaminy.

Sekrety DHEA

Sekrety DHEA

Od wielu lat uważa się, że w procesie starzenia istotną rolę odgrywają postępujące wraz z wiekiem niedobory hormonalne, czyli menopauza u kobiet i andropauza u mężczyzn. Ostatnio jednak najwięcej uwagi poświęca się obniżającemu się wraz z wiekiem stężeniu DHEA.

Witamina na receptę

Witamina na receptę

Witamina A jest bardzo potrzebna, przede wszystkim dla procesu prawidłowego widzenia. Rozpuszcza się ona w tłuszczach i – w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w wodzie – jej nadmiar gromadzi się w wątrobie oraz tkance tłuszczowej, co może doprowadzić do schorzeń wątroby, jej stłuszczenia i zaburzenia funkcji detoksykacyjnej. W ostatnich latach w Anglii i Francji zaobserwowano, że kobiety po menopauzie, w diecie których znajduje się dużo witaminy A, częściej ulegały złamaniom kości biodrowej niż te, u których ta witamina była na poziomie zalecanego dziennego spożycia (ZDS) lub nawet nieco poniżej normy.

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Wyniki badań naukowych dowodzą, że bioflawonoidy – przeciwutleniacze zawarte w aronii – pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.

Dieta dla pięknej skóry

Dieta dla pięknej skóry

Właściwie skomponowany jadłospis uwzględniający zapotrzebowanie organizmu na niezbędne witaminy i pierwiastki to tajemnica młodego wyglądu i piękna – lśniących włosów, gładkiej skóry oraz twardych paznokci.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH