oleje roślinne

Olej słonecznikowy, lniany, rzepakowy – moc olejów roślinnych

Olej słonecznikowy, lniany czy rzepakowy to skarbnica niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, gdyż ten nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Jaka jest ich rola w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać cenne oleje w naszej kuchni? Poniżej kilka faktów na temat wartości olejów roślinnych,

Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Alergie a kwasy omega-3

Alergie a kwasy omega-3

Naukowcy odkryli wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii skórnej bądź astmy.

Przegląd preparatów na odchudzanie

Przegląd preparatów na odchudzanie

Na półkach aptecznych znajduje się coraz więcej preparatów wspomagających odchudzanie. Jedne pobudzają trawienie, inne działają przeczyszczająco lub moczopędnie. Zanim jednak zdecydujemy się na jakąkolwiek kurację odchudzającą, najpierw zasięgnijmy porady lekarza lub farmaceuty.

———

Składniki, Działanie i Przykładowe preparaty
* **napar z zielonej herbaty** – znajdujące się w wyciągu z zielonej herbaty substancje (m.in. polifenole) mają zdolność spalania kwasów tłuszczowych
• Ambio Karnityna, 60 kapsułek
• Activita Thermo Shape Plus, 90 kapsułek

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

SOS dla skóry zimą

SOS dla skóry zimą

Wraz z nadejściem zimy skóra, szczególnie twarzy i dłoni, zostaje poddana trudnej próbie. Mróz i wiatr na zewnątrz oraz suche, ciepłe powietrze w pomieszczeniach z centralnym ogrzewaniem lub klimatyzacją sprawiają, że doświadcza ona swoistego szoku temperaturowego.

Bądź piękna w karnawale

Bądź piękna w karnawale

Przed nami karnawał i czas zabaw. Aby móc bez kompleksów założyć wymarzoną kreację, zadbajmy wcześniej o wygląd naszej skóry, która w ciągu ostatnich miesięcy stała się szara i zmęczona.

Zrób badania laboratoryjne

Zrób badania laboratoryjne

Większość Polaków nie zdaje sobie sprawy, jak ważne są badania laboratoryjne, jak często należy je wykonywać i w jaki sposób trzeba się do nich przygotować. Warto wiedzieć, że dzięki diagnostyce laboratoryjnej można wykryć chorobę jeszcze przed pojawieniem się objawów klinicznych.

Na wynik końcowy badań ogromny wpływ ma faza przedanalityczna (dieta, stres, aktywność fizyczna pacjenta, a także sposób pobrania i transportu materiału). Dlatego ważne jest, byśmy rozmawiali o tym, jak przygotować się do badania laboratoryjnego i jak często powinniśmy prosić lekarza rodzinnego o wydanie skierowania na nie.

Z suplementami trzeba ostrożnie

Z suplementami trzeba ostrożnie

Przede wszystkim jest nam potrzebna wiedza o prawidłowym odżywianiu, a nie suplementy. Przy odpowiednim żywieniu przeciętnie zdrowej osobie nie są one potrzebne. Zaplanowanie dziennej diety, uwzględniającej wszystkie niezbędne substancje, wcale nie jest trudne. Powinniśmy zdrowo się odżywiać już od kołyski, bo w wieku 30, 40 czy 50 lat w naszym organizmie już zaszły pewne zmiany, których nie cofniemy, chociaż możemy je spowolnić.
Oczywiście, są sytuacje, kiedy warto przyjmować niektóre preparaty, np. po infekcjach lub długotrwałej gorączce, po zbiegach chirurgicznych, gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Powinny je też przyjmować osoby, które cierpią na choroby związane z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi.

Magnez poproszę...

Magnez poproszę…

Każdego dnia do aptek przychodzą pacjenci, którzy chcieliby nabyć preparat zawierający magnez. Trudno jest im jednak wybrać najlepszy produkt spośród licznych specyfików, jakie oferuje rynek farmaceutyczny. W tej sytuacji nieoceniona okazuje się pomoc farmaceuty.

Jak wzmacniać organizm?

Jak wzmacniać organizm?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować system immunologiczny do walki z patogenami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Wątroba prosi o litość

Wątroba prosi o litość

Wątroba jest niezwykle „zapracowanym” narządem. Jej główna rola polega na przetwarzaniu składników pokarmowych doprowadzanych z jelita (za pomocą krwi) w substancje odżywcze dla komórek i tkanek. Komórki wątroby (hepatocyty) oczyszczają wysyłaną do tkanek krew z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii i wzbogacają ją w cukier, sole mineralne i witaminy. Glukoza jest w wątrobie przetwarzana w cukier zapasowy – glikogen – i w tej postaci magazynowana. Jeśli organizm potrzebuje większej ilości cukru, zapasy przetwarzane są znowu w glukozę, która jest podstawową substancją energetyczną ustroju. Proces ten pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i nosi nazwę „buforowanie”.

Modelowanie sylwetki

Modelowanie sylwetki

Zrzucenie zbędnych kilogramów jest na pewno korzystne dla zdrowia, ale nie zawsze zyskuje na tym skóra. Kobiety często nie zważają na to, że szybka utrata wagi prowadzi do zwiotczenia skóry, a w przypadku występowania cellulitu – zaostrza jego objawy.

Suplementy diety w chorobach serca

Suplementy diety w chorobach serca

W ostatnich latach znacząco wzrosła popularność suplementów diety wśród pacjentów. W wyborze takich preparatów polegają oni głównie na radach farmaceuty. Powinniśmy więc zgłębiać swoją wiedzę na ten temat.

Dobroczynne kwasy omega-3

Dobroczynne kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są znane z dobroczynnego wpływu na serce i układ krążenia. Jednak pojawia się coraz więcej badań, z których wynika, że kwasy te mogą zmniejszać także ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, zaburzeń psychicznych i neurologicznych oraz poprawiać funkcje poznawcze i ostrość widzenia u niemowląt.

Badanie Durham-Oxford (ADHD)

Dzięki suplementacji diety kwasami tłuszczowymi w postaci preparatu eye q u dzieci przyjmujących go zaobserwowano poprawę pamięci krótkotrwałej, większą spostrzegawczość, pewność siebie oraz poprawę zachowania.

Skuteczność kwasów tłuszczowych w poprawie umiejętności uczenia się dzieci potwierdzono w 2002 r. w trwającym 6 miesięcy badaniu przeprowadzonym w hrabstwie Durham (Wielka Brytania).

WNKT zdrowe kwasy tłuszczowe

Słowo „tłuszcz” ma w potocznym znaczeniu wyłącznie negatywne konotacje. Kojarzy się z otyłością, chorobami i niemodnym wyglądem. Tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, zawierają znaczną ilość kwasów nasyconych, które są przyczyną rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH