Omega-3 a rozwój mózgu

Omega-3 a rozwój mózgu dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są składnikiem tłuszczowym głównie ryb morskich. Zdrowotne działania oleju rybiego zostały dobrze udokumentowane w zakresie zapobiegania chorobom serca i naczyń. Wchodzą one także w skład wielu tkanek, w tym mózgu.

Witamina D  – odkrycie ostatnich lat

Witamina D – odkrycie ostatnich lat

Pierwsze informacje, że ma ona wpływ nie tylko na kości, pochodziły z Japonii. Na Uniwersytecie w Osace leczono z osteoporozy mężczyznę, chorego jednocześnie na łuszczycę. Otrzymywał on kalcytriol, jeden z metabolitów witaminy D – dwuhydroksypochodną witaminy D3. Okazało się, że po jego zażywaniu u chorego zaczęły się zmniejszać również zmiany łuszczycowe!

Ryby w diecie maluchów mogą zmniejszać ryzyko astmy

Dzieci, które jedzą ryby przed 9. miesiącem życia, rzadziej mają świsty oddechowe w wieku przedszkolnym, a w związku z tym są mniej narażone na astmę alergiczną w przyszłości – wynika ze szwedzkich badań.
Z kolei zażywanie paracetamolu przez kobietę w ciąży oraz stosowanie antybiotyków w pierwszym miesiącu życia dziecka zwiększają to ryzyko.

Dwie prace na ten temat autorstwa naukowców z Uniwersytetu w Goeteborgu (Szwecja) publikuje pismo „Acta Paediatrica”.

Komplet Glosa – ekskluzywne naczynia emaliowane produkowane przez firmę Emalia Olkusz S.A.

NOMINACJA „ZŁOTY OTIS 2012”, KATEGORIA ZDROWIE NA CO DZIEŃ

Kolekcja Glosa idealnie komponuje się z wnętrzami nowoczesnych i tradycyjnych kuchni oraz trafia w najbardziej wyrafinowane gusta wprowadzając do kuchni kolorystyczny akcent.

Wzmacnianie odporności

Wzmacnianie odporności

Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych. Warto podpowiedzieć pacjentowi, jak zadbać o organizm, by zwiększyć jego naturalną odporność. Nowo narodzony organizm ludzki wyposażony jest wyłącznie w odporność nieswoistą, czyli w ubogi zaczątek układu odpornościowego. Stanowią go jedynie bariery mechaniczne i chemiczne, takie jak: skóra, błony śluzowe, niskie pH żołądka i bakteriobójcze składniki wydzielin np. lizozym w łzach, interferon we krwi, laktoferyna w ślinie. Już na tym etapie ma więc znaczenie proces wzmacniania odporności organizmu i dlatego stosując się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzieci przez pierwszych 6 miesięcy życia powinny być karmione wyłącznie piersią.

Jak zwiększyć laktację?

Jak zwiększyć laktację?

Nie ma wątpliwości, że najlepszym pokarmem dla dziecka w pierwszych miesiącach życia jest mleko matki. Część kobiet rezygnuje jednak z podawania piersi, obawiając się, że ma za mało pokarmu i dziecko jest głodne. Są jednak sposoby, by zwiększyć laktację.

Dzieci karmione piersią rzadziej zapadają na choroby zakaźne układu oddechowego, moczowego, pokarmowego, alergię. W wieku dorosłym są w mniejszym stopniu zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadwaga i otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze. W kobiecym pokarmie znajdują się wszystkie składniki niezbędne dziecku w pierwszych miesiącach życia (wyjątkiem są tylko witaminy D i K, których poziom trzeba uzupełniać). Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią niemowląt przez pierwsze sześć miesięcy życia, a potem wprowadzanie pokarmów uzupełniających (pod osłoną karmienia piersią). Co jednak doradzić kobiecie, która skarży się na problemy z laktacją?

Witaminy dla kobiety w ciąży

Witaminy dla kobiety w ciąży

Wszystko, czego dziecko teraz potrzebuje, dostaje od mamy. Czy jednak wystarczy, że kobieta w ciąży odżywia się zdrowo, czy też powinna przyjmować preparaty z witaminami? A jeśli tak, to które?

Kobieta w ciąży nie może jeść „za dwoje” – powinna jeść „dla dwojga”. To wielka różnica. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko nieznacznie (dopiero w 2. i 3. trymestrze trzeba jeść o 300 kcal więcej niż przed ciążą). A 300 kcal to niewiele – taką wartość kaloryczną mają trzy szklanki chudego mleka lub dwa banany, albo cztery kromki chleba. Znacznie bardziej wzrasta za to zapotrzebowanie przyszłej mamy na składniki odżywcze, m.in. na niektóre witaminy.

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Według obowiązującego prawa, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego charakteryzuje się tym, że – bądź to ze względu na specjalny skład, bądź też sposób przygotowania – wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych.1

Probiotyki - mikroorganizmy do zadań specjalnych

Probiotyki – mikroorganizmy do zadań specjalnych

W przewodzie pokarmowym znajduje się 10 razy więcej drobnoustrojów, niż mamy wszystkich komórek ciała.
Nic dziwnego, że mają one ogromny wpływ na nasz organizm. Szczególne miejsce wśród nich zajmują probiotyki.

Co kryje w sobie  żelowy miś?

Co kryje w sobie żelowy miś? – witaminy dla dzieci

W aptekach można znaleźć wiele preparatów przeznaczonych dla najmłodszych pacjentów. Półki często zapełnione są syropami, tabletkami zawierającymi witaminy, lizakami na odporność, czy też żelkami – postacią leku najbardziej lubianą przez dzieci.

Różne przyczyny alergii

Różne przyczyny alergii

Alergia i związane z nią dolegliwości często utrudniają nam życie, ale warto sobie czasem uświadomić, że jest ona nie tylko dokuczliwą pozostałością naszego dziedzictwa biologicznego, lecz przede wszystkim cennym mechanizmem obronnym.

Mleko po pierwszych urodzinach

Mleko po pierwszych urodzinach

Mleko jest niezbędnym elementem codziennej diety małego dziecka. To doskonałe źródło wapnia, który jest potrzebny do budowania kośćca i zębów. Lepiej jednak, by w drugim roku życia dziecko piło mleko modyfikowane, a nie krowie.

Alergia pokarmowa

Studium przypadku – Alergia pokarmowa

Sześcioletni synek pani H. jest leczony na astmę. Niedawno pani H. przeczytała artykuł o alergii pokarmowej i zaczęła się zastanawiać, czy przyczyną choroby jej dziecka nie jest właśnie reakcja alergiczna na pożywienie. Utwierdziła się w tym przeświadczeniu, gdy jej syn dostał ataku astmy po zjedzeniu jajecznicy. Pani H. postanowiła poddać dziecko testom alergologicznym, które wykazały, że ma on alergię na białko jaja kurzego. Obecnie pani H. jest w ciąży i zastanawia się, czy wyeliminowanie ze swojej diety jajek może wpłynąć prewencyjnie na rozwój alergii u jej nienarodzonego dziecka.

Gdy dziecko jest uczulone

Gdy dziecko jest uczulone

Pojęcie „skaza białkowa” nadal funkcjonuje wśród rodziców. Tyle że rodzice rozumieją je inaczej niż lekarze. Lekarze używają określenia „skaza” w kontekście skazy atopowej. Jest to genetycznie uwarunkowana skłonność do rozwoju alergii na różne czynniki środowiskowe zwane alergenami.

Mleko modyfikowane

Mleko modyfikowane

Ogólnie rzecz biorąc, modyfikacja mleka polega na tym, że staramy się mleko krowie upodobnić do pokarmu kobiecego, co oczywiście jest bardzo trudne i nie do końca możliwe. Głównie polega to na zwiększeniu zawartości laktozy do takich wartości, jakie są w mleku kobiecym oraz zmniejszeniu ilości białka i zmianie proporcji kazeiny do białek serwatkowych tak, by były najbliższe proporcjom występującym w pokarmie kobiecym. Co bardzo ważne, modyfikuje się też tłuszcze, zamieniając tłuszcz mleka na oleje roślinne oraz dodając w odpowiednich proporcjach długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są charakterystyczne dla pokarmu naturalnego, a prawie nie występują w mleku krowim. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu, wzroku i układu odpornościowego.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH