Wzmacnianie odporności

Wzmacnianie odporności

Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych. Warto podpowiedzieć pacjentowi, jak zadbać o organizm, by zwiększyć jego naturalną odporność. Nowo narodzony organizm ludzki wyposażony jest wyłącznie w odporność nieswoistą, czyli w ubogi zaczątek układu odpornościowego. Stanowią go jedynie bariery mechaniczne i chemiczne, takie jak: skóra, błony śluzowe, niskie pH żołądka i bakteriobójcze składniki wydzielin np. lizozym w łzach, interferon we krwi, laktoferyna w ślinie. Już na tym etapie ma więc znaczenie proces wzmacniania odporności organizmu i dlatego stosując się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzieci przez pierwszych 6 miesięcy życia powinny być karmione wyłącznie piersią.

Coraz więcej innowacji

Coraz więcej innowacji

Tradycyjne preparaty przeciwtrądzikowe zawierają zwykle siarkę, wyciągi z roślin, sole miedzi i cynku, alfa-hydroksykwasy (kwas glikolowy i mlekowy). Znane preparaty stosowane do leczenia trądziku i kosmetyki do pielęgnacji skóry trądzikowej usuwają przyczyny trądziku tylko na jakiś czas. Po ich odstawieniu problem zwykle powraca. Skutkiem stosowania takich preparatów są, oprócz łagodzenia objawów choroby, wyjałowienie skóry i jej nadmierne wysuszenie. Kosmetyki opracowane w dziale R&D Adamedu rozwiązują problemy występujące przy stosowaniu tradycyjnych kosmetyków przeciwtrądzikowych – pozwalają przywrócić i utrzymać równowagę skóry.

Mleko na plus

Laktoferyna, bakteriobójcze białko zawarte w mleku i występujące w ludzkich tkankach, może być pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka – informuje “The American Journal of Gastroenterology.”

Chorobę wrzodową żołądka powodują przede wszystkim obecne w nim bakterie Helicobacter pylori. W około 25 procentach przypadków nie udaje się pozbyć bakterii za pomocą antybiotyków.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH