Mleko na plus

Laktoferyna, bakteriobójcze białko zawarte w mleku i występujące w ludzkich tkankach, może być pomocne w leczeniu choroby wrzodowej żołądka – informuje “The American Journal of Gastroenterology.”

Chorobę wrzodową żołądka powodują przede wszystkim obecne w nim bakterie Helicobacter pylori. W około 25 procentach przypadków nie udaje się pozbyć bakterii za pomocą antybiotyków.

Jak wykazały badania Nicoli de Bortoli z uniwersytetu w Pizie, podawanie uzyskanej z krowiego mleka laktoferyny podczas typowej kuracji antybiotykowej nie tylko zwiększa skuteczność leczenia, ale i zapobiega skutkom ubocznym.

Laktoferyna wyłapuje ze środowiska żelazo niezbędne dla bakterii, w ten sposób utrudniając ich rozwój i rozmnażanie. Ponadto białko to zapobiega uodpornieniu się bakterii na antybiotyki.

4.7/5 - (310 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH