Probiotyk – wybieram świadomie

Prawie 50 mln osób na świecie cierpi obecnie na demencję. Zgodnie z opinią ekspertów, liczba ta ma wzrosnąć do prawie 75 mln osób już w 2030 roku. Jak wynika z najnowszych badań, narzędziem pełniącym ochronną rolę w przebiegu zaburzeń poznawczych mogą być probiotyki.

Proces starzenia się przebiega indywidualnie u każdego z nas. U osób w wieku podeszłym notuje się wzrost zachorowania na choroby cywilizacyjne.

Jaki preparat na biegunkę dla dziecka?

Biegunka to bardzo częsty problem u dzieci do 5 roku życia. Rodzice zazwyczaj działają wielokierunkowo. Łączą preparaty przeciwbiegunkowe z odpowiednim nawodnieniem, uzupełnieniem elektrolitów i lekkostrawną dietą. Niestety, ilość dostępnych bez recepty preparatów sprawia, że wybór jest trudny. Czym się kierować i na co zwracać uwagę przy wyborze preparatu na biegunkę?

Radząc sobie z biegunką u dziecka rodzice stosują różne sposoby,

Colosan Ex laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Jakość Roku 2011!

Polfa Tarchomin S.A. uzyskała tytuł JAKOŚĆ ROKU 2011

Kapituła Programu „JAKOŚĆ ROKU” w dniu 24 stycznia 2012 roku, przyznała tytuł JAKOŚĆ ROKU 2011 dla Tarchomińskich Zakładów Farmaceutycznych „Polfa” Spółka Akcyjna.

Eksperci Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. docenili wysokie standardy
działalności Polfy Tarchomin S.A. a szczególnie:

**skuteczną realizację przyjętej polityki jakości;
pozytywny odbiór działalności firmy przez klientów, pracowników oraz otoczenie społeczne;
klarowność stosowanych procedur zapewniających firmie sprawne funkcjonowanie;

Probiotyki - przyjazne bakterie

Probiotyki – przyjazne bakterie

Nieprawidłowy stan flory bakteryjnej może sprzyjać wielu chorobom, nie tylko przewodu pokarmowego, ale też nawracającym infekcjom czy nawet atopowemu zapaleniu skóry.

Probiotyki (z grec. pro bios – dla życia) to preparaty zawierające wystarczającą ilość żywych, ściśle zdefiniowanych mikroorganizmów, które poprzez implantację lub kolonizację wpływają korzystnie na mikroflorę określonego obszaru organizmu. Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz drożdże, np. Saccharomyces boulardii.
Dany szczep bakterii możemy uznać za probiotyczny jeśli spełnia następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest oporny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność do kolonizacji jelita, wykazuje antagonistyczne działanie wobec różnych drobnoustrojów patogennych przewodu pokarmowego i wywiera pozytywny wpływ na metabolizm gospodarza.

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Warto pamiętać, by pacjentom stosującym antybiotyki, proponować osłonę w postaci odpowiednich probiotyków.

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które podawane w kontrolowanych ilościach, poprawiają równowagę mikrobiologiczną, przede wszystkim w przewodzie pokarmowym człowieka. Preparaty te mogą zawierać izolowany szczep bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium lub Saccharomyces) lub mieszankę wielu szczepów.

Substancje wzmacniające odporność

Substancje wzmacniające odporność

Zmiana trybu życia, zanieczyszczenie powietrza, stres, nieracjonalna antybiotykoterapia spowodowały, że wiele mechanizmów obronnych organizmu zostało osłabionych. Dlatego należy zadbać o profilaktykę. Najprostszymi elementami odporności są naturalne bariery fizyczne, które zapobiegają wnikaniu obcych patogenów do wnętrza organizmu (np. skóra).

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Jogurtowe bakterie chronią jelita podczas radioterapii

Probiotyczne bakterie, podobne jak w jogurcie, chronią jelita myszy przed uszkodzeniem przez promieniowanie jonizujące – informuje pismo „Gut”.

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazali, że podawany myszom probiotyk, zawierający bakterie kwasu mlekowego – między innymi Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) – w dużej mierze chroni nabłonek jelita przed działaniem promieniowania jonizującego.

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Czy bakterie mogą nam pomóc w walce z chorobotwórczymi organizmami atakującymi układ moczowo-płciowy? Tak! Zastosowanie robiotyków ginekologicznych pomoże nam pozbyć się nieproszonych gości i ułatwi powrót do zdrowia.

Wzmacnianie odporności

Wzmacnianie odporności

Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych. Warto podpowiedzieć pacjentowi, jak zadbać o organizm, by zwiększyć jego naturalną odporność. Nowo narodzony organizm ludzki wyposażony jest wyłącznie w odporność nieswoistą, czyli w ubogi zaczątek układu odpornościowego. Stanowią go jedynie bariery mechaniczne i chemiczne, takie jak: skóra, błony śluzowe, niskie pH żołądka i bakteriobójcze składniki wydzielin np. lizozym w łzach, interferon we krwi, laktoferyna w ślinie. Już na tym etapie ma więc znaczenie proces wzmacniania odporności organizmu i dlatego stosując się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzieci przez pierwszych 6 miesięcy życia powinny być karmione wyłącznie piersią.

Produkty mleczne wspomagają organizm

Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Alergie a kwasy omega-3

Alergie a kwasy omega-3

Naukowcy odkryli wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii skórnej bądź astmy.

Probiotyki

Probiotyki

Do walki z bakteriami chorobotwórczymi organizm przystosował m.in. pożyteczne mikroorganizmy, tworzące mikroflorę pokrywającą nabłonek przewodu pokarmowego. Przy nawracających infekcjach warto zatem przyjmować preparaty probiotyczne. Probiotyki przyjmowane doustnie w postaci suplementów diety mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ poprawiają równowagę endogenną mikroflory jelitowej. Wśród bakterii probiotycznych wyróżniamy m.in.: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, a także Saccharomyces boulardii (drożdże).

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Częstym problemem osób wyjeżdżających do krajów o niższym standardzie sanitarnym jest biegunka podróżnych. Jest to zespół objawów spowodowanych zakażeniem przewodu pokarmowego. Występuje nawet u 20-50 proc. turystów podróżujących do krajów Afryki, Ameryki Łacińskiej, Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. W przeciwieństwie do zwykłych biegunek pochodzenia wirusowego, z którymi mamy do czynienia na co dzień, biegunka podróżnych (diarrhoea viatorum) najczęściej występuje przy zakażeniu bakteryjnym (prawie 80 proc.). Prawie jedna trzecia z nich wywołana jest przez enterotoksyczne szczepy Escherichia coli (ETEC). Rzadziej biegunkę powodują inne bakterie (np. Campylobacter, Salmonella), wirusy i pierwotniaki.

Choroby kobiece

Choroby kobiece

Strefy intymne są bardzo delikatną, wrażliwą i skłonną do podrażnień częścią kobiecego ciała. Niemal każda kobieta od czasu do czasu doświadcza takich dolegliwości, jak upławy, nieprzyjemny zapach, swędzenie, pieczenie czy suchość pochwy. Okres letni to czas, kiedy szczególnie trudno o zachowanie doskonałej higieny miejsc intymnych. W upalne dni skóra negatywnie reaguje na wysoką temperaturę, a syntetyczne kostiumy kąpielowe nie pozwalają jej oddychać. Dodatkowe zagrożenia to wizyty na publicznych kąpieliskach, korzystanie z natrysków, saun i łaźni. Warto także pamiętać, że używając wilgotnych ręczników i gąbek można narazić się na kontakt z niebezpiecznymi drożdżakami i bakteriami, które wywołują groźne infekcje. Nadmierna wilgotność i przegrzanie okolic narządów moczowo-płciowych sprzyja poważnym schorzeniom.

Profilaktyka zakażeń dróg moczowych

Profilaktyka zakażeń dróg moczowych

Zakażenia dróg moczowych to bez wątpienia wstydliwy problem dla kobiet. Niechętnie o tym mówią, bagatelizują objawy, nie zdając sobie sprawy, że mogą prowadzić one do poważnych schorzeń.

Osłona w antybiotykoterapii

Osłona w antybiotykoterapii

W wyniku stosowania antybiotyków zaburzeniu ulega równowaga flory bakteryjnej organizmu, co wiąże się z możliwością wystąpienia pewnych dolegliwości, w tym żołądkowo-jelitowych. W zapobieganiu im mogą być pomocne probiotyki.
Jeśli lekarz zalecił antybiotykoterapię, oznacza to, że jest ona naprawdę konieczna w leczeniu danej dolegliwości. Lekarz zawsze rozważa, jakie postępowanie jest korzystniejsze dla pacjenta. Wypisuje receptę na antybiotyk tylko wtedy, kiedy jest on potrzebny. Mimo to wiele osób obawia się działań niepożądanych związanych z przyjmowaniem antybiotyków. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele preparatów, które mogą łagodzić niektóre następstwa tej terapii.

Probiotyki w leczeniu AZS

Probiotyki w leczeniu AZS

Atopowe zapalenie skóry jest jedną z najczęściej występujących chorób skóry. Coraz więcej badań wskazuje na to, że zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu tego schorzenia mogą pomóc niektóre probiotyki.

Probiotyki - mikroorganizmy do zadań specjalnych

Probiotyki – mikroorganizmy do zadań specjalnych

W przewodzie pokarmowym znajduje się 10 razy więcej drobnoustrojów, niż mamy wszystkich komórek ciała.
Nic dziwnego, że mają one ogromny wpływ na nasz organizm. Szczególne miejsce wśród nich zajmują probiotyki.

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

Z suplementami trzeba ostrożnie

Z suplementami trzeba ostrożnie

Przede wszystkim jest nam potrzebna wiedza o prawidłowym odżywianiu, a nie suplementy. Przy odpowiednim żywieniu przeciętnie zdrowej osobie nie są one potrzebne. Zaplanowanie dziennej diety, uwzględniającej wszystkie niezbędne substancje, wcale nie jest trudne. Powinniśmy zdrowo się odżywiać już od kołyski, bo w wieku 30, 40 czy 50 lat w naszym organizmie już zaszły pewne zmiany, których nie cofniemy, chociaż możemy je spowolnić.
Oczywiście, są sytuacje, kiedy warto przyjmować niektóre preparaty, np. po infekcjach lub długotrwałej gorączce, po zbiegach chirurgicznych, gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Powinny je też przyjmować osoby, które cierpią na choroby związane z pewnymi ograniczeniami dietetycznymi.

Ochrona jelit

Ochrona jelit

Zakażenia wirusowe i bakteryjne, antybiotykoterapia i nieodpowiednia dieta to główne przyczyny biegunki. Ta wstydliwa i bolesna dolegliwość to sygnał, że układ pokarmowy nie działa prawidłowo. Aby usprawnić jego pracę, warto sięgać po prebiotyki.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH