Słodki sposób na próchnicę

Likorycydyna i likoryzoflawan A – substancje znajdujące się w korzeniach lukrecji – silnie hamują rozwój dwóch rodzajów bakterii bytujących w jamie ustnej, które są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy oraz paradontozy.

Do takich wniosków doszedł zespół naukowców z Kanady, Niemiec i Stanów Zjednoczonych. Lukrecja powszechnie jest stosowana np. w chińskiej medycynie ludowej oraz przy produkcji słodyczy. Zawiera w sobie glicyryzynę, związek, który jest słodszy niż cukier.

Higiena jamy ustnej a odporność organizmu

Według najnowszych badań, regularne mycie zębów poważnie niweluje ryzyko powstawania bakteryjnych chorób układu oddechowego. Amerykańscy naukowcy z Yale University School of Medicine doszli do takich wniosków, po przebadaniu szpitalnych przypadków zapalenia płuc.

Szczepionka przeciw HPV

Szczepionka przeciw HPV

Szczepionka przeciw HPV jest refundowana częściowo lub całkowicie już w ponad 30 krajach. W Polsce Agencja Ochrony Technologii Medycznych wydała rekomendację, by ze środków publicznych nie finansować tych szczepień. Czy inwestowanie w tę metodę prewencji raka naprawdę się nie opłaca?

Mikrobiom rulez!

Mikrobiom rulez!

Kto rządzi światem? Wszechmocni ludzie? Czy może raczej… maleńkie bakterie? Rzeczywistość okazuje się bardziej skomplikowana niż niejeden film since fiction.

Oglądałam niedawno film z Keanu Reevesem, i choć nie był to „Matrix I”, ja i tak miałam poczucie deja vu. Film opowiadał o świecie, w którym pojawia się wysłannik innej, niezwykle zaawansowanej technicznie cywilizacji, która okazuje się cywilizacją… mikroorganizmów. Film był naszpikowany suspensami i nieoczekiwanymi zwrotami akcji. Po to, by uświadomić nędznej, ludzkiej cywilizacji – reprezentowanej przez młodą i ambitną panią mikrobiolog, jej synka, panią sekretarz stanu USA i pewnego starego noblistę – iż to nie my „dzielimy i rządzimy” w naszym najpiękniejszym ze światów. Bo nasza cywilizacja też jest, nomen omen, mikrocywilizacją. Wobec niszczycielskiej mocy kosmicznych mikrobów stępiły się ostrza najnowocześniejszych technologii, którymi dysponujemy…

Muszka buduje system fortyfikacji

Muszka buduje system fortyfikacji

Czy muszka owocowa może bronić się przed drobnoustrojami chorobotwórczymi podobnie jak człowiek? Okazuje się, że tak. I za odkrycie tego, zdawałoby się, prostego faktu właśnie przyznano Julesowi Hoffmannowi Nagrodę Nobla z zakresu medycyny.

Na tym najlepszym ze światów istnieje więcej niż jeden rodzaj stworzeń. Z tego właśnie powodu można obserwować odwieczne i ciągle zmieniające się współzawodnictwo o… „papu” i miejsce do życia. Zwie się to walką o byt. Walka staje się siłą kształtującą miliardy różnorodnych relacji pomiędzy owymi stworzeniami. Wiele spośród tych związków kończy się „inwazją” jednego z rodzajów stworzeń na inny.

Kiedy bolą zatoki

Kiedy bolą zatoki

Zapalenia zatok nie należy bagatelizować. Najlepiej od razu leczyć pierwsze objawy choroby. Bo zlekceważone, mogą doprowadzić do poważnych powikłań albo zamienić się w stan przewlekły.

Zatoki przynosowe stanowią bardzo ważny element górnych dróg oddechowych. Są one ściśle powiązane z jamą nosa – zarówno anatomicznie, jak i funkcjonalnie. Dlatego wszystkie procesy chorobowe dotyczące nosa (infekcyjne – np. przeziębienie, i nieinfekcyjne – np. alergia wziewna) w mniejszym lub większym stopniu oddziałują na zatoki. Doprowadzają w ich obrębie do patologii. Z kolei lokalizacja zatok w obrębie czaszki decyduje o rozmieszczeniu i charakterze dolegliwości związanych z ich schorzeniami.

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Probiotyki a biegunka poantybiotykowa

Warto pamiętać, by pacjentom stosującym antybiotyki, proponować osłonę w postaci odpowiednich probiotyków.

Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które podawane w kontrolowanych ilościach, poprawiają równowagę mikrobiologiczną, przede wszystkim w przewodzie pokarmowym człowieka. Preparaty te mogą zawierać izolowany szczep bakterii (np. Lactobacillus, Bifidobacterium lub Saccharomyces) lub mieszankę wielu szczepów.

niebezpieczenstwa wspolczesnej antybiotykoterapii

Niebezpieczeństwa współczesnej antybiotykoterapii

Antybiotyki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z innymi lekami. Dlatego warto uczulać na to pacjentów przychodzących do apteki.

Wynalezienie i zastosowanie antybiotyków w terapii chorób wywoływanych przez drobnoustroje bez wątpienia było jednym z największych osiągnięć medycznych XX wieku. Aby jednak terapia okazała się skuteczna i bezpieczna, konieczne jest rozważenie możliwości wystąpienia działań niepożądanych oraz analiza prawdopodobnych interakcji lekowych. Bo cały czas trzeba pamiętać, że antybiotyki i chemioterapeutyki to substancje o potencjalnie toksycznym działaniu.

koniec antybiotykow

Koniec antybiotyków?

Stosowanie antybiotyków przy infekcjach wirusowych doprowadziło do tego, że coraz więcej bakterii jest lekoopornych. Co więcej, bakterie uodparniają się szybciej, niż powstają nowe leki.

Wynalazca antybiotyków – Aleksander Fleming – wygłaszając w 1945 roku w Sztokholmie wykład z okazji przyznania jemu i jego współpracownikom Nagrody Nobla, podzielił się ze słuchaczami proroczą wizją. Wspomniał o tym, że nieświadomi ludzie, niefrasobliwie wystawiając bakterie na zbyt małe dawki antybiotyków, mogą łatwo uczynić je opornymi.

Antybiotykooporność to problem globalny

Bakterie oporne na działanie antybiotyków mogą przemieszczać się po świecie, przenosząc się np. w żywności czy w ludzkich organizmach. Dlatego potrzebna jest międzynarodowa strategia walki z lekkoopornością – podkreślali uczestnicy konferencji, która odbywała się w Warszawie od 23 do 25 listopada.

W Warszawie spotkali się zaproszeni przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przedstawiciele krajów UE i kandydujących do UE, a także reprezentanci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Probiotyki – sprzymierzeńcy kobiet

Czy bakterie mogą nam pomóc w walce z chorobotwórczymi organizmami atakującymi układ moczowo-płciowy? Tak! Zastosowanie robiotyków ginekologicznych pomoże nam pozbyć się nieproszonych gości i ułatwi powrót do zdrowia.

Nowa żywność (część 3)

Nowa żywność (część 3)

W poprzednim artykule przybliżyliśmy schemat procedury uproszczonej, zasad znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności. W niniejszej części przedstawiamy przykłady produktów o statusie nowej żywności. Najbardziej znanym przykładem produktu o statusie nowej żywności na polskim rynku jest sok z owoców Morinda citrifolia, czyli sok z owoców noni. Najczęściej jest on wprowadzany do obrotu jako suplement diety.

Nowa żywność (część 2)

Nowa żywność (część 2)

W poprzedniej części przedstawiliśmy definicję nowej żywności oraz pełną procedurę autoryzacji wprowadzenia jej do obrotu. W niniejszym artykule przybliżamy schemat procedury uproszczonej, zasady znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności.

Choroby skóry u dzieci

Choroby skóry u dzieci

Skóra dziecka wykazuje odmienność w stosunku do skóry dojrzałego człowieka – nie ma jeszcze dobrze wykształconych mechanizmów obronnych, dlatego jest bardziej wrażliwa, podatna na działanie czynników fizycznych (promieniowanie UV), mechanicznych (podrażnienia, urazy), chemicznych (środki kosmetyczne), a także na wnikanie drobnoustrojów.Prawidłowe pH skóry wynosi 5,5-6 i ma za zadanie chronić organizm przez wnikaniem bakterii, dlatego błędem jest intensywne mycie skóry dzieci zasadowymi mydłami, które powodują podniesienie pH i utratę właściwości obronnych. Skóra dziecka wymaga specjalnej pielęgnacji i ochrony ze względu na swoją wrażliwość i delikatność.

Kłopoty z zatokami

Kłopoty z zatokami

Zapalenie zatok bardzo często pojawia się w wyniku nieżytu nosa lub gardła. Towarzyszą mu ból, gęsta wydzielina, podwyższona temperatura ciała. Na rynku jest wiele preparatów, które mogą pomóc w zniesieniu nieprzyjemnych dolegliwości.

Nowa żywność - specyficzny status środka spożywczego  (część 1)

Nowa żywność – specyficzny status środka spożywczego (część 1)

Pojęcie „nowa żywność” (lub „nowy składnik żywności”) to specyficzny status, jaki może posiadać zarówno środek spożywczy (bądź jego składnik) ogólnego spożycia, środek spożywczy wzbogacany, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
jak również suplement diety.

Odkażające światło

**Naukowcy z Glasgow w Szkocji opracowali system, który pomoże unicestwiać superbakterie szpitalne, np. gronkowca złocistego.**

Nowatorska technika umożliwia odkażanie powietrza przy użyciu strumienia światła widzialnego o wysokim stężeniu i wąskim spektrum (High Intensity Narrow Spectrum). Uzyskane oświetlenie ma kolor niebieskawofioletowy, ale naukowcom udało się przekształcić je w ten sposób, aby miało ciepłą białą barwę i dzięki temu mogło być wykorzystywane w szpitalach jako standardowe oświetlenie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH