Słodki sposób na próchnicę

Likorycydyna i likoryzoflawan A – substancje znajdujące się w korzeniach lukrecji – silnie hamują rozwój dwóch rodzajów bakterii bytujących w jamie ustnej, które są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy oraz paradontozy.

Do takich wniosków doszedł zespół naukowców z Kanady, Niemiec i Stanów Zjednoczonych. Lukrecja powszechnie jest stosowana np. w chińskiej medycynie ludowej oraz przy produkcji słodyczy. Zawiera w sobie glicyryzynę, związek, który jest słodszy niż cukier.

W chińskiej medycynie, lukrecję stosuje się np. w dolegliwościach układy pokarmowego oraz terapii chorób wątroby. Przy spożywaniu produktów z lukrecją należy jednak pamiętać, iż zawarte w niej związki mogą wchodzić w interakcje z zażywanymi w tym samym okresie lekami, przez co obniżać ich skuteczność.

4.6/5 - (341 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH