Badania nad przyczynami raka trzustki

Serwis „BBC News/Health” poinformował, że według ostatnich badań zjadanie jednej kiełbaski dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Badania te zostały przeprowadzone przez szwedzki Karolinska Institutet. Dotyczyły wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka trzustki.

Wyniki analizy badań blisko siedmiu tysięcy poddanych im pacjentów wykazały, że dzienne spożycie każdych 50 gram bekonu lub kiełbasy zwiększa aż o 19 proc. ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki. Jednak biorąc pod uwagę fakt, iż nowotwór ten jest stosunkowo rzadko wykrywany, te 19 proc. to stosunkowo niewiele. Znacznie bardziej ryzyko zwiększa np. palenie tytoniu.
Według statystyk, rak trzustki dotyka jednego na 77 mężczyzn i jedną na 79 kobiet.

4.7/5 - (111 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH