Badania nad przyczynami raka trzustki

Serwis „BBC News/Health” poinformował, że według ostatnich badań zjadanie jednej kiełbaski dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Badania te zostały przeprowadzone przez szwedzki Karolinska Institutet. Dotyczyły wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka trzustki.

Etykiety produktów spożywczych

Etykiety produktów spożywczych

Dbasz o zdrową dietę, więc starasz się kupować zdrowe produkty. Jak rozpoznać te najbardziej wartościowe i nie dać się nabić producentom w butelkę? Po prostu uważnie czytaj etykiety!Producenci żywności często stosują chwyty marketingowe, aby zwiększyć sprzedaż. Wiedzą, że produkty reklamowane jako zdrowsze i tańsze, podane w atrakcyjnym opakowaniu przyciągają uwagę klientów. Dlatego musisz być czujna i czytać nie tylko to, co jest napisane dużymi literami, ale też drobnym drukiem.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Jogurtowe bakterie chronią jelita podczas radioterapii

Probiotyczne bakterie, podobne jak w jogurcie, chronią jelita myszy przed uszkodzeniem przez promieniowanie jonizujące – informuje pismo „Gut”.

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazali, że podawany myszom probiotyk, zawierający bakterie kwasu mlekowego – między innymi Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) – w dużej mierze chroni nabłonek jelita przed działaniem promieniowania jonizującego.

Produkty mleczne wspomagają organizm

Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

Złodziej kości

Mleko i jego przetwory, ryby morskie oraz zielone warzywa to najważniejsze składniki diety zdrowej dla kości – podkreślają lekarze i dietetycy.

Osteoporoza jest przewlekłą chorobą, która charakteryzuje się spadkiem masy i gęstości tkanki kostnej i zanikaniem jej struktury. W rezultacie zwiększa się łamliwość kości.

Choroba ta najczęściej zdarza się u kobiet po 50. roku życia, które przeszły menopauzę i z tej przyczyny mają znacznie obniżony poziom hormonów płciowych. Osteoporoza występuje też u jednego na pięciu mężczyzn – częściej, niż rak prostaty.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH