Ekstrakty z ziół pomagają zwalczać giardiozę

Ekstrakty z oregano i tymianku są substancjami skutecznie powstrzymującymi rozwój giardiozy. Ich właściwości w leczeniu tego schorzenia dowiedli badacze z uniwersytetu w Coimbrze (Portugalia).

Jak poinformował przedstawiciel Centrum Farmaceutycznego na Wydziale Farmaceutycznym uniwersytetu w Coimbrze, prowadzone w okresie pięciu lat badania nad zastosowaniem ekstraktów roślinnych w zwalczaniu giardiozy przyniosły najlepsze efekty w przypadku oregano oraz tymianku.

Zgaga i nadkwaśność - przyczyny i leczenie

Zgaga i nadkwaśność – przyczyny i leczenie

Zgaga występuje okresowo nawet u 20 proc. populacji. Nadmiar pokarmu, mocna kawa, alkohol, papierosy oraz ostro przyprawione pokarmy pobudzające wydzielanie kwasu żołądkowego, to często lekceważone czynniki wywołujące zgagę. Jest ona objawem choroby refluksowej przełyku.

Cynamon a zdrowie

Cynamon a cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 jest chorobą o złożonym obrazie. Z jednej strony wymaga starannego leczenia, z drugiej – odpowiedniego trybu życia i diety. Niewiele osób wie, że przydatne mogą tu być również preparaty z cynamonowca.

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.

Zgaga i nadkwaśność

Zgaga i nadkwaśność

Nieregularny i stresujący tryb życia w połączeniu z niezdrową dietą negatywnie wpływają na zdrowie i powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej są to nadkwaśność żołądka i zgaga.

Odżywianie w chorobach wątroby

Odżywianie w chorobach wątroby

Wśród „żywieniowych” przyczyn wywołujących choroby wątroby można wymienić nadmierne spożycie alkoholu, tłuszczów i węglowodanów prostych – czyli główne błędy żywieniowe Polaków.

Wszystkie choroby wątroby charakteryzują się zaburzeniami metabolizmu białkowego, upośledzeniem tolerancji węglowodanów i wchłaniania tłuszczów. Obserwowane są niedobory witamin A, D, z grupy B i C, a także magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia.

Jedz i bądź zdrów!

Jedz i bądź zdrów!

Wszystko wskazuje na to, że rarytasy polskiej kuchni lepiej jeść tylko od święta. Jeśli chcemy przedłużyć sobie życie, musimy przestawić się na dietę śródziemnomorską.

Święta smacznie i zdrowo

Święta smacznie i zdrowo

Zdrowie rodziny zaczyna się w kuchni. Niestety grzeszki dietetyczne najczęściej popełniamy w święta. Warto poświęcić chwilę, aby przejrzeć świąteczne menu i dopracować je tak, aby pozostało tradycyjne, a jednocześnie było zdrowe.

menu dla nerek

Menu dla nerek

Dieta oparta na zaleceniach lekarzy i dietetyków jest najlepszą profilaktyką przeciwko chorobom nerek, nawrotom kamicy nerkowej. Co jeść, co ograniczyć, a z czego zupełnie zrezygnować, aby zadbać o swoje nerki, a przede wszystkim zatrzymać tworzenie się kamieni?

Kiedy pali i piecze

Kiedy pali i piecze

Po pysznym smażonym posiłku czujesz, że dopadła cię niestrawność – odbija ci się, odczuwasz pieczenie i ból w gardle. Przez męczące palenie w przełyku masz wrażenie, że za chwilę zaczniesz zionąć ogniem. Te nieprzyjemne objawy to zgaga. Podpowiemy ci, jak sobie z nią poradzić.

Dieta w terapii nowotworów

Dieta w terapii nowotworów

Po operacji, gdy chory może już jeść, jego dieta musi być jak najlepiej zbilansowana. Posiłki powinny być małe objętościowo, podawane regularnie i z odpowiednią częstotliwością (nawet 6-8 razy dziennie), w odstępach nie większych niż dwie godziny. Nie mogą być ciężkostrawne, tłuste i zbyt słodkie. Należy podawać pełnowartościowe białko, tłuszcze pochodzenia roślinnego bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany złożone oraz witaminy i składniki mineralne. Jeśli więc pacjent nie może jeść warzyw na surowo, to najlepiej gotować je na parze, bo wtedy tracą najmniej witamin. Jeśli nie je owoców, można wyciskać z nich sok i podawać rozcieńczony wodą. Warto wzbogacać posiłki, dodając zmielone mięso, ryby, sery twarogowe lub rozdrobnione jajko, drobne, ugotowane do miękkości kasze, makaron i ryż.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH