Właściwe odżywianie wzmocni efekty treningu!

Informacje, jakie otrzymujemy z różnych źródeł na temat prawidłowego żywienia, mogą przyprawiać o ból głowy. Jeść węglowodany, bo są potrzebne jako energia na trening, czy też nie, bo od nich przytyjemy? Ile białka powinno znaleźć się w diecie aktywnego nastolatka? Jaką rolę odgrywa tłuszcz, a jakie znaczenie mają antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach?

Węglowodany –

Składniki skórki jabłek hamują chorobę zapalną jelit

Spożywanie polifenoli zawartych w skórce jabłka hamuje aktywność komórek odporności, które biorą udział w rozwoju choroby zapalnej jelit – wynika z pracy, którą publikuje specjalistyczne pismo „Journal of Leukocyte Biology”.

U myszy, które otrzymywały dawkę tych związków, udało się złagodzić zapalenie jelit o podłożu autoagresywnym.

Ligunin® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Arthroblock® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Flexagen™ laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Czarna herbata a serce

Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.

Najlepsza dieta?

Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.

Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.

Czy mleko szkodzi?

Czy mleko szkodzi?

Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.

Tylko dla mężczyzn

Tylko dla mężczyzn

Mężczyźni, wcześniej niż kobiety, są zagrożeni miażdżycą i zawałem serca, natomiast w znacznie późniejszym wieku grozi im osteoporoza. Czego mężczyznom brakuje w diecie?

Wszystkie potrzebne składniki odżywcze organizm powinien otrzymywać wraz z prawidłową i urozmaiconą dietą. Praktyka pokazuje, że większą szansę na realizację tego zalecenia mają kobiety. Bo to one częściej niż mężczyźni, odpowiadają za przygotowywanie posiłków. Poza tym widać wyraźne różnice (ze względu na płeć) w sposobie odżywiania. Kobiety jedzą więcej owoców i warzyw, mężczyźni wolą tłuszcze i mięso (wieprzowina, wołowina). Kobiety i mężczyźni mają inne ilości tkanki tłuszczowej i inne jej rozmieszczenie. Powoduje to zróżnicowane zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy.

Substancje wzmacniające odporność

Substancje wzmacniające odporność

Zmiana trybu życia, zanieczyszczenie powietrza, stres, nieracjonalna antybiotykoterapia spowodowały, że wiele mechanizmów obronnych organizmu zostało osłabionych. Dlatego należy zadbać o profilaktykę. Najprostszymi elementami odporności są naturalne bariery fizyczne, które zapobiegają wnikaniu obcych patogenów do wnętrza organizmu (np. skóra).

Uroda w czasie ciąży

Uroda w czasie ciąży

Zmiany hormonalne, jakie zachodzą w organizmie kobiety ciężarnej, powodują przyspieszenie przemiany materii, zaburzenia krążenia krwi oraz przyrost masy ciała. Nie pozostaje to bez konsekwencji dla samopoczucia i wyglądu. Zdrowa kobieta, aktywna fizycznie, spędzająca dużo czasu na świeżym powietrzu, która właściwie się odżywia i prawidłowo przyswaja dostarczone produkty, nie wymaga uzupełniania witamin i mikroelementów. Jednak czas oczekiwania na potomstwo – stawia dodatkowe wymagania w zakresie zapotrzebowania na substancje odżywcze.

Ochrona oczu

Ochrona oczu

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia.

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Ochrona oczu przed promieniowaniem UV

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia. Promieniowanie słoneczne stanowi źródło energii do reakcji powstawania wolnych rodników. Im większa jest energia promieniowania, tym łatwiej dochodzi do rozerwania wiązań chemicznych i powstawania niebezpiecznych produktów. Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*).

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Sekrety DHEA

Sekrety DHEA

Od wielu lat uważa się, że w procesie starzenia istotną rolę odgrywają postępujące wraz z wiekiem niedobory hormonalne, czyli menopauza u kobiet i andropauza u mężczyzn. Ostatnio jednak najwięcej uwagi poświęca się obniżającemu się wraz z wiekiem stężeniu DHEA.

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Dieta może zapobiec wielu nowotworom

Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Rola aronii w chorobach układu krążenia

Wyniki badań naukowych dowodzą, że bioflawonoidy – przeciwutleniacze zawarte w aronii – pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.

Czego organizm potrzebuje zimą?

Czego organizm potrzebuje zimą?

Krótkie dni, temperatura poniżej zera i długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach… Tak wygląda zimowa rzeczywistość w naszym klimacie. Nie sprzyja ona aktywności fizycznej i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na choroby. Zima nie musi być jednak okresem ciągłych infekcji.

Jak uniknąć zawału?

Jak uniknąć zawału?

Ponad milion Polaków ma zdiagnozowaną chorobę wieńcową, a około 100 tysięcy osób rocznie ma zawał serca. Styl życia, nawyki i przyjmowane leki mają istotne znaczenie w profilaktyce zawału.

Wieloletnie badania pozwoliły na określenie podstawowych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Są to m.in.: wiek, płeć męska, obciążenia dziedziczne, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadwaga, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.

Siła aronii

Siła aronii

Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.

Jak mądrze wzmacniać organizm?

Jak mądrze wzmacniać organizm?

Kiedy jesień atakuje zmienną pogodą, układ odpornościowy musi się napracować, aby zwalczyć wirusy i bakterie. Aby go wspomóc, wprowadź zmiany w swoim menu i posiłkuj się preparatami z apteki.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH