Borówka – eliksir młodości?
Borówka pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, regeneruje mózg i układ nerwowy, a także działa na dobry wzrok i młody wygląd skóry.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, borówka, dobry wzrok, działanie antynowotworowe | Uncategorized |
Borówka pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, regeneruje mózg i układ nerwowy, a także działa na dobry wzrok i młody wygląd skóry.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, białka, dieta, owoce, sport, tłuszcze, warzywa, węglowodany | Aktualności, Dietetyka, Informacje |
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, badania naukowe, choroby nowotworowe, crohn, jabłka, nieswoiste zapalenie jelit, polifenole, rozwój, układ odpornościowy, układ pokarmowy | Informacje |
Spożywanie polifenoli zawartych w skórce jabłka hamuje aktywność komórek odporności, które biorą udział w rozwoju choroby zapalnej jelit – wynika z pracy, którą publikuje specjalistyczne pismo „Journal of Leukocyte Biology”.
U myszy, które otrzymywały dawkę tych związków, udało się złagodzić zapalenie jelit o podłożu autoagresywnym.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, dieta, dojrzała kobieta, działania niepożądane, estrogeny, fitoestrogeny, fitohormony, hormony, kobieta, konsultacje lekarskie, leczenie hormonalne, Nagroda Profesorów Farmacji, niedobór, producenci leków, przeciwwskazania, rynek farmaceutyczny, Schorzenia układu krążenia i serca, senior, środki antykoncepcyjne, suplementy diety, wolne rodniki, zanieczyszczenie środowiska | Farmacja, Informacje |
Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, chondroityna, dieta, Glukozamina, imbir, kadzidłowiec, kwas hialuronowy, Nagroda Profesorów Farmacji, niedobór, powięzi, producenci leków, rynek farmaceutyczny, ścięgna, stawy, suplementy diety, Wiązadła, witamina C, wolne rodniki, zapalenie stawów | Farmacja, Informacje |
Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, chrząstka, fosfor, kolagen, kości, magnez, mangan, miedź, Nagroda Profesorów Farmacji, rynek farmaceutyczny, ścięgna, stawy, suplementy diety, witamina B6 (pirydoksyna), witamina C, witaminy i minerały | Farmacja, Informacje |
Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, badania naukowe, bioflawonoidy, choroby nowotworowe, ciśnienie tętnicze, cynk, fluor, herbata, magnez, potas, rośliny, senior, układ odpornościowy, witamina A (beta-karoten), witamina B1 (tiamina), witamina b2 (ryboflawina), witamina C, witamina E, witamina K, witaminy i minerały, żelazo, zioła | Dietetyka |
Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.
Autor Na Zdrowie | alkohol, antyoksydanty, choroby nowotworowe, dieta, oliwki, promieniowanie ultrafioletowe (UV), rośliny, Schorzenia układu krążenia i serca, stres, warzywa i owoce, wino, zanieczyszczenie środowiska, zboża, zdrowa żywność | Dietetyka |
Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?
Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze przeprowadzili badania, z których wynika, że szczególnie silnie powstawaniu nowotworów i chorobom układu krążenia przeciwdziałają antyoksydanty, czyli związki chemiczne znajdujące się w naturalnych produktach roślinnych.
Z tego tez powodu szczególnie polecaną jest dieta śródziemnomorska. Typowe dla tej diety oliwa z oliwek, warzywa, owoce, jak także wino i zboża zawierają w sobie wysokie dawki tych drogocennych przeciwutleniaczy.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, białko, cholesterol, dorośli, dzieci, enzymy, fosfor, hormony, Justyna Marszałkowska, kości, laktoza, magnez, mleko, nadciśnienie, nadwaga, niemowlę, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, potas, składniki odżywcze, sód, tłuszcze, witaminy i minerały, zwierzęce tłuszcze nasycone | Dietetyka |
Zwolenników picia mleka jest mniej więcej tylu, co jego przeciwników. Pierwsi podkreślają ogromne odżywcze zalety tego produktu, drudzy sygnalizują negatywne konsekwencje jego spożywania. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, choroby nowotworowe, cynk, dieta, Iwona Wawer, Koenzym Q10 (ubichinon), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas eikozapentaenowy (EPA), likopen, mężczyźni, miażdzyca, mięso, mikroelementy, niedobór, osteoporoza, prostata, resveratrol, selen, senior, suplementy diety, szkorbut, tłuszcze, warzywa i owoce, witamina C, zawał | Dietetyka |
Mężczyźni, wcześniej niż kobiety, są zagrożeni miażdżycą i zawałem serca, natomiast w znacznie późniejszym wieku grozi im osteoporoza. Czego mężczyznom brakuje w diecie?
Wszystkie potrzebne składniki odżywcze organizm powinien otrzymywać wraz z prawidłową i urozmaiconą dietą. Praktyka pokazuje, że większą szansę na realizację tego zalecenia mają kobiety. Bo to one częściej niż mężczyźni, odpowiadają za przygotowywanie posiłków. Poza tym widać wyraźne różnice (ze względu na płeć) w sposobie odżywiania. Kobiety jedzą więcej owoców i warzyw, mężczyźni wolą tłuszcze i mięso (wieprzowina, wołowina). Kobiety i mężczyźni mają inne ilości tkanki tłuszczowej i inne jej rozmieszczenie. Powoduje to zróżnicowane zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy.
Autor Na Zdrowie | antybiotyki, antyoksydanty, Artur Rakowski, betaglukan, bioflawonoidy, mikroelementy, olej z wątroby rekina, probiotyki, profilaktyka, stres, styl życia, układ odpornościowy, witaminy i minerały, zanieczyszczenie środowiska | Farmacja |
Zmiana trybu życia, zanieczyszczenie powietrza, stres, nieracjonalna antybiotykoterapia spowodowały, że wiele mechanizmów obronnych organizmu zostało osłabionych. Dlatego należy zadbać o profilaktykę. Najprostszymi elementami odporności są naturalne bariery fizyczne, które zapobiegają wnikaniu obcych patogenów do wnętrza organizmu (np. skóra).
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, badanie ginekologiczne, cera, ciąża, dieta w ciąży, higiena intymna, infekcje, kobieta, kosmetyki, Marzena Brzozowska-Herod, masa ciała, metabolizm, niedobór, niestrawność, obrzęki nóg, omega-3, pielęgnacja, poród, rozstępy, salon kosmetyczny, samopoczucie, Schorzenia układu krążenia i serca, skóra, sport, słodycze, uroda, witaminy dla kobiet w ciąży, witaminy i minerały, wygląd, wymioty, zapach, zaparcia, zgaga | Medycyna estetyczna |
Zmiany hormonalne, jakie zachodzą w organizmie kobiety ciężarnej, powodują przyspieszenie przemiany materii, zaburzenia krążenia krwi oraz przyrost masy ciała. Nie pozostaje to bez konsekwencji dla samopoczucia i wyglądu. Zdrowa kobieta, aktywna fizycznie, spędzająca dużo czasu na świeżym powietrzu, która właściwie się odżywia i prawidłowo przyswaja dostarczone produkty, nie wymaga uzupełniania witamin i mikroelementów. Jednak czas oczekiwania na potomstwo – stawia dodatkowe wymagania w zakresie zapotrzebowania na substancje odżywcze.
Autor Na Zdrowie | alergeny, alergia oczu, antyoksydanty, badanie dna oka, bakterie, choroby wirusowe, demakijaż, dzieci, grzyby, higiena, higiena oczu, infekcje, komputer, kosmetyki, krople do oczu, ksantyny, luteina, makijaż, Marta Warowny, nawilżanie oczu, Okulary, plamka żółta, promieniowanie ultrafioletowe (UV), rogówka, siatkówka, soczewki kontaktowe, świąd, słońce, warzywa i owoce, wolne rodniki, wzrok, zapalenie spojówek | Okulistyka |
Oczy, jako niezwykle wrażliwy i delikatny narząd, narażone są na wiele infekcji: bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych. Szczególnie podatne na infekcje oczu są małe dzieci oraz osoby noszące szkła kontaktowe.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, astygmatyzm, bariera lipidowa, cukrzyca, cynk, działania niepożądane, krótkowzroczność, mangan, miedź, mikroelementy, nienasycone kwasy tłuszczowe, Okulary, opalanie, pacjent, plamka żółta, promieniowanie ultrafioletowe (UV), rogówka, selen, siatkówka, skóra, spojówka, suplementy diety, słońce, wakacje, witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina E, wolne rodniki, wypoczynek, wzrok, Zuzanna Kapsa, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) | Okulistyka |
Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, astygmatyzm, bariera lipidowa, białko, cukrzyca, dieta, fotoreceptory, komputer, konsultacje lekarskie, luteina, nienasycone kwasy tłuszczowe, papierosy, powikłania, promieniowanie ultrafioletowe (UV), rogówka, siatkówka, skóra, spojówka, suplementy diety, systemy opieki farmaceutycznej, słońce, warzywa i owoce, witamina A (beta-karoten), wolne rodniki, wzrok, Zuzanna Kapsa, żywność | Okulistyka |
Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia. Promieniowanie słoneczne stanowi źródło energii do reakcji powstawania wolnych rodników. Im większa jest energia promieniowania, tym łatwiej dochodzi do rozerwania wiązań chemicznych i powstawania niebezpiecznych produktów. Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*).
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, astma, błonnik, cholesterol HDL, choroby nowotworowe, ciśnienie tętnicze, dieta, Iza Czajka, kuchnia, mangan, nowotwór prostaty, omega-3, Polska, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), składniki odżywcze, układ pokarmowy, warzywa i owoce, witaminy i minerały, zdrowa żywność, zły cholesterol LDL | Dietetyka |
Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.
Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.
Autor Na Zdrowie | andropauza, antyoksydanty, cholesterol HDL, choroby nowotworowe, cukrzyca, depresja, DHEA, estradiol, estron, hormonalna terapia zastępcza, hormony, kobieta, menopauza, metabolizm leków, mężczyźni, Michał Rabijewski, mózg, nastrój, niedobór, osteoporoza, samopoczucie, Schorzenia układu krążenia i serca, sen, senior, testosteron, układ odpornościowy, zły cholesterol LDL | Informacje |
Od wielu lat uważa się, że w procesie starzenia istotną rolę odgrywają postępujące wraz z wiekiem niedobory hormonalne, czyli menopauza u kobiet i andropauza u mężczyzn. Ostatnio jednak najwięcej uwagi poświęca się obniżającemu się wraz z wiekiem stężeniu DHEA.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, aronia, badania, choroby nowotworowe, dieta, Dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dzika róża, Iwona Wawer, jabłka, jagody, kakao, karotenoidy, Katarzyna Pinkosz, kawa, kwasy tłuszczowe, omega-3, porzeczka, profilaktyka, przyprawy, selen, tokoferol, warzywa i owoce, wiśnie, witamina P (flawonidy), żurawina | Dietetyka, Onkologia |
Potrzebny jest cały profil związków z różnych grup. Niektóre produkty mają ich bardzo dużo. Do cennych zaliczyłabym: owoce dzikiej róży, aronię, czarną porzeczkę, jagody, żurawinę, wiśnie, jabłka, kakao, kawę, kurkumę, imbir, rozmaryn, warzywa kapustne, buraki, marchew, czosnek, cebulę. Brokuły, brukselka, jarmuż, kalafiory, czarna rzodkiew zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Potrzebne są też witaminy, głównie trzy antyoksydacyjne: A, C, E. Antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają procesy degeneracji komórek, a także wspomagają procesy regeneracji. Dieta powinna też zawierać błonnik, który przyspiesza pasaż jelitowy, dzięki czemu związki kancerogenne mają krótszy kontakt ze ścianą jelit.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, aronia, badania naukowe, bariera lipidowa, bioflawonoidy, dieta, edukacja pacjenta, homeostaza, innowacje, Marek Naruszewicz, Medycyna, nadciśnienie, niedobór, omega-3, Schorzenia układu krążenia i serca, warzywa i owoce, witamina B6 (pirydoksyna), witamina B9(kwas foliowy), witamina D, witaminina b12 (Kobalamina) | Farmacja |
Wyniki badań naukowych dowodzą, że bioflawonoidy – przeciwutleniacze zawarte w aronii – pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, błonnik, dieta, dolegliwości, infekcje, Karolina Gawińska, naczynia krwionośne, niedokrwistość, osłabienie, preparaty witaminowe, Przedawkowanie, rutyna, sport, suplementy diety, tkanka kostna, układ oddechowy, układ odpornościowy, wapń, warzywa i owoce, witamina C, witamina D, witamina P (flawonidy), witaminy i minerały, zima | Medycyna rodzinna |
Krótkie dni, temperatura poniżej zera i długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach… Tak wygląda zimowa rzeczywistość w naszym klimacie. Nie sprzyja ona aktywności fizycznej i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na choroby. Zima nie musi być jednak okresem ciągłych infekcji.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, ból, choroba niedokrwienna serca - CHD, choroba wieńcowa, choroby dziedziczne, cukrzyca, dieta, drętwienie paców, duszność, Jacek Meszka, Klopidogrel, Koenzym Q10 (ubichinon), Kwas acetylosalicylowy (ASA) - aspiryna, leki na receptę, magnez, metabolizm, mężczyźni, nadciśnienie, nadwaga, nawyki, nudności, objawy, papierosy, pot, refundacja, Schorzenia układu krążenia i serca, senior, sport, stres, styl życia, tiklopidyna, udar mózgu, witamina A (beta-karoten), witamina C, witamina E, zakrzepy, zawał, zły cholesterol LDL | Kardiologia |
Ponad milion Polaków ma zdiagnozowaną chorobę wieńcową, a około 100 tysięcy osób rocznie ma zawał serca. Styl życia, nawyki i przyjmowane leki mają istotne znaczenie w profilaktyce zawału.
Wieloletnie badania pozwoliły na określenie podstawowych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Są to m.in.: wiek, płeć męska, obciążenia dziedziczne, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadwaga, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.
Autor Na Zdrowie | aktywność umysłowa, antyoksydanty, badania, cukier, eliksir długowieczności, gorączka, Grypa i przeziębienie, leki przeciwbólowe, leki ziołowe, mężczyźni, miażdzyca, naczynia krwionośne, Olga Radomska, seks, senior, sport, stres oksydacyjny, tarczyca, układ odpornościowy, wolne rodniki, żeń-szeń, zły cholesterol LDL | Farmacja |
Już cesarze chińscy, znani z długowieczności, stosowali sproszkowany korzeń azjatyckiego żeń-szenia jako uniwersalny lek na wiele chorób.
Autor Na Zdrowie | alkohol, antocyjany, antyoksydanty, aronia, bioflawonoidy, cukrzyca, dieta, Iwona Siwek, kofeina, krew, l-arginina, miażdzyca, naczynia krwionośne, nadciśnienie, nadwaga, niedobór, podłoże genetyczne, Przedawkowanie, Schorzenia układu krążenia i serca, sport, styl życia, suplementy diety, tłuszcze, udar mózgu, warzywa i owoce, wolne rodniki, zawał, zielona herbata, zły cholesterol LDL | Farmacja |
Co kraj to obyczaj – również jeśli chodzi o profilaktykę chorób układu krążenia. Japończycy piją zieloną herbatę, Francuzi postawili na czerwone wino, a Polacy – na aronię.
Autor Na Zdrowie | antyoksydanty, apteka, bakterie, cynk, dieta, Iza Czajka, jesień, jeżówka purpurowa, leki bez recepty (OTC), suplementy diety, temperatura, układ odpornościowy, wirusy, witamina C, witaminy i minerały, zdrowa żywność, żelazo | Immunologia |
Kiedy jesień atakuje zmienną pogodą, układ odpornościowy musi się napracować, aby zwalczyć wirusy i bakterie. Aby go wspomóc, wprowadź zmiany w swoim menu i posiłkuj się preparatami z apteki.