Co w paście piszczy? Oto składniki, jakie tam znajdziesz

W ciągu roku spędzamy średnio ponad 24 godziny na myciu zębów. Ale czy zastanawiamy się, czym właściwie myjemy zęby i potrafimy rozszyfrować skład pasty do zębów? Pytamy stomatologa o najczęściej występujące składniki pasty i ich działanie.

Fluor

Ten pierwiastek przychodzi pewnie na myśl każdemu, kto zastanawia się nad składem klasycznej pasty do zębów.

Czarna herbata a serce

Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.

Tkanka nowotworowa świeci na czerwono

Tkanka nowotworowa świeci na czerwono

Diagnostyka i terapia fotodynamiczna są nieinwazyjne i wykazują się bardzo dużą czułością i skutecznością w rozpoznawaniu oraz leczeniu wielu zmian nowotworowych.

Wśród możliwości wczesnego wykrywania schorzeń nowotworowych na czoło wysuwają się markery oznaczane w surowicy krwi, przyżyciowa detekcja tkanki oraz badanie histopatologiczne. Niezbędne jest w tym celu zastosowanie nowoczesnych technik obrazowania tkanek, np. metody badania autofluorescencji bądź metody fotodynamicznej. Charakteryzują się one wysoką czułością i dają możliwość wykrycia nowotworów we wczesnej fazie rozwojowej. Nie bez znaczenia jest również fakt niewielkiej inwazyjności tych form diagnostyki. Zasada ich działania opiera się na ocenie i analizie światła wyemitowanego przez tkankę poddaną działaniu promieniowania ultrafioletowego (UV) lub widzialnego. Pozwala to na postawienie precyzyjnego rozpoznania, prowadzenie celowanej terapii oraz monitorowanie chorych po zakończonym leczeniu.

Łagodzenie nadwrażliwości zębiny

Łagodzenie nadwrażliwości zębiny

Farmaceuci coraz częściej stają się doradcami i opiekunami pacjentów skarżących się na różne uciążliwe dolegliwości, jak choćby zwiększona wrażliwość zębiny. Warto więc wiedzieć, jak pomóc cierpiącym. Zwiększona wrażliwość zębiny objawia się zwykle krótkotrwałym, niewspółmiernym do przyczyny, bólem, który mija samoistnie po ustąpieniu bodźca. Ból ten ma charakter kłujący lub tępy, zazwyczaj dobrze zlokalizowany. Wywołuje go najczęściej wysoka lub niska temperatura spożywanych pokarmów i napojów. Może go również powodować kwaśne albo słodkie jedzenie, a także drażnienie mechaniczne – np. podczas szczotkowania zębów.

Mikroelementy naszego życia

Mikroelementy naszego życia

Wszyscy wiedzą, że witaminy są niezbędne dla zdrowia, tymczasem niedoceniane mikroelementy pełnią liczniejsze i nierzadko ważniejsze funkcje niż witaminy. Nie ustalono dotychczas kompletnej listy mikroelementów, ale zalicza się do nich: miedź, cynk, jod, fluor, mangan, selen, molibden, kobalt i chrom. Niektórzy naukowcy wymieniają tu także nikiel, wanad, krzem, a nawet cynę.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH