Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody

Włókna kolagenowe ważne dla kości i skóry

Kolagen, jak to malowniczo opisują autorzy Biochemii Harpera, w przypadku zębów i kości jest niczym „stalowe pręty w zbrojonym betonie”. Stanowi główny składnik ścięgien i odpowiada za ich wytrzymałość.

Ponad 25 % masy białek w organizmie ludzkim stanowi kolagen. Jego właściwy stan wpływa na to, czy nasza skóra będzie jędrna i elastyczna,

Obudź w dziecku odporność na wiosnę!

Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko weszło w nowy sezon pełne energii, a nie ospałe i zmęczone już teraz zadbaj o kondycję fizyczną juniora, postaw na dobrze zbilansowane posiłki, a także odpowiednio dobraną suplementację.
W zdrowym ciele, zdrowy duch!

Przesilenie wiosenne to ten szczególny czas w roku, kiedy z podwójną uwagą musimy dbać o zdrowie dzieci i młodzieży.

Arthroblock® laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji.

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Flexagen™ laureatem Nagrody Profesorów Farmacji

Przyszedł czas na jubileuszową X edycję Nagrody Profesorów Farmacji

Jak co roku, poświęcona jest suplementom diety, które w dobie XXI wieku są szeroko rozpowszechniane na polskim rynku farmaceutycznym. W niniejszej edycji konkursu pozytywnie oceniono suplementy diety, które spełniają wszelkie standardy stawiane dobrym produktom i wyróżniają się na tle innych. Są bezpieczne dla zdrowia pacjentów oraz wywierają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Więcej o Nagrodzie Profesorów Farmacji

Czarna herbata a serce

Na podstawie przeprowadzonych badań, naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii stwierdzili, że codzienne picie trzech filiżanek czarnej herbaty obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie serca. Poza tym wzmacnia także funkcje immunologiczne.

Katar u dzieci

Katar

Katar jest jednym z częściej występujących schorzeń u dzieci i dorosłych. Najbardziej uciążliwy jest dla niemowląt, które nie potrafią same oczyścić sobie nosa.

Witaminy dla seniora

Witaminy dla seniora

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest uzależnione od wieku i stanu zdrowia człowieka. Grupy pacjentów, które szczególnie powinny przestrzegać właściwej diety bogatej w witaminy to: dzieci, kobiety w ciąży, pacjenci w czasie rekonwalescencji oraz ludzie starsi.

Ludzie w podeszłym wieku mają zmniejszoną podstawową przemianę materii. Ich aktywność fizyczna spada, zmniejsza się również zapotrzebowanie kaloryczne. Dodatkowo występują choroby i schorzenia, których leczenie wymaga ograniczeń żywieniowych. Ponadto – często ze względów ekonomicznych – ludzie starsi mają monotonną dietę, co prowadzi do niedoborów witaminowych. Dieta seniorów powinna być prawidłowo zbilansowana oraz cechować się różnorodnością, aby dostarczać wszystkie witaminy w odpowiednich ilościach. Dokładne dane z dziennym zapotrzebowaniem na witaminy dla ludzi po 60. roku życia znajdują się w tabeli.

Tylko dla mężczyzn

Tylko dla mężczyzn

Mężczyźni, wcześniej niż kobiety, są zagrożeni miażdżycą i zawałem serca, natomiast w znacznie późniejszym wieku grozi im osteoporoza. Czego mężczyznom brakuje w diecie?

Wszystkie potrzebne składniki odżywcze organizm powinien otrzymywać wraz z prawidłową i urozmaiconą dietą. Praktyka pokazuje, że większą szansę na realizację tego zalecenia mają kobiety. Bo to one częściej niż mężczyźni, odpowiadają za przygotowywanie posiłków. Poza tym widać wyraźne różnice (ze względu na płeć) w sposobie odżywiania. Kobiety jedzą więcej owoców i warzyw, mężczyźni wolą tłuszcze i mięso (wieprzowina, wołowina). Kobiety i mężczyźni mają inne ilości tkanki tłuszczowej i inne jej rozmieszczenie. Powoduje to zróżnicowane zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy.

Wzmacnianie odporności

Wzmacnianie odporności

Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych. Warto podpowiedzieć pacjentowi, jak zadbać o organizm, by zwiększyć jego naturalną odporność. Nowo narodzony organizm ludzki wyposażony jest wyłącznie w odporność nieswoistą, czyli w ubogi zaczątek układu odpornościowego. Stanowią go jedynie bariery mechaniczne i chemiczne, takie jak: skóra, błony śluzowe, niskie pH żołądka i bakteriobójcze składniki wydzielin np. lizozym w łzach, interferon we krwi, laktoferyna w ślinie. Już na tym etapie ma więc znaczenie proces wzmacniania odporności organizmu i dlatego stosując się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzieci przez pierwszych 6 miesięcy życia powinny być karmione wyłącznie piersią.

Ochrona oczu

Ochrona oczu

Z badań konsumenckich wynika, że większość pacjentów zdaje sobie sprawę, że światło słoneczne jest szkodliwe dla skóry. Okazuje się jednak, że wiedza na temat wpływu promieniowania UV na narząd wzroku pozostawia wiele do życzenia.

Choroby skóry u dzieci

Choroby skóry u dzieci

Skóra dziecka wykazuje odmienność w stosunku do skóry dojrzałego człowieka – nie ma jeszcze dobrze wykształconych mechanizmów obronnych, dlatego jest bardziej wrażliwa, podatna na działanie czynników fizycznych (promieniowanie UV), mechanicznych (podrażnienia, urazy), chemicznych (środki kosmetyczne), a także na wnikanie drobnoustrojów.Prawidłowe pH skóry wynosi 5,5-6 i ma za zadanie chronić organizm przez wnikaniem bakterii, dlatego błędem jest intensywne mycie skóry dzieci zasadowymi mydłami, które powodują podniesienie pH i utratę właściwości obronnych. Skóra dziecka wymaga specjalnej pielęgnacji i ochrony ze względu na swoją wrażliwość i delikatność.

Paradontoza - choroba przyzębia

Paradontoza – choroba przyzębia

Parodontoza to choroba przyzębia. Główną i najpowszechniejszą jej przyczyną jest niewłaściwa higiena jamy ustnej. Parodontoza powstaje w wyniku długotrwałego procesu zapalnego, wywołanego przez drobnoustroje chorobotwórcze gromadzące się w miejscu kontaktu dziąseł z zębami.

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Suplementacja diety w profilaktyce AMD

Dieta stosowana w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem powinna być opracowana na podstawie ogólnych zaleceń żywieniowych, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmowych źródeł luteiny, zeaksantyny oraz kwasów omega-3.

Czego organizm potrzebuje zimą?

Czego organizm potrzebuje zimą?

Krótkie dni, temperatura poniżej zera i długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszczeniach… Tak wygląda zimowa rzeczywistość w naszym klimacie. Nie sprzyja ona aktywności fizycznej i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na choroby. Zima nie musi być jednak okresem ciągłych infekcji.

Farmaceuta radzi... Przeziębienie

Farmaceuta radzi… Przeziębienie

W okresie jesienno-zimowym znacznie częściej chorujemy na grypę i przeziębienie. Częściej też kupujemy preparaty, które mają nas „postawić na nogi”. Zwykle są to środki dostępne bez recepty, których skład jest bardzo podobny. Łatwo więc o przedawkowanie któregoś ze składników.

Bądź piękna w karnawale

Bądź piękna w karnawale

Przed nami karnawał i czas zabaw. Aby móc bez kompleksów założyć wymarzoną kreację, zadbajmy wcześniej o wygląd naszej skóry, która w ciągu ostatnich miesięcy stała się szara i zmęczona.

Jak wzmacniać odporność?

Jak wzmacniać odporność?

Jesień i zima to pory roku, w których infekcje występują najczęściej. Sprzyjają temu m.in. częste zmiany temperatury i wilgotności powietrza, a także dieta uboga w warzywa i owoce. Aby przygotować organizm do walki z zarazkami, należy go odpowiednio wzmacniać.

Zdrowie na głowie

Zdrowie na głowie

Włosy zawsze były ważnym elementem wyglądu człowieka. Metody ich pielęgnacji zmieniały się wraz z biegiem historii, podlegały kaprysom mody i były wynikiem rozwoju przemysłu kosmetycznego oraz medycyny.

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

Jak uniknąć zawału?

Jak uniknąć zawału?

Ponad milion Polaków ma zdiagnozowaną chorobę wieńcową, a około 100 tysięcy osób rocznie ma zawał serca. Styl życia, nawyki i przyjmowane leki mają istotne znaczenie w profilaktyce zawału.

Wieloletnie badania pozwoliły na określenie podstawowych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Są to m.in.: wiek, płeć męska, obciążenia dziedziczne, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadwaga, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH