Gala rozdania Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”: 8 i 22 października 2020

Na początku września Kapituła Nagrody Zaufania „Złoty OTIS” podjęła decyzję, że tradycyjna Gala rozdania Nagrody Zaufania „Złoty OTS” – spotkanie środowiska ochrony zdrowia w Polsce – zostanie zamieniona na dwa mniejsze spotkania. Uroczyste wręczanie statuetek odbędzie się 8 i 22 października 2020 o godz. 16.00 w hotelu Sheraton. Laureaci Nagrody Zaufania „Złoty OTIS” to osoby wybitne i nietuzinkowe. Na ich sukces składają się codzienna praca, wytrwałość, dążenie do celu. Serdeczną atmosferą kameralnych spotkań chcemy zrekompensować Laureatom ponad półroczne oczekiwanie na ceremonię wręczenia Nagród Zaufania „Złoty OTIS 2020”.
Marnowanie jedzenia - warzywa - jak ograniczyć?

Marnowanie jedzenia – 6 sposobów jak temu zapobiec

W rok w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Czy da się ograniczyć marnowanie jedzenia?

Wpływ mleka na pamięć

Regularne picie mleka poprawia naszą pamięć. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Maine w Orono. Analizowali oni związek pomiędzy częstym spożywaniem mleka, a jakością funkcjonowania ludzkiego mózgu. W tym celu przeanalizowali dane dotyczące spożycia przetworów mlecznych u 972 osób, zarówno kobiet i mężczyzn, w wieku 23-98 lat. Poddali ich też serii testów na pamięć werbalną, roboczą, przestrzenna i wzrokową.

Badania nad przyczynami raka trzustki

Serwis „BBC News/Health” poinformował, że według ostatnich badań zjadanie jednej kiełbaski dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Badania te zostały przeprowadzone przez szwedzki Karolinska Institutet. Dotyczyły wpływu przetworzonego mięsa na ryzyko wystąpienia raka trzustki.

Szybkie jedzenie to szybkie tycie

Portugalska uczona, prof. Julia Galhardo, opublikowała wyniki swoich badań, z których wynika, że na naszą wagę wpływa nie tylko ilość spożywanego pokarmu, ale także i czas trwania posiłku. Badaczka doszła do takich wniosków na podstawie serii doświadczeń przeprowadzonych na grupie ponad 500 dzieci i młodzieży w szpitalu dziecięcym w brytyjskim Bristol.

Etykiety produktów spożywczych

Etykiety produktów spożywczych

Dbasz o zdrową dietę, więc starasz się kupować zdrowe produkty. Jak rozpoznać te najbardziej wartościowe i nie dać się nabić producentom w butelkę? Po prostu uważnie czytaj etykiety!Producenci żywności często stosują chwyty marketingowe, aby zwiększyć sprzedaż. Wiedzą, że produkty reklamowane jako zdrowsze i tańsze, podane w atrakcyjnym opakowaniu przyciągają uwagę klientów. Dlatego musisz być czujna i czytać nie tylko to, co jest napisane dużymi literami, ale też drobnym drukiem.

Nie tylko na trawienie

Błonnik…nie tylko na trawienie

Błonnik, mimo że nie dostarcza energii, ani żadnych składników odżywczych, to ma niezwykle istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Błonnik pokarmowy jest naturalnym składnikiem produktów pochodzenia roślinnego. Występuje on w postaci rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik nierozpuszczalny (celulozowy) to celuloza, hemiceluloza i ligniny. W przewodzie pokarmowym ulega tylko niewielkim przemianom. Dzięki znacznym właściwościom higroskopijnym wchłania kilkakrotnie więcej wody niż wynosi jego ciężar – pęcznieje w jelitach. Dodatkowo mechanicznie stymuluje ściany jelit, pobudzając je do wykonywania delikatnych ruchów perystaltycznych. Ta frakcja błonnika zawarta jest głównie w pełnym ziarnie zbóż, otrębach, kapuście, figach, malinach i w warzywach strączkowych.

Żywność w opakowaniu czy luzem?

Jakie produkty żywnościowe lepiej kupować luzem, a jakie w opakowaniu?

Pieczywo najlepiej wybierać to ułożone luzem na półce. Sprzedawane w torebkach bułki i chleb są świeże dużo dłużej, ale to zasługa konserwantów. Ma to niestety wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej dodawany do ciasta przez piekarzy kwas propionowy może podrażniać żołądek. Uszkodzone ściany tego narządu są wystawione na ataki bakterii, co zwiększa ryzyko powstawania wrzodów. Dodatkowo naukowcy podejrzewają, że coraz częstsze stosowanie konserwantów w jedzeniu może też zwiększać podatność na alergie.

Elektroniczna pigułka walcząca z nadwagą

Pigułka „na nadwagę”? Już jest – i to w dodatku najnowocześniejsza, bo elektroniczna. Nie wyręczy rzecz jasna osoby z nadwagą w zmianie trybu życia, sprawi jednak, że już na początku posiłku poczuje się syty i nie będzie mieć ochoty na kontynuowanie jedzenia. Oczywiście, w efekcie pacjent chudnie.

Nie jest to niestety jeszcze pigułka, którą można kupić w aptece i zastosować samodzielnie. Wszczepia się ją chirurgicznie do jamy brzucha, skąd regulować będzie uczucie sytości.

Jogurtowe bakterie chronią jelita podczas radioterapii

Probiotyczne bakterie, podobne jak w jogurcie, chronią jelita myszy przed uszkodzeniem przez promieniowanie jonizujące – informuje pismo „Gut”.

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazali, że podawany myszom probiotyk, zawierający bakterie kwasu mlekowego – między innymi Lactobacillus rhamnosus GG(LGG) – w dużej mierze chroni nabłonek jelita przed działaniem promieniowania jonizującego.

Uczeni radzą dezynfekować przedszkolne zabawki

Portugalscy naukowcy wykazali, że przedmioty dotykane przez przedszkolaków są najlepszym środkiem roznoszenia bakterii gronkowca złocistego, która powoduje większość infekcji u dzieci. Uczeni radzą, by opiekunowie dezynfekowali przede wszystkim zabawki.

Komplet Glosa – ekskluzywne naczynia emaliowane produkowane przez firmę Emalia Olkusz S.A.

NOMINACJA „ZŁOTY OTIS 2012”, KATEGORIA ZDROWIE NA CO DZIEŃ

Kolekcja Glosa idealnie komponuje się z wnętrzami nowoczesnych i tradycyjnych kuchni oraz trafia w najbardziej wyrafinowane gusta wprowadzając do kuchni kolorystyczny akcent.

Miłośnicy mięsa

Polska jest jednym z krajów, znajdujących się w światowej czołówce pod względem spożycia mięsa – wynika z opracowania „Who eats what” firmy Euromonitor na temat trendów w konsumpcji żywności na świecie. Zajmujemy bowiem wysokie, 12. miejsce, wyprzedzając Niemcy (60,8 kg), Włochy (49,2 kg) czy Indie, gdzie na jednego obywatela przypada jedynie 3,9 kg mięsa.

Nowoczesne leczenie nadciśnienia tętniczego

Nowoczesne leczenie nadciśnienia tętniczego

Warto przekonywać pacjentów nie tylko do stosowania nowoczesnych leków, ale też do zmiany trybu życia. Bo tylko dzięki tym dwóm metodom postępowania uzyskamy pożądane efekty terapeutyczne. Nadciśnienie tętnicze (główny czynnik ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz niewydolności nerek) jest najczęstszym problemem, z jakim chorzy zgłaszają się do lekarzy. Mimo dostępności różnorodnych leków hipotensyjnych kontrola nadciśnienia tętniczego nie jest zadowalająca. W naszym kraju zaledwie 12 proc. pacjentów z tym schorzeniem jest leczonych skutecznie, podczas gdy w Stanach Zjednoczonych 30 proc., a w wielu krajach europejskich około 20 proc.

Wapń pierwiastek życia

Wapń pierwiastek życia

Wapń jest materiałem budulcowym kości i zębów. Bierze udział m. in. w procesie skurczu mięśni, krzepnięciu krwi, w prawidłowym przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Ma też znaczenie w profilaktyce otyłości,
cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów.

Alergie a kwasy omega-3

Alergie a kwasy omega-3

Naukowcy odkryli wpływ kwasów omega-3 na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii skórnej bądź astmy.

Olej ryżowy

Olej ryżowy

Otrzymuje się go z nasion ryżu, a konkretnie z otrąb ryżowych (łusek), czyli odpadów stanowiących około 8 proc. nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy, bo o nim mowa, to jeden ze zdrowszych olejów – zawiera jedynie 15-20 proc. tłuszczu.

Olej ryżowy ma charakterystyczny zapach i żółtawy kolor. Ocenia się, że jest to jeden z bezpieczniejszych i zdrowszych olejów w przemyśle spożywczym, a przemawia za tym bardzo wiele argumentów.

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Energia, która jest w ciągu dnia dostarczana organizmowi, pochodzi z trzech podstawowych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Największy udział mają węglowodany, gdyż – jak zalecają naukowcy – powinny one pokrywać aż 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Wzrost cen

Wzrost cen

Kilogram cukru po 6 zł, benzyna powyżej 5 zł, chleb powyżej 4 zł. Takie ceny niejednego musiały zaszokować. I naturalnym pytaniem, jakie się ciśnie w takich momentach na usta, jest: kto/co za tym stoi? Przyjęło się sądzić, że w takich sytuacjach – jak zawsze – odpowiedzialny jest rząd, i tam też trzeba zgłaszać postulaty. Jednak świat jest nieco bardziej złożony. Od co najmniej 2004 r. na ceny żywności w Polsce większy wpływ ma załamanie pogody w Argentynie niż zbiory w Polsce. Ceny żywności są bowiem globalne, a w Unii Europejskiej ich poziom w znacznej mierze określa poziom cen interwencyjnych. Podobnie jest z cenami benzyny, które determinuje cena ropy na rynkach światowych. Dodatkowo, na obie te wartości ma wpływ też wartość złotego w stosunku do euro i dolara.

Nowa żywność (część 3)

Nowa żywność (część 3)

W poprzednim artykule przybliżyliśmy schemat procedury uproszczonej, zasad znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności. W niniejszej części przedstawiamy przykłady produktów o statusie nowej żywności. Najbardziej znanym przykładem produktu o statusie nowej żywności na polskim rynku jest sok z owoców Morinda citrifolia, czyli sok z owoców noni. Najczęściej jest on wprowadzany do obrotu jako suplement diety.

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Biegunka podróżnych i inne przypadłości

Częstym problemem osób wyjeżdżających do krajów o niższym standardzie sanitarnym jest biegunka podróżnych. Jest to zespół objawów spowodowanych zakażeniem przewodu pokarmowego. Występuje nawet u 20-50 proc. turystów podróżujących do krajów Afryki, Ameryki Łacińskiej, Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. W przeciwieństwie do zwykłych biegunek pochodzenia wirusowego, z którymi mamy do czynienia na co dzień, biegunka podróżnych (diarrhoea viatorum) najczęściej występuje przy zakażeniu bakteryjnym (prawie 80 proc.). Prawie jedna trzecia z nich wywołana jest przez enterotoksyczne szczepy Escherichia coli (ETEC). Rzadziej biegunkę powodują inne bakterie (np. Campylobacter, Salmonella), wirusy i pierwotniaki.

Nowa żywność (część 2)

Nowa żywność (część 2)

W poprzedniej części przedstawiliśmy definicję nowej żywności oraz pełną procedurę autoryzacji wprowadzenia jej do obrotu. W niniejszym artykule przybliżamy schemat procedury uproszczonej, zasady znakowania, a także wycofywania z obrotu nowej żywności.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH