W rok w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Czy da się ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź 6 sposobów!
Kupuj to co potrzebne
Zaplanuj z wyprzedzeniem kilka posiłków. Zrób listę składników, których będziesz potrzebować do ich przyrządzenia, aby zapobiec zakupom niepotrzebnych produktów. Trzymaj się swojej listy zakupów. Staraj się unikać przechowywania jedzenia, które potem może się przełożyć na niepotrzebne marnowanie jedzenia.
Stosuj zasadę FIFO
Przechowuj żywność tak, aby była widoczna. Staraj się, by w lodówce zawsze panował porządek. Układaj produkty w taki sposób, aby na wierzchu znajdowała się żywność z najkrótszą datą przydatności do spożycia. W ten sposób ograniczysz marnowanie jedzenia z powodu przeterminowanych produktów.
Jedz tyle, ile jesteś w stanie zjeść
Będąc głodnymi często nakładamy na talerz zbyt duże porcje jedzenia. Wówczas część dania, której nie jesteśmy w stanie zjeść, ląduje w koszu. To jeden z najczęstszych powodów marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych.
Zagospodaruj resztki
Łatwo rozmrozić pozostałości po wcześniej ugotowanych posiłkach i użyć ich do przygotowania pysznego lunchu lub obiadu. Dodatkowo w ten sposób zaoszczędzisz pieniądze. Ponadto rób mniejsze porcje. Gdy jesteś w restauracji, a wiesz, że nie zjesz całego dania, zapytaj kelnera czy może zapakować posiłek na wynos.
Przygotuj weki i mrożonki
Z nadwyżki warzyw rób zupy. Jeśli zostały Ci owoce przygotuj z nich pyszne, zdrowe i pożywne wyciskane soki lub koktajle. Możesz także zrobić smaczne dżemy lub konfitury, które idealnie sprawdzą się późną jesienią lub zimą.
Sprawdzaj dokładnie produkty przy zakupie
Duża część jedzenia jest wyrzucana, ponieważ nie wygląda atrakcyjnie. Jednak bardzo często produkty te nadal są smaczne, a przy tym zawierają swoje wartości odżywcze. Kilka brązowych plamek na bananie pokazuje, że owoc jest słodki i dojrzały. Przed dokonaniem zakupu obejrzyj dokładnie dany artykuł spożywczy. Być może fakt, że jest idealnie dojrzały sprawi, ze przygotowana z niego potrawa zyska bogatszy smak.
Źródło: informacja prasowa / newsrm.tv
Wypowiedź: Dominika Kosman