Morska sól wcale nie jest zdrowsza
Droga „naturalna” sól morska nie jest wcale zdrowsza od zwykłej soli warzonej sprzedawanej w supermarketach – informuje serwis „BBC News – Health”.
Autor Na Zdrowie | ciśnienie tętnicze, dieta, działania niepożądane, morze, przetwory, składniki, sól, udar mózgu, zagrożenia, zdrowa żywność | Dietetyka |
Droga „naturalna” sól morska nie jest wcale zdrowsza od zwykłej soli warzonej sprzedawanej w supermarketach – informuje serwis „BBC News – Health”.
Autor Na Zdrowie | dieta, efektywność, Krystyna Knypl, leki, leki złożone, masa ciała, nadciśnienie, nadwaga, niewydolność nerek, otyłość, papierosy, sól, sport, stres, styl życia, udar mózgu, zalecenia, zawał, żywność | Kardiologia |
Warto przekonywać pacjentów nie tylko do stosowania nowoczesnych leków, ale też do zmiany trybu życia. Bo tylko dzięki tym dwóm metodom postępowania uzyskamy pożądane efekty terapeutyczne. Nadciśnienie tętnicze (główny czynnik ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz niewydolności nerek) jest najczęstszym problemem, z jakim chorzy zgłaszają się do lekarzy. Mimo dostępności różnorodnych leków hipotensyjnych kontrola nadciśnienia tętniczego nie jest zadowalająca. W naszym kraju zaledwie 12 proc. pacjentów z tym schorzeniem jest leczonych skutecznie, podczas gdy w Stanach Zjednoczonych 30 proc., a w wielu krajach europejskich około 20 proc.
Autor Na Zdrowie | choroby nowotworowe, ciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, kalcytonina, kał, kości, krew, mechanizmy fizjologiczne, menopauza, mięśnie, mleko, mocz, nadciśnienie, objawy, osteoporoza, otyłość, parathormon, skurcze, sól, suplementy diety, tarczyca, wapń, zęby, żywność | Farmacja |
Wapń jest materiałem budulcowym kości i zębów. Bierze udział m. in. w procesie skurczu mięśni, krzepnięciu krwi, w prawidłowym przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Ma też znaczenie w profilaktyce otyłości,
cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy nowotworów.
Autor Na Zdrowie | aromaterapia, choroby cywilizacyjne, góry, hemoglobina, infekcje, jesień, jod, kalorie, klimatyzacja, morze, nadciśnienie, niedokrwistość, osłabienie, przeciwwskazania, Schorzenia układu krążenia i serca, sól, sport, słońce, tarczyca, układ odpornościowy, urlop, witaminy i minerały, zawał, zima, zmiany temperatury | Informacje |
Za oknami szaro i zimno, kaloryfery w naszych domach pracują pełną parą, a my na zmianę przemarzamy i ogrzewamy się. W efekcie stajemy się podatni na infekcje. Problem ten dotyczy większości mieszkańców dużych miast, którzy są „rozhartowani”, ich układ odpornościowy jest „wydelikacony”.
Autor Na Zdrowie | ciąża, cola, dieta, dojrzała kobieta, dzieci, herbata, karmienie, kawa, kości, krew, Maria Elsterska, menopauza, mleko, młodzież, niedobór, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, osteoporoza, profilaktyka, ryby, sól, suplementy diety, wapń, warzywa i owoce, witaminy dla kobiet w ciąży, wzrost, zęby | Dietetyka |
Wapń jest ważnym składnikiem naszych kości i zębów. Jego niedobory w organizmie mogą m.in. opóźnić wzrost, prowadzić do deformacji, łamliwości i zniekształcania kości.
Wapń w organizmie człowieka występuje w dwóch postaciach: związanej z układem kostnym na stałe, a także jako rodzaj tkanki zapasowej. Kiedy organizm odczuwa brak wapnia, pobiera go z krwi. Wykorzystuje zapas wchodzący w skład układu kostnego. Proces ten osłabia nasze kości, które stają się porowate, podatne na zniekształcenia i złamania.
Autor Na Zdrowie | choroby przewlekłe, dieta, Iwonna Widzyńska-Gołacka, kamica nerkowa, konsultacje lekarskie, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, nerki, produkty spożywcze, profilaktyka, przeciwwskazania, przyprawy, sól, woda, zalecenia | Nefrologia |
Dieta oparta na zaleceniach lekarzy i dietetyków jest najlepszą profilaktyką przeciwko chorobom nerek, nawrotom kamicy nerkowej. Co jeść, co ograniczyć, a z czego zupełnie zrezygnować, aby zadbać o swoje nerki, a przede wszystkim zatrzymać tworzenie się kamieni?
Autor Na Zdrowie | atak serca, dieta, Schorzenia układu krążenia i serca, serce, sól, zawał, zdrowa żywność, zły cholesterol LDL | Dietetyka, Kardiologia |
Dieta z niską zawartością cholesterolu może znacząco poprawić stan zdrowia Polaków, m.in. ograniczyć zawały serca – twierdzi dr Tomasz Zdrojewski z Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku.
Efektem profilaktyki i popularyzacji zasad zdrowego żywienia jest m.in. mniejsza śmiertelność wśród pacjentów kardiologicznych – co roku umiera o 26 tys. osób mniej niż 20 lat temu. Dla porównania: nowoczesne sposoby leczenia zawałów ograniczyły umieralność o 9 proc., a leki antycholesterolowe – o 3 proc.
Autor Na Zdrowie | białko, biegunki, chemioterapia, dieta, kalorie, Katarzyna Pinkosz, przyprawy, sól, suplementy diety, warzywa i owoce, wymioty | Dietetyka |
Po operacji, gdy chory może już jeść, jego dieta musi być jak najlepiej zbilansowana. Posiłki powinny być małe objętościowo, podawane regularnie i z odpowiednią częstotliwością (nawet 6-8 razy dziennie), w odstępach nie większych niż dwie godziny. Nie mogą być ciężkostrawne, tłuste i zbyt słodkie. Należy podawać pełnowartościowe białko, tłuszcze pochodzenia roślinnego bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany złożone oraz witaminy i składniki mineralne. Jeśli więc pacjent nie może jeść warzyw na surowo, to najlepiej gotować je na parze, bo wtedy tracą najmniej witamin. Jeśli nie je owoców, można wyciskać z nich sok i podawać rozcieńczony wodą. Warto wzbogacać posiłki, dodając zmielone mięso, ryby, sery twarogowe lub rozdrobnione jajko, drobne, ugotowane do miękkości kasze, makaron i ryż.
Autor Na Zdrowie | Agnieszka Skorupska, Anna Piecuch, Joanna Widyńska, Karolina Żółtowska, skóra, sól | Medycyna estetyczna |
Morze Martwe jest atrakcyjnym rejonem turystycznym, ale może być również interesujące dla farmaceuty i lekarza. Panujący tu specyficzny mikroklimat, w połączeniu z kąpielami w słonej wodzie, stanowią korzystne warunki do leczenia wielu chorób skóry, alergii, artretyzmu i chorób dróg oddechowych.
Udowodniono, że skóra wykazuje zdolność absorpcji minerałów. Sole są magazynowane wybiórczo w tkankach skóry i działają w nich na różne sposoby: wiążą wodę chroniąc naskórek przed wysuszeniem, poprawiają napięcie i ukrwienie skóry, a także łagodzą podrażnienia.
Autor Na Zdrowie | leki, materiały reklamowe, nadciśnienie, sól | Hipertensjologia, Kardiologia |
Choć dostępne są skuteczne leki przeciw nadciśnieniu, dobrze leczonych jest tylko kilkanaście procent Polaków, podczas gdy w USA – około 40 procent.
Prof. Zbigniew Gaciong z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego tłumaczy lepsze wyniki osiągane przez Amerykanów świadomością zdrowotną społeczeństwa, edukowanego zarówno przez lekarzy i farmaceutów, jak i media, a nawet producentów leków, którzy przesyłają pacjentom materiały reklamowo – edukacyjne.
Autor Na Zdrowie | British Medical Journal, Schorzenia układu krążenia i serca, sól | Dietetyka |
Ludzie, którzy znacząco zredukują ilość spożywanej soli, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę sercowo-naczyniową o jedną czwartą, a ryzyko śmierci z powodu tej choroby nawet pięciokrotnie – donoszą naukowcy z USA na łamach
pisma “British Medical Journal”.
Choroba sercowo-naczyniowa (z ang. cardiovascular disease, CVD) dotyczy przede wszystkim tętnic i serca, a jej konsekwencją jest najczęściej zawał serca. Schorzenie to jest główną przyczyną śmierci na świecie, powodując około 30,9 proc. wszystkich zgonów.