Gala rozdania Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”: 8 i 22 października 2020

Na początku września Kapituła Nagrody Zaufania „Złoty OTIS” podjęła decyzję, że tradycyjna Gala rozdania Nagrody Zaufania „Złoty OTS” – spotkanie środowiska ochrony zdrowia w Polsce – zostanie zamieniona na dwa mniejsze spotkania. Uroczyste wręczanie statuetek odbędzie się 8 i 22 października 2020 o godz. 16.00 w hotelu Sheraton. Laureaci Nagrody Zaufania „Złoty OTIS” to osoby wybitne i nietuzinkowe. Na ich sukces składają się codzienna praca, wytrwałość, dążenie do celu. Serdeczną atmosferą kameralnych spotkań chcemy zrekompensować Laureatom ponad półroczne oczekiwanie na ceremonię wręczenia Nagród Zaufania „Złoty OTIS 2020”.
Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Flora jelitowa

Naukowcy, w ramach realizacji projektu MetaHIT, wspieranego przez Unię Europejską, przeprowadzili badania kału ponad 30 osób z różnych krajów: USA, Japonii, Hiszpanii i Danii.

Eksperyment polegał na porównaniu sekwencji DNA z sekwencjami 1500 gatunków bakterii i innych organizmów. Okazało się, że niezależnie od tego, jaki pokarm spożywamy i w jakiej części świata zamieszkujemy, nasza flora jelitowa występuje w jednym z trzech typów (enterotypach). W pierwszym typie dominują bakterie przetwarzające głównie węglowodany i białka, a w dwóch pozostałych – białka lepkie.

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Według obowiązującego prawa, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego charakteryzuje się tym, że – bądź to ze względu na specjalny skład, bądź też sposób przygotowania – wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych.1

menu dla nerek

Menu dla nerek

Dieta oparta na zaleceniach lekarzy i dietetyków jest najlepszą profilaktyką przeciwko chorobom nerek, nawrotom kamicy nerkowej. Co jeść, co ograniczyć, a z czego zupełnie zrezygnować, aby zadbać o swoje nerki, a przede wszystkim zatrzymać tworzenie się kamieni?

Szkodliwe chemikalia w jedzeniu

Małe ilości substancji chemicznych, które znajdują się w podstawowych produktach spożywczych jak ciemne pieczywo, masło czy mleko mogą szkodzić ludziom – ostrzega BBC.

Brytyjski oddział WWF poinformował, że testy naukowców łączą chemikalia, które jemy na śniadanie, obiad czy kolację z m.in. zmianami hormonalnymi oraz rakiem. Ta niska zawartość substancji chemicznych znalezionych w jedzeniu pochodzi ze środowiska albo opakowań.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH