Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody
Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Flora jelitowa

Naukowcy, w ramach realizacji projektu MetaHIT, wspieranego przez Unię Europejską, przeprowadzili badania kału ponad 30 osób z różnych krajów: USA, Japonii, Hiszpanii i Danii.

Eksperyment polegał na porównaniu sekwencji DNA z sekwencjami 1500 gatunków bakterii i innych organizmów. Okazało się, że niezależnie od tego, jaki pokarm spożywamy i w jakiej części świata zamieszkujemy, nasza flora jelitowa występuje w jednym z trzech typów (enterotypach). W pierwszym typie dominują bakterie przetwarzające głównie węglowodany i białka, a w dwóch pozostałych – białka lepkie.

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Według obowiązującego prawa, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego charakteryzuje się tym, że – bądź to ze względu na specjalny skład, bądź też sposób przygotowania – wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych.1

menu dla nerek

Menu dla nerek

Dieta oparta na zaleceniach lekarzy i dietetyków jest najlepszą profilaktyką przeciwko chorobom nerek, nawrotom kamicy nerkowej. Co jeść, co ograniczyć, a z czego zupełnie zrezygnować, aby zadbać o swoje nerki, a przede wszystkim zatrzymać tworzenie się kamieni?

Szkodliwe chemikalia w jedzeniu

Małe ilości substancji chemicznych, które znajdują się w podstawowych produktach spożywczych jak ciemne pieczywo, masło czy mleko mogą szkodzić ludziom – ostrzega BBC.

Brytyjski oddział WWF poinformował, że testy naukowców łączą chemikalia, które jemy na śniadanie, obiad czy kolację z m.in. zmianami hormonalnymi oraz rakiem. Ta niska zawartość substancji chemicznych znalezionych w jedzeniu pochodzi ze środowiska albo opakowań.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH