Szkodliwe chemikalia w jedzeniu

Małe ilości substancji chemicznych, które znajdują się w podstawowych produktach spożywczych jak ciemne pieczywo, masło czy mleko mogą szkodzić ludziom – ostrzega BBC.

Brytyjski oddział WWF poinformował, że testy naukowców łączą chemikalia, które jemy na śniadanie, obiad czy kolację z m.in. zmianami hormonalnymi oraz rakiem. Ta niska zawartość substancji chemicznych znalezionych w jedzeniu pochodzi ze środowiska albo opakowań.

Holenderscy naukowcy znaleźli w produktach spożywczych wiele różnych substancji np. pestycydy. Badania w London School of Pharmacy wskazały, że te małe ilości połączone razem mogą tworzyć kombinację szkodliwą dla zdrowia. Testy na zwierzętach i komórkach ludzkich pokazały, że chemikalia takie rzeczywiście mogą wywoływać wiele schorzeń.

Paul King z brytyjskiego oddziału WWF powiedział, że każdy z produktów, który był testowany jest prawdopodobnie sam w sobie bezpieczny do jedzenia, ale wszystkie wzięte razem i spożywane przez długi okres czasu mogą już stanowić zagrożenie.

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH