nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – czego jeszcze o nich nie wiesz?

Nienasycone kwasy tłuszczowe niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jednak, póki co jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak znaczący wpływ mogą mieć na nasz organizm. Wiodące instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie nieustannie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. To, dlaczego warto zadbać o ich źródła wyjaśnia ekspert kampanii “Poznaj się na tłuszczach”

oleje roślinne

Olej słonecznikowy, lniany, rzepakowy – moc olejów roślinnych

Olej słonecznikowy, lniany czy rzepakowy to skarbnica niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, gdyż ten nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Jaka jest ich rola w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać cenne oleje w naszej kuchni? Poniżej kilka faktów na temat wartości olejów roślinnych,

Pielęgnacja suchej skóry

Pielęgnacja suchej skóry

Obecnie coraz więcej osób zmaga się z problemem suchej skóry. Czynnikami, które mają na to wpływ są m.in.: przebywanie w klimatyzowanych lub ogrzewanych pomieszczeniach i przy świetle jarzeniowym, kontakt z detergentami, niekorzystne warunki atmosferyczne. Sucha skóra jest cienka, matowa, mniej elastyczna, traci miękkość, a w niektórych partiach ciała (dłonie, podudzia) robi wrażenie szorstkiej. Często też pojawia się tendencja do teleangiektazji.

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka

Kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) – to są dwa długołańcuchowe kwasy tłuszczowe należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Spełniają one w organizmie wiele ważnych ról, a najważniejszą jest to, że tworzą podstawy naszego mózgu, który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje tłuszczów. Kwasy omega-3, przede wszystkim DHA, stanowią 60 proc. tłuszczów niezbędnych mózgowi.

Jedz zdrowo

Jedz zdrowo

W ostatnich latach znacznie rozwinęła się wiedza na temat żywności i sposobach odżywiania oraz ich wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a także wspomaga leczenie wielu schorzeń.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH