nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe – czego jeszcze o nich nie wiesz?

Nienasycone kwasy tłuszczowe niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jednak, póki co jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak znaczący wpływ mogą mieć na nasz organizm. Wiodące instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie nieustannie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. To, dlaczego warto zadbać o ich źródła wyjaśnia ekspert kampanii “Poznaj się na tłuszczach”

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans – niewidoczny wróg | wywiad z ekspertem

Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć? Na kilka najważniejszych pytań odpowiada ekspert programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”,

Etiopatogeneza miażdżycy

Etiopatogeneza miażdżycy

Niezmienne zainteresowanie badaniami nad patogenezą procesu tego cywilizacyjnego schorzenia może w konsekwencji doprowadzi
do rozwiązania tego tak istotnego dla zdrowia całej ludzkości problemu. Choroby układu sercowo-naczyniowego rozwijające się na tle miażdżycy dużych i średnich tętnic są obecnie w krajach europejskich przyczyną zgonu ponad czterech milionów osób rocznie. Niestety, już od ponad 150 lat, tj. od czasu ogłoszenia przez Rudolfa Virchowa, niemieckiego patologa i antropologa, pierwszej hipotezy dotyczącej miażdżycy, wciąż brakuje ostatecznego wyjaśnienia wszystkich aspektów mechanizmu jej powstawania. Jest to bowiem proces długotrwały i wywoływany zarówno podatnością genetyczną, jak i czynnikami środowiskowymi. Niezależnie od tego, większość obecnych badań potwierdza słuszność pierwotnych założeń Virchowa, który kluczową rolę w powstawaniu i rozwoju miażdżycy przypisywał reakcjom związanym ze stanem zapalnym.

Smaczne

Witaminy i minerały w warzywach

Bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Zamiast kupować importowane produkty w hipermarketach, korzystajmy z dobrodziejstw polskich upraw.

Liczne badania pokazały, że istnieje ścisły związek pomiędzy naszym samopoczuciem a tym, co jemy. Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowań na wiele chorób, a także spowolnić naturalny proces starzenia organizmu.

Sekrety DHEA

Sekrety DHEA

Od wielu lat uważa się, że w procesie starzenia istotną rolę odgrywają postępujące wraz z wiekiem niedobory hormonalne, czyli menopauza u kobiet i andropauza u mężczyzn. Ostatnio jednak najwięcej uwagi poświęca się obniżającemu się wraz z wiekiem stężeniu DHEA.

Zadbam o swoje serce

Zadbam o swoje serce

Codzienne posiłki mieszkańców krajów śródziemnomorskich zawierają również wiele warzyw bogatych w witaminy, wodę, sole mineralne i przeciwutleniacze. Z kolei często spożywane przez nich makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryż oraz rośliny strączkowe zawierają duże ilości węglowodanów złożonych oraz niezbędnego błonnika. Ich potrawy często są przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Lampka czerwonego wina pomaga z kolei obniżyć poziom złego cholesterolu, a podwyższyć dobrego.

To dzięki tym wszystkim produktom mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się niebywałym zdrowiem. Badacze potwierdzili to, i dlatego zalecają stosowanie tej diety w profilaktyce pierwotnej i wtórnej choroby niedokrwiennej serca oraz przy nadciśnieniu tętniczym.

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Dane epidemiologiczne wskazują na duże różnice w zachorowalności i śmiertelności w zależności od regionu świata: najwyższymi wskaźnikami charakteryzują się kraje Europy środkowej i wschodniej, a najniższymi – Japonia

Omega-3 dla serca i umysłu

Omega-3 dla serca i umysłu

Naukowcy podkreślają prozdrowotne działanie kwasów omega-3. Opisano ich pozytywny wpływ w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wciąż badane są ich właściwości w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, skórnych i metabolicznych, a także ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH